Operos primadona N. Kazlaus: linkiu gerbti, mylėti bei palaikyti savus lietuvius

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas.

Operos primadona, televizijos laidų vedėja ir prodiuserė, vokalo pedagogė, „Nomedos Kazlaus vokalo vasaros akademijos“ įkūrėja ir meno vadovė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatė Nomeda Kazlaus.<br>Ž.Zimnickaitės nuotr.
Operos primadona, televizijos laidų vedėja ir prodiuserė, vokalo pedagogė, „Nomedos Kazlaus vokalo vasaros akademijos“ įkūrėja ir meno vadovė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatė Nomeda Kazlaus.<br>Ž.Zimnickaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2020, 2:02 PM, atnaujinta Jan 22, 2020, 4:13 PM

Į klausimus atsako operos primadona, televizijos laidų vedėja ir prodiuserė, vokalo pedagogė, „Nomedos Kazlaus vokalo vasaros akademijos“ įkūrėja ir meno vadovė, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatė Nomeda Kazlaus.

Apie vakar... Jūsų gyvenimo lūžio taško istorija. Kada ir koks įvykis ar asmenybė tapo svarbiausiu Jūsų gyvenime, lėmusiu esminį Jūsų kūrybinės veiklos, verslo pasiekimų ar asmeninio gyvenimo posūkį?

Be jokios abejonės, labai svarbus žmogus mano gyvenime – Montserrat Caballe. Ji man tapo antrąja mama, mano didžiąja Mokytoja, scenos partnere, stebuklingu žmogumi, kuris ne tik atvėrė man kelią į pasaulinę sceną, bet ir davė labai daug išminties, perteikė vokalo paslaptis bei priėmė mane į savo šeimą.

Galėčiau pasakoti valandų valandas apie mūsų bendrą darbą, pokalbius, bendravimą. Ateityje ruošiuosi tai aprašyti savo memuaruose.

Su M. Caballe susipažinau 2000–aisiais metais Andoroje jos dainavimo meistriškumo kursuose. Jau po pirmos mano atliktos Eboli arijos iš G. Verdi operos „Don Carlos“ ji apsiverkė ir pasakė: „Mes turime divą, nuostabų balsą“ ir pakvietė mane dainuoti kartu visame pasaulyje.

Nuo tos akimirkos prasidėjo mūsų glaudus bendradarbiavimas Ispanijoje, Vokietijoje, Rusijoje ir kitur bei ilgametė draugystė iki pat jos mirties.

Esu vienintelė lietuvė, įvairiose pasaulio scenose dainavusi su M. Caballe pagrindinius vaidmenis bei duetus, įamžinta dokumentiniame filme „Caballé Beyond the Music“ bei kituose tarptautiniuose leidiniuose. Taip likimas lėmė, kad esu ir paskutinė scenos partnerė – moteris, su ja dainavusi pagrindinius vaidmenis operos scenoje.

Pirmas mūsų bendras koncertas įvyko 2000–aisiais metais Maskvos „Gostinyj Dvor“ inauguracijos proga. Įsimintinos produkcijos – Peralados tarptautinis festivalis Ispanijoje, kur abi atlikome karalienes G. Donizetti operoje „Marija Stiuart“; Caballe sukūrė Marijos Stiuart vaidmenį, o aš – kitą valdovę, Elžbietą.

Išliko unikalus leidinys „Caballé 40 metų Licėjaus teatre“ („Caballé 40 anys al Liceu“), kuriame užfiksuotos akimirkos iš 2002–ųjų metų Camille’o Saint-Saënso operos „Henrikas VIII“ istorinių premjerinių spektaklių Barselonos „Gran Teatre del Liceu“.

Šioje operoje tąkart Caballé atliko karaliaus pirmosios žmonos Katerinos Aragonietės vaidmenį, o aš – vaidinau antrąją žmoną Aną Bolein. Įdomu, kad 2001–aisiais metais dalyvavau vokiečių televizijos „ARTE TV“ laidoje „Caballé prasentiert Stars von Morgen“, kurią vedė pati Caballe, o 2015–aisiais pati ėmiau iš jos interviu.

Džiaugiuosi, kad mano laidų cikle „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ LRT archyvuose išliks dviejų dalių pokalbis su Montserrat (tai vienas paskutinių Caballé interviu televizijai).

Apie šiandien... Kas šiandien Jums labiausiai rūpi ar jaudina šių dienų Lietuvos aktualijų kontekste?

Man labiausiai neramu, kad įvairiose srityse kuo toliau, tuo mažiau išlieka profesionalumo, darbo etikos bei pagarbos vienas kitam, mažiau remiamasi asmenybėmis.

Daugelyje vietų Lietuvoje klesti nepotizmas, draugai ir tarpusavyje susiję asmenys. Jei nepriklausai kokiai nors „grupei“ ar klanui, turi eiti žymiai sudėtingesniu keliu.

Dažnai priimant vienokius ar kitokius sprendimus vadovaujamasi ambicijomis „patinka–nepatinka“, o ne profesionaliu požiūriu bei vertinimu, ką tas žmogus gali ir kokį talentą turi. Jaučiasi daug negatyvo ir pavydo.

Iš kitos pusės aš asmeniškai labai džiaugiuosi, turėdama tokią gausią savo publiką ir žiūrovus, jų begalinę meilę, pagarbą ir palaikymą.

Visgi Lietuvoje esti daug talentų, protų, gerų ir pozityvių asmenybių, su kuriais, esu įsitikinusi, bendromis jėgomis mylima šalis Lietuva judės teigiama linkme pirmyn.

Apie rytojų... Kokią žinutę nusiųstumėte į ateitį, kokiais žodžiai prabiltumėte ar ką norėtumėt palinkėti mūsų šaliai ir jos ateities kartoms?

Linkiu nuolat eiti tobulėjimo keliu, ieškoti dvasinių vertybių, tikėjimo tvirtumo, moralės bei mąstyti ne egoistiškai tik apie savo gerovę ar savęs realizaciją, o visada kurti visuomenei pridėtinę išliekamąją vertę bei vykdyti savo asmeninę misiją šioje žemėje.

Linkiu lietuviams gerbti, mylėti bei palaikyti savus lietuvius, nes tik tokiu būdu galime išlikti šiame globaliame pasaulyje kaip stipri ir talentinga, kurianti tauta.

Kuo Jūs būtumėte ar svajotumėte būti, jei nebūtumėte tuo, kuo esate šiandien?

Svarbiausia visą gyvenimą turėti svajonių – esu laiminga ir dėkinga už tai, kuo buvau, kuo esu ir kuo būsiu.

Taip pat esu laiminga, kad gražių svajonių turiu apsčiai bei tikiuosi jas įgyvendinti su Dievo bei visų aukščiausiųjų jėgų pagalba.

---

Nacionalinis fotoprojektas „Lietuva ir mes“ – tai Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtas projektas, kurio metu nuotraukose užfiksuoti šimtai valstybės ir visuomenės veikėjų, mokslo, kultūros, meno, sporto pasaulio atstovų, verslininkų ir valstybinių įmonių vadovų, dvasininkų, tarnautojų, ūkininkų ir kitų profesijų Lietuvos žmonių, bendrai kuriančių mūsų šalį ir jos ateitį. Reprezentacinis ir monumentalus, iš daugiau nei 500 unikalių specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų, konceptualiai pačių įvairiausių bei lietuvių ir anglų kalbomis aprašytų fotografijų sudarytas albumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?