Arūnas Dumalakas. Kodėl J. Mekas netapo Vilniaus garbės piliečiu?

Kuo garbės piliečio vardas skiriasi nuo vandens grafino?  Atsakymas į anekdotu dvelkiantį klausimą visai nejuokingas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-25 07:00

Mero R.Šimašiaus komandai garbės piliečio vardo skyrimas neatsiejamas nuo politinių vėjų.  Jeigu opozicija pasiūlo vieną kandidatūrą, valdantieji trūks plyš pasiūlys kitą.  O sovietinius laikus primenančio vandens grafino savivaldybės tarybos politikų rietenos įveikti negali.

Niekas nedrįs suabejoti kunigo, disidento, aktyvaus Lietuvos laisvės lygos veikėjo, žurnalo „Laisvės šauklys“ bendraautorio, žurnalisto, rašytojo, vieno iš pasaulyje didelio atgarsio sulaukusio laisvės dokumento „45 pabaltijiečių memorandumas“ iniciatorių ir rengėjų
J.Sasnausko nuopelnais.

R.Šimašiui per trečiadienį vykusį tarybos posėdį pasiūlius, J.Sasnauskas tapo 17-uoju Vilniaus miesto garbės piliečiu.  Pats meras pristatė J.Sasnausko veiklą.

„Visada kyla klausimas, kaip iš daugybės garbių piliečių Vilniaus mieste išrinkti tą vienintelį arba tą vienintelę, kurie yra verčiausi to vardo. Niekam nekyla abejonių, kad kunigas J.Sasnauskas tinka būti pagerbtas tokiu būdu, nes tai žmogus, kuris rimtais darbais kovojo už laisvės
idealus“, -- kalbėjo R.Šimašius.

Savivaldybės vadovas jau anksčiau pranešė J.Sasnauskui šią žinią, ją kunigas sutiko su romiu klusnumu.  Tačiau kaip jam jaustis, kai R.Šimašius per tarybos posėdį pareiškė, kad buvo ir kitas kandidatas?

Aukščiausią įvertinimą siūlyta suteikti garsiam lietuvių menininkui J.Mekui.  Nors savivaldybė pati skelbė, kad garbės piliečio vardo skyrimą gali inicijuoti miestiečiai, jis yra suteikiamas už miestui ir Lietuvai reikšmingus darbus.  Bet meras pareiškė, kad teikti kandidatūrą
yra jo prerogatyva.

„Man nemalonu, kad buvo įsivėlęs politinis atspalvis. 2020 metų garbės piliečio vardą mes buvome pasiruošę suteikti 2019 metų gegužę.  Tikrai keistai tai atrodė“, -- stebėjosi R.Šimašius.

Garbės piliečio vardo suteikimą pavadinęs politinio prastūmimo idėja R.Šimašius nesulaukė opozicijos pasipriešinimo.  Jam oponuojantys politikai puikiai suprato, kad ginčytis tokiais klausimais -- žemas lygis.

Lieka priminti, kad J.Meko kandidatūrą prieš pusmetį pasiūlė labiausiai R.Šimašiaus nemėgstama Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) frakcija.

LLS pirmininkas A.Zuokas prisiminė, kad dar būdamas meras ne kartą kėlė klausimą dėl Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimo J.Mekui. Apie tai A.Zuokas su juo net buvo kalbėjęs dar J.Mekui gyvam esant. Į tai J.Mekas vis atsakydavo, kad kol jis gyvas -- garbės jam užtenka.

Ir štai rezultatas -- J.Meko kandidatūrą R.Šimašius atmetė tik dėl to, kad ją pasiūlė jo politiniai priešininkai.

Grįžęs iš tribūnos R.Šimašius įsipylė vandens iš grafino, turbūt nepagalvodamas, kad tai -- mero A.Zuoko laikus siekiantis sumanymas.

Prieš dešimtmetį savivaldybės svečius atsisakyta vaišinti gaiviaisiais gėrimais ar mineraliniu vandeniu iš plastikinių butelių.  Ne tik svečiai, bet ir tarybos nariai pritarė, kad geriau atsigaivinti vandens iš čiaupo stikline.  Jau tada skambėjo tai, ką girdime dabar:  miestas
tokiu sumanymu siekia įrodyti, kad yra sveikas, patogus ir švarus.

Tada ir tarybos posėdžių salėje atsirado vandens grafinai.  Jie likę iki šiol.  Bet nenuostabu, kad net garbės piliečio vardo suteikimo procedūroje politiką įžvelgiantis R.Šimašius vieną dieną surinks tuos grafinus.

O jeigu dar priminsime, kad posakis „Įsipila vandens iš grafino“ buvo populiaraus sovietinio komiko humoreskoje, galime neabejoti, kad per kitą tarybos posėdį vietoj grafinų ant stalų stovės nesveiko gazuoto gėrimo buteliai.  Ką gi, politiniai vėjai pučia atgal į praeitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.