Du suimtieji Pravieniškėse nenuobodžiavo – nusitaikė net į pasaulio rekordą

Du Pravieniškių pataisos namuose–atvirojoje kolonijoje (Kaišiadorių r.) laikomi suimtieji sudėliojo origami kūrinį, kuris gali būti pripažintas Lietuvos rekordu. Dabar vyrai nusitaikė į pasaulio rekordą ir tuo pačiu metu pasiryžę imtis labdaros projekto. 

Pravieniškių pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pravieniškių pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Suimtųjų sudėliotas origami kūrinys „Senelis Šaltis“.<br> KD nuotr.
 Suimtųjų sudėliotas origami kūrinys „Senelis Šaltis“.<br> KD nuotr.
 Suimtųjų sudėliotas origami kūrinys „Senelis Šaltis“.<br> KD nuotr.
 Suimtųjų sudėliotas origami kūrinys „Senelis Šaltis“.<br> KD nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2020, 8:10 PM, atnaujinta Feb 10, 2020, 9:06 AM

Bausmę atliekantiems nuteistiesiems pernai lapkritį buvo pasiūlyta pagaminti dirbinių naudojant origami techniką. Šia idėja susidomėjo du suimtieji – Aleksandras Makarovas ir Tomas Gustas. 

Jie nusprendė pagaminti origami modelį „Senelis Šaltis“, sugalvojo schemą, kaip turi tai atrodyti ir kaip jis turi būti dėliojamas. 

Vyrai noriai lankstė ir dėliojo origami detales, kantriai dirbo ir stengėsi pasirodyti kuo geriau. Jiems buvo parūpinta popieriaus, kurio prireikė tikrai nemažai. 

Pirminiais skaičiavimais, reikėjo apie 120 lapų balto popieriaus, taip pat 170 lapų rausvos spalvos bei 160 lapų melsvos spalvos popieriaus. Tikrovėje popieriaus reikėjo gerokai daugiau. 

Pataisos namų 3-ojo sektoriaus darbuotojai stengėsi sudaryti sąlygas, kad šis kūrinys būtų pagamintas.

Oficialus Lietuvos rekordas yra iš 5444 origami modulių (detalių) pagamintas kūrinys. Suimtieji pagamino origami kūrinį „Senelis Šaltis“ iš 7856 modulių. Jo aukštis – 530 mm, plotis – 240 mm.

A.Markovas atskleidė, kad dabar jis su bendraminčiu planuoja iš origami detalių sudėlioti Vilniuje esančią Gedimino pilį su senamiesčio dalimi ir pasiekti naują pasaulio rekordą. 

Suimtieji sumanė pagaminti 4,1 metro aukščio ir 3–3,7 metro pločio origami kūrinį, kuriam prireiks apie 1,5 mln. detalių. Tuomet būtų pasiekti net keli pasaulio rekordai. 

„Kol vyks projektas, per socialinius tinklus bus paskelbta akcija aukoti lėšas labdarai – neįgalių vaikų globos namams“, – pranešė A.Makarovas. Jis pridūrė, kad pinigai bus pervedami tiesiai į vaikų namų sąskaitą. Projektas numatytas iki šių metų Kalėdų. 

Vyrai ieško rėmėjų ir savo kūriniui, nes prireiks labai didelio kiekio popieriaus. 

„Kartu su pataisos namų administracija bus bandoma atidaryti specialią sąskaitą, kurioje sukauptus pinigus naudosime tik popieriui pirkti“, – aiškino A.Makarovas. 

Jis vylėsi, kad rekordinį kūrinį bus bandoma parduoti socialiniuose tinkluose vyksiančiame aukcione, o gautus pinigus paaukoti neįgalių vaikų globos namams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.