K. Škirpos gatvės pervadinime naujas posūkis: teismas įpareigojo skundą išnagrinėti iš naujo

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs Stanislovo Buškevičiaus skundą Vyriausybės atstovui Vilniaus ir Alytaus apskrityse dėl Vyriausybės atstovo 2019-08-23 rašto, kuriuo, atsakant į pareiškėjo prašymą, buvo nuspręsta nesiimti veiksmų dėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2019-07-24 sprendimo pervardyti K. Škirpos gatvę Vilniuje Trispalvės vardu, nusprendė skundą patenkinti iš dalies.

K.Škirpa,minėjimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Škirpa,minėjimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Škirpa,minėjimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Škirpa,minėjimas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-06 16:05

Pareiškėjas S. Buškevičius kreipėsi į teismą prašydamas pripažinti, kad Vyriausybės atstovas Vilniaus ir Alytaus apskrityse, 2019-08-23 raštu „Dėl gatvės pavadinimo pakeitimo“ nuspręsdamas nesiūlyti Vilniaus miesto savivaldybės tarybai panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2019-07-24 sprendimą „Dėl Trispalvės vardo suteikimo alėjai ir jos ribų“,

pažeidė Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymą, ir šį sprendimą panaikinti; įpareigoti Vyriausybės atstovą Vilniaus ir Alytaus apskrityse motyvuotu teikimu pasiūlyti Vilniaus miesto savivaldybės tarybai svarstyti šio sprendimo panaikinimo klausimą. Pasak pareiškėjo, gatvių, alėjų pavadinimai nustatomi ar keičiami vadovaujantis ne subjektyvia politikų nuomone, o

institucijų bei ekspertų, kurie formuoja nacionalinės atminties politikos principus, išvadomis, tačiau to nebuvo padaryta.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi šį administracinį ginčą, priėjo prie išvados, kad Vyriausybės atstovas padarė akivaizdžius esminius procedūrinius pažeidimus, nevykdydamas Priežiūros įstatymo 7 ir 9 straipsnio reikalavimų, t. y. nesiaiškino, kodėl buvo būtinybė keisti Kazio Škirpos alėjos pavadinimą;

netikrino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos priimto sprendimo procedūrų; netyrė aplinkybių, ar gyventojai buvo informuoti apie Kazio Škirpos alėjos pavadinimo pakeitimą; nevertino Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro 2019-04-17 rašto, kuriame teigiama, jog būtina įtraukti į Kazio Škirpos alėjos pavadinimo keitimo ar nekeitimo reikalų tvarkymą seniūniją, kurios ribose ši alėja yra, siūlė apklausti šios seniūnijos gyventojus, įstaigų darbuotojus, kitus asmenis ir atsižvelgus į jų nuomonę priimti sprendimą.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, teismas Vyriausybės atstovo Vilniaus ir Alytaus apskrityse 2019-08-23 sprendimą „Dėl gatvės pavadinimo pakeitimo“ panaikino ir Vyriausybės atstovą įpareigojo iš naujo išnagrinėti pareiškėjo prašymą ir surinkti patikimus ir leistinus įrodymus, kurie nekeltų objektyvių abejonių dėl priimto sprendimo rezultato.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per trisdešimt kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant apeliacinį skundą per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.