Vytautas Bruveris. Didžiųjų misijų ir ilgai braižytų schemų savaitė – vainikuota

Valgė ne kotletą, o jautienos didkepsnį ir netgi keptus kalmarus?! Tuomet tai išties keičia reikalo esmę, ir tai daręs susisiekimo ministras, ko gero, turi būti atstatydintas. Taip iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) taikliai pasišaipė premjeras S.Skvernelis, komentuodamas papildomą etikos sargų paskelbtą medžiagą dėl J.Narkevičiaus.

Didžiųjų misijų ir ilgai braižytų schemų savaitė vainikuota su trenksmu.<br>Lrytas.lt koliažas
Didžiųjų misijų ir ilgai braižytų schemų savaitė vainikuota su trenksmu.<br>Lrytas.lt koliažas
V.Bruveris.
V.Bruveris.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Narkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Rokas Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rokas Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-02-02 11:16

VTEK šią savaitę įspūdingai atsakė į valdančiųjų pašaipas, jog komisijos dėka toks paprastas patiekalas kaip kotletas, už kurį sumokėjo ne pats ministras, tapo itin rimta problema, verčiančia kone iš pašaknų permąstyti tarnybinės etikos ir interesų derinimo sistemą.

„Barščiai su jautiena (7 porcijos), rūgštynių sriuba (1 porcija), grybų sriuba (1 porcija), lašišos kepsnys (4 porcijos), čekiška kiaulienos dešrelė (1 porcija), Niurnbergo dešrelės (2 porcijos), kiaulienos ir jautienos dešrelės (1 porcija), Berlyno dešrelės (2 porcijos), šnicelis (pjausnys) (2 porcijos), keptas sūris (1 porcija), graikiškos salotos (1 porcija), duonos krepšelis, šviesusis alus (9/0,5l), tamsusis alus (1/0,5l), gira (3/0,5l), šviežios greipfrutų sultys (2/100 ml), vanduo (4/0,5l), espreso kava (2 vnt.).“

Štai jums, J.Narkevičiaus nusižengimo menkintojai, visas sąrašas nusikalstamos puotos valgių, kurį, išsireikalavę visų kvitų, išsiaiškino VTEK tyrėjai! Jie prideda ir sąrašą visų oficialių asmenų, kurie, be ministro, dalyvavo dalykiniuose pietuose Minske, o už tai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paklojo 212,47 euro.

Pasirodo, tyrėjai žino ir restorano, kuriame viskas vyko, pavadinimą ir net tikslų laiką, nuo kada iki kada J.Narkevičius su ministerijos valdininkų, diplomatų ir kitų pareigūnų palyda buvo paniręs į interesų konflikto liūną.

Jums dar to negana?! Įkvėpkite oro – VTEK tyrėjai išblusinėjo ir kitą nusikalstamą puotą, kuri vyko per J.Narkevičiaus vizitą Abu Dabyje.

„Jautienos karpačas (2 porcijos), kepti kalmarai (2 porcijos), keptas mocarela sūris (2 porcijos), ant žarijų keptos jūros gėrybės (3 porcijos), jautienos didkepsnis (6 porcijos), negazuotas vanduo (3 vnt.), šviesusis alus (5 x 0,5 l), šviesusis alus (6 buteliai), vynas (6 taurės)“.

713,13 euro – tiek už dalykinę vakarienę sumokėjo ją surengusi Lietuvos automobilių kelių direkcija. Restorano pavadinimas, svečių sąrašas – viskas tyrėjams žinoma iki panagių.

Taigi kur tas garsusis jūsų kotletas, kuriuo mėginote užkišti VTEK burną?! Cha, kaip matote, jo net nebuvo!

Vis dėlto būtų įdomu, ką konkrečiai valgė ir gėrė pats ministras? O kuo buvo pamaitinti, pavyzdžiui, susisiekimo viceministras ar kiti ministerijos pareigūnai, kuriuos vien tik J.Narkevičiumi susirūpinusi komisija paliko ramybėje?

Gal VTEK visa tai dar ištirs, o gal net išsiaiškins, ar kuris nors pietų dalyvis nepaprašė papildomos sriubos lėkštės?

Juokas juokais, bet kuo dėtas galimas interesų konfliktas ir sriubų sąrašas? Ar tik gindama savo mundurą VTEK iš didelio rašto neišėjo iš krašto?

Beje, etikos sargų pateiktas valgių sąrašas buvo ne vienintelis šios savaitės šūvis vykstančiame sąrašų kare.

Valstiečių vedlys R.Karbauskis pagaliau įvykdė grasinantį pažadą paviešinti sąrašą tų asmenų, kurie įkandin eksministro R.Masiulio kopė karjeros laiptais įvairiose valstybės įmonėse.

Taip valdantieji atsakė prezidentui G.Nausėdai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai, paskelbus sąrašus žmonių, kurie Susisiekimo ministerijos sistemoje įsidarbino esą dėl to, jog yra susiję įvairiais giminystės ryšiais su J.Narkevičiaus atstovaujamos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariais.

Bent iš pirmo žvilgsnio R.Karbauskio pateiktas trylikos R.Masiulio galimų globotinių sąrašas atrodo svariau negu „20 Narkevičiaus lenkų“.

Šiame sąraše – žmonės, kurie nuolat lydi R.Masiulį nuo jo karjeros bendrovėje „Ernst & Young“ bei „Klaipėdos naftoje“ pradžios ir nuolat nutupia svarbiuose jo valdomų sričių postuose. Tarp jų – ir įvairiais ryšiais su R.Masiuliu susiję specialistai, ir buvęs prezidentės D.Grybauskaitės rinkimų štabo narys R.Švedas.

Anot valstiečių lyderio, R.Masiulis su kompanija ne tik bruko saviškius į šiltus postus, bet ir galimai pelnėsi iš valstybės užsakymų.

Tiesa, R.Karbauskio pateikta schema dar neįrodo, kad tie asmenys buvo įdarbinti neteisėtai.

Kita vertus, apie abejotino skaidrumo R.Masiulio kadrų politiką jau seniai ir ne kartą yra parašęs „Lietuvos rytas“. Bet tuomet, kai šis D.Grybauskaitės globotinis buvo ir valstiečių Vyriausybės ministras, jis neužkliuvo netgi R.Karbauskiui.

O prezidentui R.Masiulis atrodo pavyzdingas ir toliau.

Anot šalies vadovo, R.Karbauskio paskelbtos informacijos net neverta komentuoti, ta schema nekelia įtarimų, be to, tai tikrai nepadės apginti J.Narkevičiaus.

Tačiau šie viražai nublanksta prieš paties R.Masiulio reakciją. Anksčiau aštrių žodžių vengęs eksministras šįkart valstiečių lyderį viešai įvardijo kaip pablūdusį ir išvadino jį „politiniu „Grigeo“ vamzdžiu“, pilančiu „srutas“.

Gal R.Karbauskis pataikė itin taikliai ir skaudžiai? O gal R.Masiulis jau nebeišgali tvardytis? O galbūt toks plūdimasis – ženklas, jog G.Nausėdos glostomas D.Grybauskaitės globotinis iš rimtųjų susirengė į Seimą? Gal net su jį viliojančiais konservatoriais?

Tuo metu R.Masiulį demaskavęs R.Karbauskis, regis, pasijuto jau atlikęs didžiąją savo misiją. Penktadienį šis politikas pranešė, kad trauksis iš Seimo valstiečių frakcijos seniūno ir Kultūros komiteto pirmininko pareigų, o vesti partijos sąrašą būsimuose parlamento rinkimuose pasiūlė S.Skverneliui.

Premjeras tepasakė, jog jam tokios žinios buvo netikėtos, o apie savo planus pažadėjo paskelbti pirmadienį.

Vadinasi, ir kita politinė savaitė neturėtų būti nuobodi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.