V. Landsbergis ir vėl pažėrė kritikos: šįkart kliuvo ir anūkui

Buvusiam konservatorių lyderiui Vytautui Landsbergiui užkliuvo šeštadienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdyje skubotai priimti įsipareigojimai dėl garbingo elgesio politinėje veikloje.

Išsiskyrė V.Landsbergio ir G.Landsbergio požiūris į šeštadienį Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų tarybos priimtą dokumentą. <br>V.Skaraičio nuotr.
Išsiskyrė V.Landsbergio ir G.Landsbergio požiūris į šeštadienį Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų tarybos priimtą dokumentą. <br>V.Skaraičio nuotr.
Konservatoriai šeštadienį mieliau gėrė kavą ir šnekučiavosi, nei diskutavo apie būsimų partijos kandidatų į Seimą įsipareigojimus.    <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Konservatoriai šeštadienį mieliau gėrė kavą ir šnekučiavosi, nei diskutavo apie būsimų partijos kandidatų į Seimą įsipareigojimus.    <br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Landsbergis partijos bičiulių atsiprašė, kad jo kritika gali pakenkti partijai, bet netylėjo. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Landsbergis partijos bičiulių atsiprašė, kad jo kritika gali pakenkti partijai, bet netylėjo. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Landsbergis sulaukė senelio pastabų dėl tvarkos per posėdį. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Landsbergis sulaukė senelio pastabų dėl tvarkos per posėdį. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarybos posedis.G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarybos posedis.G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarybos posedis.G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarybos posedis.G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diskusijos dėl būsimų konservatorių kandidatų į Seimą įsipareigojimų vyko apytuštėje posėdžių salėje, užtat  eilės driekėsi prie kavos ir užkandžių.     <br> T.Ignatavičiaus nuotr.
Diskusijos dėl būsimų konservatorių kandidatų į Seimą įsipareigojimų vyko apytuštėje posėdžių salėje, užtat  eilės driekėsi prie kavos ir užkandžių.     <br> T.Ignatavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 7, 2019, 5:47 PM, atnaujinta Dec 8, 2019, 10:52 PM

Šiuo dokumentu būsimi konservatorių kandidatai į Seimą įsipareigoja laikytis Seimo nario priesaikos, vadovautis Konstitucija, nenusižengti politikų elgesio kodeksui, asmeniniu pavyzdžiu stiprinti šalies politinę kultūrą ir panašiai.

Bet partijos garbės pirmininkui neprasprūdo pro akis, kad svarbus dokumentas aptariamas pustuštėje salėje.

Nemažai partijos tarybos narių tuo metu spaudėsi salės prieangyje gurkšnodami kavą, užkandžiaudami, o pirmoje eilėje įsitaisęs ir į telefoną įsigilinęs konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis irgi akivaizdžiai nuobodžiavo.

„Jeigu aš būčiau šitos partijos pirmininkas ir turėčiau diktatoriškų polinkių, aš griežtai uždrausčiau gerti kavą, lošti kortomis ir dėlioti apkalbų pasjansus posėdžių metu“, – dėl pašlijusios drausmės anūkui subtiliai papriekaištavo V.Landsbergis.

Nors V.Landsbergiui pasiūlius dažniau rengti kavos sąskrydžius, salėje nuskambėjo juokas, panašu, kad bendražygių blaškymasis profesorių dirgino. „Jei vyksta vidinė emigracija posėdžio metu, gal geriau išeiti už durų ir netrukdyti tiems, kurie atėjo dalyvauti posėdyje, o ne tik pasėdėti ir atsigerti kavos“, – partiečius auklėjo dešiniųjų patriarchas.

Tiesa, V.Landsbergis čia pat svarstė, kad dažnesni pokalbiai prie kavos galbūt konservatoriams padėtų labiau įsigilinti ir į priimamo dokumento žodžius. „Jei įvyktų keli tokie sąskrydžiai artėjant rinkimams ir mes žinotume, kad kiekvienas žodis šiame įsipareigojime yra šventas ir tikrai reikalingas, gal tada ir tas dokumentas turėtų didesnį svorį“, – kraipė galvą profesorius.

Suabejojęs dėl partijos sumanytos skambios akcijos, V.Landsbergis pranešė, kad vis dėlto negalės jos palaikyti: „Aš atsiprašau, kad kenkiu partijai, bet norėčiau, jog tai būtų labiau subrandintas dalykas, ne vien formaliai šiandien priimtas, nes taip numatyta.

Bus uždėtas paukščiukas, kad priimtas dar vienas dokumentas. O ar į jį žmonės žiūrės rimtai? Ar mūsų oponentai nesakys: štai, ir jie pažadukai, numetė tokį popierėlį, kurio nebūtinai laikysis.

Aš labai atsiprašau, bet šįkart susilaikysiu. Prašau nelaikyti už blogą, bet toks dokumentas neturėtų atsirasti taip: tašką padėjome ir darbas atliktas. Jis neatliktas, Ir jeigu mus išrinks į Seimą, jis dar nebus atliktas“.

V.Landsbergis nuogąstavo, kad išankstiniai įsipareigojimai elgtis sąžiningai ir garbingai yra pertekliniai ir gali būti suprasti klaidingai. „Mes tarsi skelbiame, kad jei išrinksite mane, tuomet aš nevogsiu, o iki to galiu vogti, nes juk aš nepasižadėjau“, – dėl klastingo sumanymo abejonių turėjo politikos senbuvis.

Todėl jis ragino neskubėti priiminėti dokumento. „Ši iniciatyva per ankstyva. Ji iki rinkimų nublanks. (Gurkšnojant kavą, – Red.) priimamas dokumentas turėtų būti reikšmingesnis. Tegul jis dar pabūna ant stalo – gal keletą mėnesių, gal pusę metų, tegul būna palyginamas su realijomis, kuriose esame ir kuriose patys buvome – juk ir tarp mūsų buvo nusižengusių tiems principams“, – partiečiams siūlė neskubėti V.Landsbergis.

Vis dėlto partija šįkart nepaklausė jos kūrėjo, o jai vadovaujantis V.Landsbergio anūkas G.Landsbergis pareiškė manąs, kad įsipareigojimų elgtis garbingai esą niekada nebus per daug.

„Aš suprantu, kad gali atrodyti kitaip, kad jau yra įsipareigota anksčiau. Viskas tvarkoje. Bet ateina nauji žmonės, kurie dar nėra davę Seimo nario priesaikos ar ją pamiršę. Bus progą ją prisiminti“, – sumanymą kandidatams įsipareigoti raštu gynė G.Landsbergis.

Be to, konservatorių vedlys tikino, kad kandidatai turės įsipareigoti garbingai elgtis ne tik per rinkimų kampaniją: „Dauguma įsipareigojimų galiotų ateičiai, jei žmogus būtų paskirtas į kokias nors pareigas – ministro, premjero, komiteto pirmininko, pavaduotojo. Tokiu atveju, jei negalėtų atsakyti į visuomenei kylančius klausimus, turėtų trauktis“.

Konservatorių tarybos šeštadienį palaimintame dokumente teigiama, kad išrinkimo į Seimą atveju kandidatas įsipareigoja besąlygiškai vykdyti Seimo nario priesaiką, politinėje veikloje vadovautis Konstitucija ir įstatymais, laikytis Valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimų.

Prieš tapdami partijos kandidatais į Seimą išrinkti politikai raštu taip pat turės įsipareigoti principingai vengti interesų konfliktų, nesinaudoti Seimo nario statusu ir pareigomis asmeninės naudos siekimui.

Dokumente, be kita ko, numatyta, jog būsimi konservatorių kandidatai negali leisti, kad jiems pavaldūs asmenys rūpintųsi jų asmeniniu gerbūviu, būsto ar privažiavimo kelių kokybės pagerinimu.

Pastarasis punktas dokumente atsirado griaudėjant žvyrkelio į premjero Sauliaus Skvernelio namus asfaltavimo skandalui. Jis buvo ne kartą linksniuotas ir šeštadienį konservatorių tarybos posėdyje.

Jam nemažai dėmesio skyrė ir G.Landsbergis, akcentavęs, kad bene pagrindinė žadamos kurti gerovės valstybės problema yra pasitikėjimo trūkumas.

„Man atrodo, kad mūsų kalbos apie gerovę yra žvangantis varis ir skambantys cimbolai, nes nėra pasitikėjimo.

Kaip galima pasitikėti valstybe, kuri prašo susimokėti 100 eurų daugiau už būstą, keletą šimtų daugiau – už automobilį, jei aš žinau, kad tie pinigai gali nueiti vieno iš valstybės vadovų keliui šalia jo namų nutiesti?“ – valdančiuosius kritikavo G.Landsbergis.

Šalies valdžiai tradiciškai kliuvo ir nuo V.Landsbergio, raginusio politikams tartis dėl ankstesnių Seimo rinkimų. „Valdantieji kažko persigandę ir daro vis daugiau šaliai žalingų klaidų. Todėl būtų naudingiau kartu su jais apsispręsti dėl ankstesnių rinkimų“, – siūlė tartis V.Landsbergis.

Anot politikos senbuvio, taip valdantiesiems daugėtų paskatų susimąstyti sparčiau keistis: „Apsispręsti dėl rinkimų derėtų kartu, Seimo politikų debatuose, o ne keršto muštynėse, kas kam skaudžiau užvoš ar pagrūmos kokiomis nors politinėmis sankcijomis“.

V.Landsbergis taip pat kvietė premjerą S.Skvernelį atviram draugiškam pokalbiui apie būsimą skolų mokėjimą, nes įtaria, kad dabartinės valdžios valdymas baigsis finansiniu bankrotu.

„Pažadais rinkėjams valdantieji įsipareigojo tiek daug, kad tikrai neįstengs tesėti. O kas turės tesėti? Jie vykdo populistų, liaudies suvedžiotojų kampaniją. Ir kampaniją ne iš santaupų, o į skolą, didelę skolą, kurią paliks ne savo partijos ir latifundininkų asmeniniame debete, o kitiems“, – tvirtino politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.