Vilniaus universitetas dviem dienoms stabdo savo veiklą: protestuoja dėl mažų darbuotojų algų

Vilniaus universitetas (VU) antradienį paskelbė, kad protestuodamas dėl dėstytojų algų stabdys savo veiklą dviem dienoms.

 Ketvirtadienį ir penktadienį universiteto darbuotojams suteiktas laisvas apmokamas laikas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ketvirtadienį ir penktadienį universiteto darbuotojams suteiktas laisvas apmokamas laikas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-03 12:18, atnaujinta 2019-12-03 15:43

Aukštosios mokyklos atstovas spaudai Ervinas Spūdys BNS patvirtino, kad ketvirtadienį ir penktadienį universiteto darbuotojams suteiktas laisvas apmokamas laikas.

„Vyriausybei nevykdant savo pažadų dėl papildomų lėšų skyrimo dėstytojų, mokslininkų bei neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti, taip pat neperžiūrint skatinamųjų stipendijų dydžių studentams nuo sausio 1 dienos, Vilniaus universitetas laikinai stabdys veiklą“, – sakė E.Spūdys.

Aktualiausiais Statistikos departamento duomenimis, universitetų darbuotojų vidutinis atlyginimas „į rankas“ siekia apie 1070 eurų.

Vyriausybėje pirmadienį pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje su keturiomis švietimo profsąjungomis įsipareigota nuo kitų metų rugsėjo 1-osios akademiniams aukštųjų mokyklų darbuotojams didinti darbo užmokestį 10 procentų.

Sutartyje taip pat numatyta nuostata, kad 2025 metais dėstytojų atlyginimas turi siekti 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Kol kas nėra patenkintas aukštųjų mokyklų atstovų reikalavimas kitąmet papildomai skirti apie 8,9 mln. eurų neakademinių darbuotojų algoms didinti.

Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo vicepirmininkė Asta Lapinskienė BNS sakė, kad organizacija prie protesto nesijungs.

„Mes pasirašėme kolektyvinę sutartį, mes tikrai prie nieko neprisidėsime ir negalime daryti to teisiškai“, – teigė A.Lapinskienė.

„Nepritariame tokiems pavieniams veiksmams“, – pridūrė ji.

Ši organizacija vienija 13 Lietuvos aukštųjų mokyklų.

Praėjusią savaitę VU šalia Vyriausybės surengė protesto akciją, per ją praeiviams išdalijo kelis šimtus nemokamų simbolinių aukštojo mokslo diplomų.

Savo akciją universitetas pavadino „Diplomas už Ačių“, primindamas buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės rašybos klaidą.

Šie ginčai vyksta Seimui svarstant 2020 metų valstybės biudžetą.

Vilniaus universitetas yra seniausia ir didžiausia aukštoji mokykla Lietuvoje. Čia studijuoja daugiau nei 20 tūkst. studentų, dirba apie 3 tūkst. darbuotojų.

Lrytas.lt portalą pasiekė ir antradienį VU Komunikacijos fakulteto dekano Rimvydo Laužiko laiškas studentams.

„Persiunčiu informaciją apie tai, kad gruodžio 5-6 dienomis stabdoma universiteto veikla. Problema, dėl kurios vykdomi protestai, yra labai svarbi. Todėl jungiamės prie VU protesto.

Kviečiu jus vadovautis Vilniaus universiteto prorektorės Birutės Švedaitės-Sakalauskės išdėstytomis rekomendacijomis, – rašoma R.Laužiko pranešime studentams. – Gruodžio 5-6 dienomis visi universiteto miesteliai bus uždaryti, nevyks paskaitos, nebus vykdoma mokslinė veikla, nedirbs Centrinė administracija ir padalinių administracijos, universiteto ansamblis bus nepasiekiamas turistams, neveiks Vilniaus universiteto biblioteka.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.