Konfliktas dėl gydymo įstaigų apraizgytas mįslingais sutapimais ir išpuoliais

Šilalėje gydymo paslaugas teikiančios savivaldybei pavaldžios viešosios įstaigos (VšĮ) „Pajūrio ambulatorija“ pastate praėjusiais metais ėmė veikti privati analogiškas paslaugas teikianti gydymo įstaiga.

Antakalnio ligoninė, medicina, medikai, sveikata, palata<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Antakalnio ligoninė, medicina, medikai, sveikata, palata<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Antakalnio ligoninė, medicina, medikai, sveikata, palata<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Antakalnio ligoninė, medicina, medikai, sveikata, palata<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Šilalėje – nesutarimai dėl gydymo įstaigų: kyšo politikų ausys?<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šilalėje – nesutarimai dėl gydymo įstaigų: kyšo politikų ausys?<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šilalėje – nesutarimai dėl gydymo įstaigų: kyšo politikų ausys?<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Šilalėje – nesutarimai dėl gydymo įstaigų: kyšo politikų ausys?<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 3, 2020, 9:44 AM, atnaujinta Feb 3, 2020, 10:42 AM

Dvi klinikos – savivaldybei priklausanti ir privati – veikia ne tik tame pačiame pastate, bet dalijasi ta pačia šeimos gydytoja, kuri kartu yra ir Šilalės savivaldybės tarybos narė.

Politiniai oponentai čia įžvelgė gudrią politikų schemą, kuria siekiama likviduoti savivaldybės pavaldume esančią gydymo įstaigą. Tuo tarpu Šilalės meras Algirdas Meiženis tvirtino, kad žmonių interesai yra apsaugoti.

Į istorijos sūkurį pakliuvusi gydytoja tikino, kad apie ją skleidžiama informacija – politinis šmeižtas ir netinkamai susiklosčiusios aplinkybės, nes savivaldybei paprasčiausiai nepavyksta surasti naujo gydytojo, norinčio dirbti viešojoje gydymo įstaigoje.

Siekia sunaikinti viešąją įstaigą?

„Gydytoja Saulė Olendrienė įregistravo UAB „Pajūrio saulės kliniką“. Ji yra šios klinikos direktorė ir ji ten dirba gydytoja, bet kartu gydytoja ji dirba ir VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“, tik šiuo metu ji yra atostogose. UAB „Pajūrio saulės klinika“ su VšĮ „Pajūrio ambulatorija“ yra tame pačiame pastate ir yra sudariusi sutartį, kad jei žmogus ateis į VšĮ „Pajūrio ambulatoriją“, tai jį atleis privati UAB „Pajūrio saulės klinika“, nes S.Olendrienė išėjo atostogų, bet neišėjo iš darbo tam, kad viešoji gydymo įstaiga negalėtų priimti kito gydytojo.

Be to, S.Olendrienės draugas, VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ vairuotojas pasitinka žmones, informuodamas, kad gydytojo VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“ nėra ir juos aptarnaus UAB „Pajūrio saulės klinika“. Žmonės nukreipiami į UAB „Pajūrio saulės kliniką“, kad jie išsirašytų iš VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ ir prisirašytų prie privačios gydymo įstaigos.

VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ vadovo etatas vadinasi vyr. gydytojas, kuris yra atskaitingas Šilalės merui. Vyr. gydytoja, laikinai einanti viešosios gydymo įstaigos vadovės pareigas, pilnu etatu dirbo slaugytoja ir 0,5 etato vyr. gydytoja. Nuo sausio meras sumažino slaugytojos etatą iki 0,5 etato, kad ji galėtų įsidarbinti privačioje UAB „Pajūrio saulės klinikoje“.

Tai žmogus, kuris turėtų rūpintis VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ išlikimu, irgi dirba konkuruojančioje privačioje gydymo įstaigoje. Tokia pat situacija yra su dar dviem darbuotojais“, – situaciją papasakojo Šilalės rajono savivaldybės Tarybos narys Raimundas Vaitiekus.

Šilalės rajono meras A.Meiženis patvirtino, kad nuo rudens tame pačiame pastate veikia dvi gydymo įstaigos. Tačiau reali situacija, pasak A.Meiženio, gerokai skiriasi nuo tos, kurią pateikė R.Vaitiekus.

Vadovaujantis oficialia savivaldybės pozicija, pateikiama savivaldybės tinklapyje, pacientams nėra jokio skirtumo, ar eiti į privačią kliniką, ar į „valdišką“ ambulatoriją, nes abiem atvejais už suteiktas paslaugas moka Ligonių kasos. Be to, nors VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“ dirbanti gydytoja S.Olendrienė atostogauja, pacientai nelieka be priežiūros: pacientai, kurie yra įsiregistravę VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“, gali lankytis pas tą pačią gydytoją privačioje klinikoje ir gauti nemokamas paslaugas, nes ambulatorija yra sudariusi sutartį su privačia klinika dėl gyventojų aptarnavimo.

Mero teigimu, žmonės persirašo tik dėl to, kad gydytoja S.Olendrienė žmonių yra labai gerbiama ir jie nori gydytis būtent pas ją.

Gydymo įstaigos likimas nėra aiškus

Minėtą sutartį savivaldybės tarybos narys R.Vaitiekus vertina neigiamai. R.Vaitiekaus teigimu, VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“ iki sausio 1 d. buvo 13 darbuotojų, o iki praeito penktadienio klinikoje buvo prisirašę daugiau nei 2 tūkst. gyventojų. Dabar prisirašiusių pacientų skaičius sumažėjo – jų liko nepilnai 900.

Tarybos narys R.Vaitiekus prognozavo, kad vasario mėnesį VšĮ „Pajūrio ambulatoriją“ ištiks bankrotas.

„S.Olendrienė, įkūrusi UAB „Saulės kliniką“, yra valdančiojoje daugumoje ir nuo pirmos dienos taryboje yra toje pačioje frakcijoje, kuriai priklauso ir meras. Tai yra savivaldybės įstaigos sunaikinimas politikams susitarus.

Pažiūrėkite, meras palaiko ir tiesiogiai savo potvarkiu sumažina darbo krūvį viešosios įstaigos vadovei, kad ji galėtų dirbti privačioje įstaigoje“, – portalui lrytas.lt sakė R.Vaitiekus.

Šilalės rajono meras patvirtino, kad iš tiesų savivaldybėje neatmetamas galimas VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ perdavimas Šilalės pirminės sveikatos priežiūros centrui (PSPC). Tačiau, anot mero A.Meiženio, galutiniai sprendimai nėra priimti.

„Kol kas susilaikome nuo galutinio sprendimo, sudaryta darbo grupė, planuojami posėdžiai, kad galėtume patenkinti žmonių interesus. Kas liečia perspektyvą, sunku pasakyti, nes dar tik galvojame ir kalbamės su žmonėmis“, – tvirtino meras.

Šilalės rajono meras atviravo, kad regione sunku surasti gydytojų, kurie norėtų dirbti VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“. Tačiau jis atmetė galimus kaltinimus dėl politinio susitarimo, o vieši ir privatūs interesai, mero nuomone, būtų supainioti tuo atveju, jei S.Olendrienė eitų ir privačios klinikos, ir VšĮ „Pajūrio ambulatorijos“ vadovės pareigas.

„Ambulatorijos patalpos buvo nupirktos, esant ankstesnei valdžiai. Viskas vyko ankstesnių valdžių laikotarpiu, jau atėję radom, kad dalis to pastato yra privati nuosavybė“, – pabrėžė A.Meiženis.

Gydytoja S.Olendrienė paaiškino, kad pastate, kuriame įsikūrusi privati gydymo įstgaiga, buvo vaistinės patalpos. Tas patalpas nusipirko žmogus, iš kurio patalpas dabar ir nuomojasi S.Olendrienė.

Gydytoja: tai politinis susidorojimas

Šilalės rajono meras yra nepartinis, bet savivaldos rinkimuose dalyvavo su „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąrašu. S.Olendrienė buvo išrinkta su visuomeniniu rinkiminiu komitetu, kurio nariai, pasak mero, dabar pasipiktinę, kodėl ji iš opozicijos išėjo į valdančiąją „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją.

Būtent politinės ambicijos, pačios gydytojos S.Olendrienės teigimu, ir išprovokavo susiklosčiusią situaciją.

„Į rinkimus ėjau su jo (R.Vaitiekaus – aut.past.) vadovaujamu rinkimų komitetu. Mes iškovojome tris mandatus – jis, aš ir dar vienas žmogus. Dėl tam tikrų priežasčių aš perėjau į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją, kuri nepriėmė R.Vaitiekaus, labai norėjusio būti pozicijoje. Jis liko opozicijoje ir negali man šito dovanoti“, – konflikto priežastį įvardijo S.Olendrienė.

„R.Vaitiekus mane beviltiškai skundžia visoms instancijoms. Kiekvienas mano žingsnis žiniasklaidos yra pateikiamas neigiamai. Noriu ramiai dirbti savo darbą, stengiuosi dėl žmonių, visus pažįstu, esu iš čia kilusi“, – pasakojo gydytoja.

Meras paliudijo, kad buvo pradėti keturi ar penki tyrimai, susiję su gydytojos minėtais skundais. Tyrimus vykdė Klaipėdos Specialiųjų tyrimų tarnyba, Darbo inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Tačiau, remiantis minėtų institucijų išvadomis, nei vienas skundas nėra pasitvirtinęs.

Gydytoja patikino, kad, nebegalėdama pakelti nuolatinio šmeižto, ruošia medžiagą ir Sveikatos apsaugos ministerijai, ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

„Buvau parašiusi Tauragės policijos komisaro pavaduotojui pareiškimą dėl šitų dalykų. Paskutinis taškas buvo, kai gruodžio 31 d. naktį mano namų kieme sudegė mikroautobusas ir apdegė mano lengvoji mašina“, – pasakojo gydytoja, įtarianti, kad tai galėjo būti tyčinis padegimas.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vyresnioji specialistė Greta Kęsminaitė patvirtino, kad dėl gydytojos minėto įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tikslinamos įvykio aplinkybės.

Neranda naujo gydytojo

„Taip, atostogų esu išėjusi, nes turėjau neišnaudotų atostogų už trejus darbo metus. Išėjau atostogų tik mėnesiui, nes nežinojau, kaip man pavyks atsidaryti savo privačią kliniką“, – paaiškino S.Olendrienė, atremdama R.Vaitiekaus kritiką dėl VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“ neva neatlaisvintos darbo vietos. 

Ji taip pat detalizavo ir priežastis, kodėl VšĮ „Pajūrio ambulatorijoje“ nedirba naujas gydytojas.

„Kraštas yra nepatrauklus ir jauni gydytojai nevažiuoja. Meras tikrai ieškojo gydytojo. Pati paprašiau, kad mane pavaduotų gydytoja iš poliklinikos, bet gydytoja kategoriškai atsisakė. Ji pasakė, kad, vykstant tokiems dalykams, tikrai nedirbs.

Mane visada pavaduodavo UAB „Šilalės šeimos gydytojas“, paprašiau tuo metu dirbusios gydytojos, ji sutiko, bet, padirbusi dvi dienas, paskambino ir pasakė, kad apie VšĮ „Pajūrio ambulatoriją“ išgirdo negražių dalykų, susijusių su minėtais skundais, todėl parašė pareiškimą ir išėjo iš darbo“, – teigė S.Olendrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.