G. Nausėdos patarėjas: dėl karių atšaukimo iš Irako Lietuva viena negali priimti sprendimo

Vidurio Rytuose tvyrant įtampai po penktadienį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) bepiločio orlaivio surengtos atakos, įvykdytos Amerikos prezidento Donaldo Trumpo įsakymu, per kurią žuvo Irano generolas Qasemas Soleimani, ir Irano atsako, paleidus balistines raketas į JAV bazes, trečiadienį Seime buvo aptarta Lietuvos karių padėtis ir saugumas Irake.

 Lietuviai elgsis taip, kaip sąjungininkai.<br> lrytas.lt montažas.
 Lietuviai elgsis taip, kaip sąjungininkai.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2020, 12:20 PM, atnaujinta Jan 8, 2020, 12:54 PM

Reaguojant į šiuos įvykius ir geopolitines įtampas, trečiadienį parlamente vyko uždaras Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdis, kuriame buvo išklausyta Krašto apsaugos ministerijos (KAM) informacija.

Lietuvos kariai – kol kas saugūs

Vadovaujantis KAM duomenimis, vienoje iš Irano apšaudytų bazių Irake anksčiau tarnavo šeši Lietuvos kariai, tačiau išpuolio metu jų bazėje nebuvo. Anot ministerijos atstovų, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabas gavo karių pranešimus, patvirtinančius, kad jie yra saugūs.

Šie kariai dalyvauja JAV vadovaujamos koalicijos misijoje „Įgimtas ryžtas“, kur apmoko vietos pajėgas kautis su grupuote „Islamo valstybė“.

Iranas taip pat taikėsi į bazę Erbilyje.

Dar devyni Lietuvos kariai tarnavo kitoje, NATO vadovaujamoje misijoje. Trys iš jų jau yra perkelti į Kuveitą, kiti kol kas lieka Irako sostinėje Bagdade, BNS sakė Gynybos štabo atstovas spaudai kapitonas Andrius Dilda.

Dėl atšaukimo spręs sąjungininkai

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Jonas Vytautas Žukas sako, kad dėl karių atšaukimo iš Irako spręs visi sąjungininkai, Lietuva vienašališkų veiksmų nesiims.

„Svarstome (dėl karių atšaukimo – BNS), bet mes esame tarptautinės misijos dalis. Tai kaip nuspręs mūsų sąjungininkai. Mes patys negalime paimti ir nuspręsti išeiti, kada kitos valstybės tęsia savo misiją“, – žurnalistams trečiadienį Seime sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

„Viskas priklauso nuo sprendimų, kurie bus priimti aukščiausiame lygyje“, – pridūrė jis.

J.V.Žukas sakė besitikintis, kad kilusi įtampa „nepereis į kažkokią labai didelę karinių veiksmų eskalaciją“.

Situacija sudėtinga, bet informacija valdoma

Pasak NSGK pirmininko Dainiaus Gaižausko, nė vienas iš 15 Irake esančių Lietuvos karių nenukentėjo. Trys kariai buvo evakuoti į Kuveitą. Evakuacijos priežastis – tam tikros slaptos operacijos. Šie kariai, anot D.Gaižausko, jau grįžę į Iraką.

„Gavome visą informaciją, kurią dabar valdo mūsų tarnybos, tiek Krašto apsaugos ministerija, tiek Užsienio reikalų ministerija, tiek mūsų karinė žvalgyba, Valstybės saugumo departamentas. <..>

Situacija tikrai nepaprasta, ji įtempta, niekas per daug nežino, kaip ji gali toliau rutuliotis. Mums buvo svarbu sužinoti, ką planuoja mūsų sąjungininkai“, – po uždaro NSGK posėdžio sakė D.Gaižauskas.

„Informaciją valdome. Ryšį su visais kariškiais turime pakankamai gerą ir nuolat jį palaikome. Žinome, kad apsaugoti tiek mūsų kariškiai, tiek mūsų sąjungininkai. Kol kas situacija nors ir įtempta, mūsų kariškiai jaučiasi saugiai“, – teigė NSGK pirmininkas.

D.Gaižauskas taip pat patvirtino, kad dėl tolesnio karių likimo spręs sąjungininkai.

„Misija tęsiama. Tai yra mokomoji misija. Šiai dienai apie misijos nutraukimą nekalbama. Esame NATO partneriai, todėl jei bus priimti sprendimai, juos priimsime kartu“, – sakė NSGK pirmininkas.

Atsakas į JAV veiksmus

Irano ataka naktį iš antradienio į trečiadienį buvo surengta, jau kurį laiką tvyrant didžiulei įtampai tarp šios šalies ir JAV.

Iranas paleido balistines raketas į dvi JAV karių prižiūrimas Irake esančias karines bazes. Iš viso 22 raketos smogė į al-Assado oro pajėgų bazę bei į kitą bazę Erbilio provincijoje.

Praėjusią savaitę JAV surengė ataką Irake, per kurią žuvo iraniečių generolas Q.Soleimani. Po šio smūgio kilo milžiniškas Irano pasipiktinimas: žmonės patraukė į gatves, degino amerikiečių vėliavas, o valstybės vadovai prakalbo apie kerštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.