Nauji metai atneša daug įstatyminių pokyčių: ką būtina žinoti

Nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigalioja eilė įstatyminių pakeitimų ir įstatymų pataisų, susijusių ne tik su naujais mokestiniais įsipareigojimais ar išmokomis.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigalioja eilė įstatyminių pakeitimų ir įstatymų pataisų, susijusių ne tik su naujais mokestiniais įsipareigojimais ar išmokomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigalioja eilė įstatyminių pakeitimų ir įstatymų pataisų, susijusių ne tik su naujais mokestiniais įsipareigojimais ar išmokomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nauji metai atneša daug pokyčių: ką būtina žinoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nauji metai atneša daug pokyčių: ką būtina žinoti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dujų balionai privalės būti apsaugoti nuo sprogimo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Dujų balionai privalės būti apsaugoti nuo sprogimo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Užsieniečiams dėl vizų teks kreiptis iš anksto.<br>AP nuotr.
Užsieniečiams dėl vizų teks kreiptis iš anksto.<br>AP nuotr.
Nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigalioja eilė įstatyminių pakeitimų ir įstatymų pataisų, susijusių ne tik su naujais mokestiniais įsipareigojimais ar išmokomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo 2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje įsigalioja eilė įstatyminių pakeitimų ir įstatymų pataisų, susijusių ne tik su naujais mokestiniais įsipareigojimais ar išmokomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-01-01 08:37, atnaujinta 2020-01-01 08:40

Naujųjų metų atnešami pokyčiai apima platų spektrą: užsieniečiams keičiasi vizų išdavimo tvarka, gyventojų saugumą užtikrins sugriežtinta dujų balionų naudojimo tvarka, keičiasi viešų ir privačių interesų derinimo koncepcija, savivaldybės įmonėse ir įstaigose siekiama atsisakyti popierinių dokumentų, įvedami kiti įvairias visuomenės grupes paliesiantys pakeitimai.

Dujų balionams būtina apsauga nuo sprogimo

Prasidėjus naujiesiems metams įsigalioja griežtesnė suskystintų naftos dujų balionų naudojimo tvarka. Šiuose balionuose būtina įrengti apsauginius vožtuvus, kurie apsaugos balionus nuo sprogimo gaisro metu.

Kilus gaisrui ir patalpoje, kurioje stovi dujų balionas, esant itin aukštai temperatūrai, dėl kurios dujų balione susidaro itin didelis slėgis, dujos išleidžiamos per apsauginį vožtuvą. Tokiu būdu sumažinama sprogimo tikimybė.

Gyventojams, naudojantiems dujų balionus, apsauginių vožtuvų įmontavimu rūpintis nereikės – už tai yra atsakingi suskystintų naftos dujų pardavėjai.

Pokyčiai deklaruojant viešus ir privačius interesus

Nuo sausio 1 d. įsigalioja nauji reikalavimai privačius interesus deklaruojantiems asmenims pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą (VPIDĮ). Naujoje įstatymo redakcijoje pakeista privačių interesų deklaravimo koncepcija. Todėl privačius interesus deklaruojantys asmenys, prasidėjus naujiesiems metams, raginami peržiūrėti paskutinę pateiktą deklaraciją ir, esant poreikiui, ją patikslinti.

Vadovaujantis nauja įstatymo redakcija, sudarytas naujas deklaruotinų duomenų sąrašas. O visų deklaravimo pareigą turinčių asmenų aktualios privačių interesų deklaracijos bus viešinamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) puslapyje.

Užsieniečiams teks kreiptis iš anksto

Naujųjų metų išvakarėse Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos priminė, kad sausio 1 d. įsigalioja nauja nacionalinių vizų išdavimo tvarka. Užsieniečiui, turinčiam 1 metus galiojančią nacionalinę vizą ir pateikusiam prašymą išduoti leidimą gyventi, nebus išduodama 5 mėnesius galiojanti nacionalinė viza šio prašymo nagrinėjimo laikotarpiui.

Todėl užsienio gyventojas, pageidaujantis pateikti prašymą dėl leidimo laikinai gyventi išdavimo ir norėdamas likti Lietuvoje prašymo nagrinėjimo laikotarpiu, šį prašymą turės pateikti iš anksto – likus 2–4 mėn. iki turimos nacionalinės vizos galiojimo pabaigos.

Studentai, sportininkai ir treneriai, jūrininkai ir žurnalistai prašymus dėl nacionalinės vizos išdavimo galės pateikti tik Lietuvos Respublikos diplomatinei atstovybei ar konsulinei įstaigai užsienyje arba per išorės paslaugų teikėjo prašymų išduoti vizą priėmimo centrą.

Mediacija, poveikis sveikatai ir mažiau popierinių dokumentų

Prasidėjusius 2020 m. lydi ir Mediacijos įstatymo pakeitimai, numatantys privalomąją mediaciją šeimos ginčuose, nagrinėjamuose ginčo teisena. Mediatoriaus paslaugomis bus galima pasinaudoti nemokamai, kreipiantis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą.

Taip pat pagal civilinio proceso kodekso ir Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pakeitimus, aprėpiančius privalomą advokato dalyvavimą nagrinėjant bylas dėl leidimo paimti vaiką iš atstovų pagal įstatymą išdavimo, numatoma pareiga Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai inicijuoti antrinės teisinės pagalbos teikimą vaiko atstovams pagal įstatymą bei atlikti kitus papildomus veiksmus, susijusius privalomu advokato dalyvavimu minėtos kategorijos bylose.

Nuo šių metų pradžios įsigalioja ir poveikio visuomenės sveikatai vertinimo procedūros pakeitimai, apimantys poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitos pristatymo visuomenei tvarkos pokyčius.

Dėmesį į įstatyminius pokyčius turėtų atkreipti ir savivaldybių įmonių bei įstaigų vadovai. Nuo sausio pradžios ima veikti dokumentų valdymo sistemos pertvarka, kuria siekiama atsisakyti popierinių dokumentų, rekvizitų išdėstymo aprašymo, leisti popierinius dokumentus skaitmenizuoti ir tokius vaizdus saugoti, sunaikinant originalus bei t.t.

Pacientų gerovė

Šįmet suklusti turėtų ir žalą patyrę pacientai. Nuo 2020 m. sausio 1 d. nustatyta nauja žalos atlyginimo pacientams tvarka, reglamentuojama Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pakeitimų.

Pacientas ar kitas asmuo, turintis teisę į žalos atlyginimą, galės ne vėliau kaip per 3 metus nuo dienos, kai pacientas sužinojo ar turėjo sužinoti, kad jo teisės pažeistos, Vyriausybės nustatyta tvarka kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, veikiančią prie Sveikatos apsaugos ministerijos, su rašytiniu prašymu dėl žalos atlyginimo. Komisija ginčus nagrinės nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.