Už nelegaliai įdarbintus nepilnamečius – 1100 eurų bauda individualiam asmeniui

Šią savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas patvirtino Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atlikto patikrinimo metu nustatytas aplinkybes, pripažino administracinėn atsakomybėn patrauktą pilietį A. G. kaltu dėl nelegalaus darbo bei komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimų ir skyrė jam 1100 eurų baudą.

VDI Vilniaus teritorinis skyrius gavo nepilnamečio pareiškimą dėl to, kad jis vasaros atostogų metu dirbo pagalbinius statybos darbus ir jį pasamdęs žmogus nesumokėjo jam už darbą. <br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
VDI Vilniaus teritorinis skyrius gavo nepilnamečio pareiškimą dėl to, kad jis vasaros atostogų metu dirbo pagalbinius statybos darbus ir jį pasamdęs žmogus nesumokėjo jam už darbą. <br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 9:22 AM

Šių metų rugpjūtį VDI Vilniaus teritorinis skyrius gavo nepilnamečio pareiškimą dėl to, kad jis vasaros atostogų metu dirbo pagalbinius statybos darbus ir jį pasamdęs žmogus nesumokėjo jam už darbą.

Darbo inspektoriai atliko pareiškime išdėstytų teiginių patikrinimą, nustatė statybos objektus, kuriuose dirbo nepilnametis, surado šių objektų savininkus, surinko duomenis, patvirtinančius pareiškime išdėstytus faktus.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad objektuose dirbo ir buvo apgautas (nebuvo sumokėta už darbą) mažametis asmuo (14 m.).

Buvo surinkti ir jo darbo faktus patvirtinantys įrodymai.

VDI nustatė, kad vilnietis A. G., gim. 1987 m., neturėdamas verslo liudijimo ar pažymos apie gyventojo vykdomą individualią veiklą, susitardavo su statybos objektų vystytojais (savininkais) dėl statybų baigiamųjų darbų (trinkelių klojimo, aplinkos objekte sutvarkymo po statybų) atlikimo ir šiuos darbus atlikdavo.

Kadangi darbų apimtys būdavo pakankamai didelės, šiems darbams atlikti jis pasamdydavo kitus asmenis, t. y. A. G. kaip pagalbinius darbuotojus buvo pasamdęs vieną mažametį asmenį (14 m.) ir vieną nepilnametį (17 m.), pažadėjo jiems sumokėti už darbą, tačiau jiems atlikus darbus su jais neatsiskaitė.

Sužinojęs, kad jo veikla domisi VDI, su mažamečiu už darbą jis atsiskaitė.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad A. G. ne tik pats dirbo nelegaliai, nes nebuvo nustatyta tvarka įsigijęs verslo liudijimo, neturėjo individualios veiklos pažymėjimo ir nebuvo informavęs mokesčio administratorių apie pradėtą vykdyti individualią veiklą, bet ir veikdamas kaip fizinis asmuo – darbdavys, nesudaręs rašytinių darbo sutarčių ir teisės aktų nustatyta tvarka nepranešęs Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniam skyriui apie asmenų priėmimą į darbą, nelegaliai įdarbino nepilnamečius asmenis.

Taip pat nustatyta, kad A. G. 2019 m. jau buvo baustas už komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimus.

Konstatuota, kad A. G., pasinaudojęs nepilnamečių amžiumi ir nesubrendimu, gyvenimiškos patirties stoka, įstatymų neišmanymu ir nežinojimu, siekdamas pelno iš asmenų iki aštuoniolikos metų veiklos, neteisingai atlygindamas už darbą ir taikydamas apgaulę, galimai ekonomiškai išnaudojo nepilnamečius.

Atlikus patikrinimą A. G. buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimus ir už nelegalų darbą.

Teismas skyrė jam 1100 eurų baudą. Atsižvelgdamas į sunkią administracinėn atsakomybės patraukto asmens materialinę būklę, teismas baudą pakeitė 220 valandomis viešųjų darbų, įpareigodamas juos išdirbti per šešis mėnesius nuo nutarimo įsiteisėjimo dienos.

VDI primena, kad nelegalus darbas pažeidžia konstitucines žmogaus teises turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, gauti teisingą apmokėjimą už darbą ir socialinę apsaugą nedarbo atveju, iškreipia padėtį darbo rinkoje, sudaro sąlygas atsirasti nesąžiningai konkurencijai. Tai, kad darbuotojų darbas būtų legalus, turi užtikrinti darbdavys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.