Buvęs Seimo narys išgirdo nepalankų teismo sprendimą

Į painias istorijas ne kartą įsivėlęs buvęs Seimo narys Vitas Matuzas išgirdo dar vieną teismo sprendimą. Šįkart – jam nepalankų.

 V.Matuzas teisme yra išgirdęs ir palankų, ir nepalankų nuosprendį. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 V.Matuzas teisme yra išgirdęs ir palankų, ir nepalankų nuosprendį. <br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 2:43 PM, atnaujinta Feb 11, 2020, 2:48 PM

Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) atmetė V.Matuzo ir jo žmonos Danutės Matuzienės skundus ir pripažino juos kaltais dėl piktnaudžiavimo, vykdant bendrovės „Panevėžio energija“ viešuosius pirkimus.

LAT nustatė, jog buvęs Seimo narys su dar keliais asmenimis susitarė daryti nusikaltimą. Jie siekė paveikti bendrovės „Panevėžio energija“ darbuotojus piktnaudžiauti tarnyba – viešuosiuose pirkimuose sudaryti išskirtines sąlygas žemės ūkio bendrovei „Radviliškio pienas“ ir Žilvyčių kooperatinei bendrovei.

Šią istoriją tyrę pareigūnai V.Matuzui buvo pareiškę kaltinimus ir dėl kyšininkavimo, bet Apeliacinis teismas jį išteisino. Buvęs politikas liko nuteistas tik dėl piktnaudžiavimo. Jam skirta laisvės atėmimo bausmė trejiems metams šešiems mėnesiams, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Be to, V.Matuzas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą turėjo sumokėti 376,60 euro įmoką.

Skundą Aukščiausiajam teismui pateikęs buvusio Seimo nario advokatas prašė panaikinti teismų nuosprendžius ir bylą nutraukti. Tačiau LAT teisėjų kolegija V.Matuzo, jo žmonos bei dar dviejų nuteistųjų skundus atmetė.

Buvusiam bendrovės „Panevėžio energijos“ darbuotojui Stanislovui Raipai buvo paskirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

LAT sprendime teigiama, jog nuteistieji savo bendrais veiksmais padarė didelę žalą valstybei ir bendrovei „Panevėžio energija“, kurios pusė akcijų priklauso Panevėžio miesto savivaldybei.

Teismo teigimu, rengiant biokuro viešuosius pirkimus buvo sumenkintas bendrovės „Panevėžio energija“ vardas, pažeisti viešųjų pirkimų lygiateisiškumo ir skaidrumo principai, apribota kitų tiekėjų teisė sąžiningai konkuruoti.

Su bylos aplinkybėmis susipažinusi teisėjų kolegija nustatė, kad nusikaltimas buvo tęstinis, įvykdytas bendrininkų grupėje.

„Nors byloje nėra labai detaliai nustatyta, kokiomis aplinkybėmis nuteistieji tarpusavyje aptarė nusikaltimų detales, tačiau jų veiksmai Žilvyčių kooperatinės bendrovės naudai ir interesais patvirtina, kad visi jie suvokė, jog veikia bendrai, susitarę, turėdami bendrą tikslą – kad Žilvyčių kooperatinė bendrovė, nesąžiningai nugalėdama konkurentus ir laimėdama „Panevėžio energijos“ organizuojamus viešuosius pirkimus, gautų turtinę naudą“, – teigiama teismo pranešime.

2017 metais V.Matuzas buvo išteisintas kitoje byloje. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokuratūra siekė įrodyti, kad tuometis Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nes galėjo už atlygį parengti Akcizų, Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos bei Alkoholio kontrolės įstatymo projektus.

Teismuose bandyta įrodyti, kad V.Matuzas už tai galėjęs gauti beveik 16 tūkst. eurų (tuomet 55 tūkst. lt). Tokio dydžio kyšis V.Matuzui per kelis kartus esą buvo duotas kaip parama jo Labdaros ir paramos fondui. Po keletą metų trukusio nagrinėjimo šie kaltinimai subliūško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.