Arūnas Dumalakas. Lukiškių aikštė jau turi savo simbolį, Vyčio ar Kalvos nebereikia

Kauniečiai suka galvą, kaip atsikratyti varnų būrių, užkariavusių miesto centrą. Kur tai matyta – varnos dergia ką tik suremontuotą Laisvės alėją, nukakojo neseniai įrengtus suolus, savo autografais pažymi kauniečių ir miesto svečių drabužius.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2019, 7:00 AM

Koks įžūlumas – varnos pažymėjo ir ne vieną valdininką, o dabar jau kėsinasi ir į jų tarnybinius automobilius. Mat kaip tyčia varnų daugiausia savivaldybės prieigose.

Prie Vilniaus savivaldybės tiek varnų dar nėra, Gedimino prospektas jau kadaise suremontuotas, tad didelių bėdų lyg ir nematyti.

Bet jų buvo, ir dar visai neseniai. Savivaldybė keletą metų ardė lizdus, kuriuos varnos buvo susisukusios senosios Lukiškių aikštės liepose.

Sostinės valdžiai, kaip ir Kauno, teko pripažinti, kad mėginimas išgyvendinti varnas iš miesto centro buvo panašus į kovą su vėjo malūnais. Išardžius vieną lizdą, varnos šakose per naktį susukdavo kelis.

Negelbėjo ir vanago balsas, sklidęs Katedros aikštėje. Varnos prie jo priprato.

Raginimus griežčiau elgtis su įgrisusiais paukščiais taip pat teko pamiršti. Juk Europos Sąjungos Paukščių direktyva saugo visus sparnuočius, laukinius – taip pat. Ji draudžia naudoti žiaurius metodus prieš paukščius, bloginti sąlygų jiems negalima.

Tad kaip Vilnius atsikratė varnų bent jau Lukiškių aikštėje? Ogi paukščiai išsidangino, kai buvo iškirstos senosios liepos, nors prieš tai piestu stojo kai kurie vilniečiai.

Vietoj jų pasodinti medžiai dar per jauni, kad juose varnos suktų lizdus, tad keletą metų bus ramu.

Tačiau Vilniui iškilo kita problema – Lukiškių aikštėje apsigyveno keistuolis, pravarde Dredas. Kiekvieną vakarą jis čia ateina, atsigula ant suolo, susisuka į juodą polietileną ir užmiega. Nesvarbu – vasaros karštis kepintų ar žiemos šaltis spaustų.

Anksčiau, iki aikštės rekonstrukcijos, jis miegodavo ant suolo priešais Konservatoriją. Dabar Dredas pasirinkęs suolą tiesiai prieš Užsienio reikalų ministerijos fasadą, papuoštą raidėmis ES ir NATO.

Pikčiausia, kad keistuolis buvo įsigudrinęs per dieną net savo patalus ant suolo palikti.

Eina diplomatai, valdžios vyrai ir moterys, o čia – polietileno ir skarmalų krūva.

Dredą ne kartą mėginta įkalbėti prisiglausti nakvynės namuose, bet jam mielesnis Lukiškių aikštės suolas. Štai ir prieš mėnesį savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos pareigūnai, socialiniai darbuotojai Dredą įkalbinėjo nenakvoti tokioje vietoje, net trumpam buvo išvežę, nuprausę ir sušukavę.

Bet Dredas šią savaitę grįžo ir vėl miega pamėgtoje vietoje. Tad nejaugi liko vienintelė išeitis – Lukiškių aikštėje nepalikti nė vieno suolo ir Dredui, kaip varnoms, teks su ja atsisveikinti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.