Teismas nepatikėjo slapta saugumo pažyma: E. Bėrontas buvo ujamas be pagrindo

Slapta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma – ne kliūtis dirbti su slapta informacija. Taip nusprendė Vilniaus apygardos  administracinis teismas (VAAT).  

Teismas nusprendė, jog VSD pažyma nebuvo pakankamas pagrindas iš tuomečio Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo Eriko Bėronto atimti leidimą dirbti su slapta informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nusprendė, jog VSD pažyma nebuvo pakankamas pagrindas iš tuomečio Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo Eriko Bėronto atimti leidimą dirbti su slapta informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nusprendė, jog VSD pažyma nebuvo pakankamas pagrindas iš tuomečio Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo Eriko Bėronto atimti leidimą dirbti su slapta informacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas nusprendė, jog VSD pažyma nebuvo pakankamas pagrindas iš tuomečio Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo Eriko Bėronto atimti leidimą dirbti su slapta informacija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Saulius Jakučionis, BNS

Jan 21, 2020, 3:19 PM, atnaujinta Jan 21, 2020, 5:16 PM

Kaip skelbia  portalas 15min.lt, VAAT nusprendė, jog VSD pažyma nebuvo pakankamas pagrindas iš tuomečio Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo Eriko Bėronto atimti leidimą dirbti su slapta informacija. 

Netekęs leidimo dirbti su įslaptinta informacija, E.Bėrontas neteko ir  pareigų. 

Pažymą, dėl kurios jam esą draudžiama dirbti su slapta informacija, VSD buvo pateikusi Žemės ūkio ministerijai, o tai, kas joje rašoma, liko paslaptis. 

E.Bėrontas iš NMA buvo atleistas jau du kartus ir spėjo įgyti patirties teismuose. 

„Lietuvos rytas“ rašė, jog nemalonumai jį užgriuvo dar 2017-ųjų balandį, kai jis buvo  apklaustas kaip specialusis liudytojas ikiteisminio tyrimo byloje dėl beveik 4 mln. eurų iššvaistymo.

Šiai bylai užstrigus tyrėjų stalčiuose, buvęs žemės ūkio ministras Bronius  Markauskas 2018-ųjų sausį paskyrė E.Bėrontą vadovauti NMA antrai kadencijai.  Tuometis ministras teigė dėl darbo jam neturėjęs jokių priekaištų. 

Tačiau tuomet užsirūstino tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos  patarėjas Mindaugas Lingė pareiškė, kad skirdamas NMA direktoriumi E.Bėrontą žemės ūkio ministras kompromituoja ir šią agentūrą, ir save.

Tačiau prezidentės pyktis nepadarė jokio poveikio Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), kuris 2018 metų rugsėjį  grąžino E.Bėrontą į NMA vadovo pareigas ir priteisė jam išmokėti 22,3 tūkst. eurų kompensaciją. 

B.Markauską pakeitęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys neturėjo kitos  išeities, kaip įgyvendinti teismo sprendimą – E.Bėrontas vėl ėmė vadovauti NMA, nors jau buvo surengtas naujo vadovo konkursas.

Istorija tuo nesibaigė: 2019 -ųjų balandžio pabaigoje VSD atsiuntė Žemės ūkio ministerijai pažymą, kad E.Bėrontui yra neleidžiama dirbti su įslaptinta informacija. Kodėl taip nutarta – valstybės paslaptis. 

Tuometis ministras G.Surplys bandė prašyti VSD išaiškinti savo pažymą, bet nesulaukęs atsakymo, antrąkart atleido NMA vadovą. Bet atleisdamas E.Bėrontą ministras negailėjo jam gerų žodžių – gyrė kaip gerą vadybininką, randantį  bendrą kalbą ir su ūkininkais, ir su profesinėmis sąjungomis. 

Tuomet E.Bėrontas juokavo, kad jam uždrausta dirbti su tuo, su kuo jam nė karto neteko susidurti nuo 2014-ųjų, kai pradėjo vadovauti agentūrai. Kad šis draudimas neturėjo jokio pagrindo, šią savaitę pripažino ir teismas.

E. Bėrontas tikisi, kad jam palankus teismo sprendimas paskatins vadovus keisti požiūrį

Buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktorius Erikas Bėrontas tikisi, kad jam palankus teismo sprendimas paskatins institucijų vadovus keisti darbuotojų atleidimo praktiką.

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma, kurios pagrindu E. Bėrontas pernai buvo atleistas iš pareigų, buvo nepagrįsta ir parengta remiantis prielaidomis.

„Šiuo metu tęsiu karjerą privačiame sektoriuje ir man šis teismo sprendimas yra svarbus ne dėl asmeninės ambicijos ar naudos, bet dėl bendro požiūrio, kuriuo turėtų vadovautis „skubotus“ sprendimus priimantys vadovai“, – BNS antradienį sakė E. Bėrontas.

Pripažinęs žvalgybos pažymą nepagrįsta, teismas panaikino pernai balandį pasirašytą žemės ūkio ministro įsakymą, kuriuo E. Bėrontui neišduotas leidimas dirbti su slapta informacija.

Praėjus kelioms dienoms po šio įsakymo pasirašymo tuometinis žemės ūkio ministras Giedrius Surplys atleido E. Bėrontą iš Nacionalinės mokėjimo agentūros direktoriaus pareigų.

E. Bėrontas teigė, kad įsakymą dėl atleidimo taip pat yra apskundęs teismui.

Vilniaus apygardos administracinis teismas taip pat konstatavo, kad nėra pagrindo pripažinti, jog E. Bėrontas per VSD patikrinimą nuslėpė ryšius su buvusiu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Teismas paskelbė, kad VSD patikrinimo išvada dėl E. Bėronto pajamų bei turto kilmės yra grindžiama tik prielaidomis, nebuvo atlikta išsami jo bei sutuoktinės pajamų bei turto analizė, selektyviai vertintos buvusio NMA vadovo gautos pajamos ir iškeltos įrodymais nepagrįstos abejonės, jog E. Bėrontas būdamas jauno amžiaus negalėjo sutaupyti nurodomos pinigų sumos.

Žemės ūkio ministerija ir VSD svarsto, ar skųsti šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Ar tai bus padaryta bus apsispręsta vėliau, kai detaliau susipažinsim ir įvertinsim teismo pateiktą medžiagą“, – BNS sakė žemės ūkio ministro atstovas Rosvaldas Gorbačiovas.

„Valstybės saugumo departamentas, objektyviai įvertinęs argumentus, svarstys skųsti teismo sprendimą aukštesniajai instancijai“, – rašoma VSD Strateginės komunikacijos skyriaus pateiktame atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.