G. Nausėdos kalboje Davose – žinutė apie Rusijos grėsmę ir raginimas nesislėpti

Prezidentas Gitanas Nausėda sako besitikintis iš Europos Sąjungos lyderių ryžtingumo atsakant į Rusijos keliamas grėsmes.

Gitanas Nausėda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-22 15:34

Pasak Prezidentūros, trečiadienį dalyvaudamas uždaroje diskusijoje Davose vykstančiame ekonomikos forume, G. Nausėda priminė Rusijos grėsmę, „pasireiškiančią kibernetinėmis, informacinėmis atakomis, manipuliavimu istoriniais faktais“. Kalboje jis taip pat akcentavo „netoleruotiną Rusijos agresiją Ukrainoje ir Sakartvele“, kur, pasak prezidento, konfliktus siekiama įšaldyti, o ne išspręsti.

„Europos Sąjunga drąsiai ir ryžtingai pasisakė dėl klimato kaitos, tokio paties ryžtingumo tikimės ir atsakant į Rusijos grėsmę“, – teigė šalies vadovas.

Jis paragino ES šalių lyderius „nesislėpti už skambių frazių kaip „Europos strateginis suverenitetas“, o suteikti šiems žodžiams pagrindo – įžvelgti tikruosius iššūkius, su kuriais susiduria Europos Sąjunga, ir ryžtingai juos įveikti“.

Pasak prezidento, Europos Sąjungos valstybės negali būti atlaidžios tiems, kas nepaiso tarptautinės teisės viršenybės, taikos išsaugojimo, šalių suvereniteto principų.

Savo kalboje G. Nausėda paminėjo ir tebesitęsiančius konfliktus Artimuosiuose Rytuose, pažymėdamas svarbų Europos Sąjungos, kaip „jungiančios ir įgalinančios moderatorės“ vaidmenį. Šalies vadovas kvietė stiprinti Europos santykius su Jungtinėmis Valstijomis taip pat išlaikyti artimus ryšius su Jungtine Karalyste, ypač bendradarbiaujant saugumo ir gynybos srityse.

„Europos Sąjungos stiprybė yra vienybė ir kompromisas tarp šalių interesų. Visi sutariame, kad būsime tiek stiprūs, kiek sugebėsime asmeninius interesus paaukoti dėl didesnio tikslo – taikos, saugumo, gamtos išsaugojimo, kovos su klimato kaita, ES vienybės ir tvarumo“, – pabrėžė G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.