Antausis valstiečiams: nė žodžio R. Karbauskiui nepasakęs V. Poderys paliko frakciją S. Skvernelis tikisi, kad grįš palikusieji LVŽS

Seimo narys Virgilijus Poderys paliko valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. Tai pranešta ketvirtadienį per plenarinį posėdį.

 Seimo narys V. Poderys paliko „valstiečių“ frakciją<br> lrytas.lt koliažas
 Seimo narys V. Poderys paliko „valstiečių“ frakciją<br> lrytas.lt koliažas
V.Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2020, 10:15 AM, atnaujinta Jan 23, 2020, 11:17 AM

V.Poderys tapo Seimo narių Mišrios grupės nariu. Kol kas sakė neturintis planų jungtis prie kitos politinės grupės. Išėjus V.Poderiui, valstiečių frakcija mažėja iki 48 narių.

„Dėl įvairių svarbių klausimų nuomonės skyrėsi, vienas iš tų paskutiniųjų yra balsavimas dėl rinkiminės sistemos“, – savo sprendimą palikti frakciją BNS komentavo V.Poderys.

„Ir dabartinės batalijos, politinis klimatas, politinės diskusijos, kurios, man atrodo, yra ne apie valstybę, o apie kažką kitą, aš nenoriu būti su jomis tapatinamas“, – pridūrė parlamentaras.

R.Karbauskiui nieko nepasakė

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį prieš posėdį teigė, kad V.Poderys neinformavo apie pasitraukimą iš frakcijos.

„Manęs dar neinformavo, bet jai tai padarys, informuos.

Jis dažnai balsuodavo kitaip ir jūs tai patys pastebėdavote“, – prieš posėdį žurnalistams teigė R.Karbauskis.

S.Skvernelis: tai didelis praradimas

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad tai didelis praradimas frakcijai.

„Viešojoje erdvėje signalų buvo visokių, bet aš tikiuosi, kad jis dar sugrįš. <...> Kiekvienas žmogus, kuris išeina iš frakcijos, yra didelis praradimas.

Visi, kurie išėjo, vertinu, kad galėjo tikrai pasilikti. Kaip parodo dabartis, tie, kurie kėlė abejones, dvejones, dėl kažkokių įstatymų, kad nepriimsim, nėra valios – viskas yra priimta.

Tikiuosi, kad pavasario sesijoje yra tas laikas, kai žmonės gali grįžti prie ištakų, kurių dėka į Seimą pakliuvo“, – Seime žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Praėjusią savaitę pranešė svarstantis apie pasitraukimą

Praėjusią savaitę portalas lrytas.lt pirmasis pranešė, kad V.Poderys svarsto apie pasitraukimą ir įvairius scenarijus.

„Bent kol kas aš esu frakcijoje. Tik tiek galiu pasakyti. Jeigu sugalvosiu arba suplanuosiu aiškiai (trauktis, – aut.past.), tai tą ir paskelbsiu.

Iš anksto įvairių pasvarstymų nekomentuosiu. Kai nėra sprendimo, tai neturiu, ką ir komentuoti.

Savo ateities variantus tikrai svarstau“, – praėjusią savaitę aiškino jis

V.Poderys praėjusią savaitę antradienį nepasirodė valdantiesiems itin svarbiame balsavime dėl prezidento Gitano Nausėdos veto dėl rinkimų kartelės mažinimo atmetimo. Valdantiesiems nepavyko atmesti prezidento veto, jiems pritrūko vos vieno balso.

R.Karbauskis tuo metu po frakcijos posėdžio teigė, kad frakcijos bendra pozicija bus atmesti G.Nausėdos vetuotas įstatymo pataisas. „Bus balsuojama atmesti veto. Balsavimas privalomas, turėtų visi balsuoti kaip sutarėme – atmesti veto“, – tuomet sakė jis.

V.Poderys tikino dar anksčiau perspėjęs R.Karbauskį, kad elgsis kitaip nei sutarė visa frakcija ir prezidento veto atmetimo nepalaikys. Anot jo, valstiečių vedlys dėl šios sprendimo nelabai apsidžiaugė.

„Aš iš karto pasakiau atvirai: kai buvo balsavimas dėl trijų procentų, aš nepasisakiau. Nuostata nuo pat pradžių buvo ta pati. Aš buvau įspėjęs R.Karbauskį. Pameluočiau, jeigu sakyčiau, kad jis labai džiaugėsi“, – pripažino politikas.

Nuomonės išsiskyrė ir kitu klausimu

Nuomonės su R.Karbauskiu išsiskyrė ir rudenį, kai Seimo Etikos ir procedūrų komisija bendru sutarimu priėmė sprendimą siūlyti valdybai keisti su parlamentine veikla susijusių išlaidų naudojimo tvarką.

Spalio 23 dieną Seimo valdyba balsavo dėl parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo tvarkos pakeitimų, tarp jų buvo ir siūlymas grąžinti automobilių nuomą, tam leidžiant panaudoti iki 30 proc. šių lėšų.

R.Karbauskis tokį pasiūlymą išvadino privilegijų grąžinimu, o vienas iš pasiūlymo autorių buvo būtent V.Poderys.

„Sudaryti sąlygas Seimo nariams privilegijoms ir savo reikmėms leisti mokesčių mokėtojų lėšas yra apgailėtinas, žemas ir neteisingas veiksmas prieš visus Lietuvos žmones“, – tuomet pareiškė R.Karbauskis.

Pats V.Poderys tvirtino pasiūlyme nematantis jokių privilegijų grąžinimo.

„Mes siūlėme, kad būtų galima panaudoti iki 30 proc. lėšų, kad nebūtų piktnaudžiavimo. Dabar, jei žmogus nusipirko automobilį ir tapo Seimo nariu, per laiką patiria amortizacijos arba nusidėvėjimo sąnaudas.

Jei būtų nuomos santykiai, tai būtų padengiama, o dabar visos Seimo nario išlaidos nėra padengiamos, nors naudojama parlamentinei veiklai“, – sakė jis.

Beje, V.Poderys praėjusią savaitę lrytas.lt užsiminė apkritai dar nežinantis, ar kandidatuos šiemet rudenį vyksiančiuose eiliniuose rinkimuose į parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.