Siūloma 2021-uosius skelbti kardinolo V. Sladkevičiaus metais

Valstietis Viktoras Rinkevičius siūlo 2021-uosius skelbti kardinolo Vincento Sladkevičiaus metais, pažymint šiemet sukankančias jo šimto metų gimimo metines.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2020, 7:42 PM

Nutarimo projekte pabrėžiami V. Sladkevičiaus darbai Lietuvai, kova už jos laisvę, primenama istorija, kaip dvasininkui po Sausio 13-osios įvykių buvo perduotas saugoti Kovo 11-osios Akto originalas.

Kardinolas V. Sladkevičius gimė 1920 metais rugpjūčio 20 dieną. Baigęs Kauno kunigų seminariją, 1944 metais V. Sladkevičius buvo įšventintas į kunigus, dirbo vikaru, po to klebonu, taip pat dėstė Kauno kunigų seminarijoje, buvo jos prefektas.

1957 metais V. Sladkevičius konsekruotas vyskupu, bet sovietine valdžia neleido jam eiti pareigų, ištrėmė į Nemunėlio Radviliškį, ir tik 1982 metais leido grįžti į Kaišiadoris, kur jis tapo Kaišiadorių vyskupijos apaštališkuoju administratoriumi.

1988 metais V. Sladkevičius popiežiaus Jono Pauliaus II buvo pakeltas kardinolu, 1989 metais paskirtas Kauno arkivyskupu. Dvasininkas mirė 2000 metais, sulaukęs 79-erių metų amžiaus.

V. Sladkevičius yra apdovanotas Vytauto Didžiojo I laipsnio ordinu bei Santarvės premija už nuopelnus Lietuvos dvasiniam gyvenimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.