G. Nausėdai kritikos pažėręs G. Kirkilas S. Skvernelės įsidarbinime „Orlen“ problemų nemato

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sako nematantis pagrindo Luko Savicko nepaskirti ekonomikos ir inovacijų ministru. Pasak jo, Prezidentūra, ilgą laiką netvirtinanti šios srities ministro, elgiasi neatsakingai.

G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Kirkilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Dainora Karklytė, Benas Brunalas, ELTA

2020-02-12 09:26

„Aš tikiuosi, kad taip (paskirs Luką Savicką į ekonomikos ir inovacijų ministrus. – ELTA), nes nematau jokio pagrindo jo nepaskirti. Yra ministro pirmininko teikimas, jis turi teisę pagal Konstituciją formuoti savo komandą, jis tai padarė, ir manau, buvo galima paskirti anksčiau. Jeigu čia yra tik ambicijos, tai manau, kad jos netinka aukščiausiems vadovams“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė jis.

Jo teigimu, Prezidentūra elgiasi neatsakingai, tiek ilgai netvirtinant ekonomikos ir inovacijų ministro. Pasak G. Kirkilo, toks elgesys yra žalingas valstybei.

„Aš manau, kad yra labai neatsakinga tiek ilgai netvirtinti ministro. Klausimas – dėl kokių priežasčių? Kiek pamenu, visada valstybės vadovai aiškiai pasakydavo, kodėl netinka – ar dėl (...) išsilavinimo, ar kalbos nemoka, ar dar ko nors, bet man atrodo, kad, taikant pasiūlytam kandidatui, visi kriterijai yra geri. Juolab jis dirbęs šioje srity (...). Aš neįsivaizduoju, ką būtų galima prikišti. Tas tempimas nėra geras valstybei“, – tikino socialdemokratas.

Pasak G. Kirkilo, šiuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrą pavaduojančiam energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui yra sudėtinga dirbti dviejose ministerijoje.

„Manau, kad buvo galima paskirti anksčiau, jis (Lukas Savickas. – ELTA) jau būtų prisiekęs, pradėjęs dirbti. Vis vien pavaduoti kitą ministrą ir kitą ministeriją (...) yra labai sudėtinga. Juolab, kad pati Energetikos ministerija (...) turi labai daug sudėtingų klausimų“, – laidoje sakė jis.

ELTA primena, kad po kiek užtrukusio L. Savicko kandidatūros svarstymo prezidentas penktadienį nusprendė susitikti su kandidatu į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Premjeras Saulius Skvernelis L. Savicko kandidatūrą pateikė sausio 24 dieną. Ekonomikos ir inovacijų ministro kėdė atsilaisvino, kai Virginijus Sinkevičius buvo paskirtas eurokomisaru.

S.Skvernelės įsidarbinime „Orlen“ problemų nemato

G.Kirkilas teigia, kad premjero Sauliaus Skvernelio žmonos įsidarbinimo lenkų koncerne „Orlen“ eskalavimas viešojoje erdvėje tėra išpūstas reikalas prieš rinkimus. Kartu „socialdarbiečių“ lyderis teigia, kad, jeigu abejojame dėl valstybės vadovų žmonų įsidarbinimo galimybių, reikėtų svarstyti rentų joms klausimą.

„Kalbant apie premjerų žmonas, tai vargšės tos mūsų žmonos, reikia pasakyti. Kur jos bedirbtų, vis tiek blogai. (...) Man irgi buvo taip“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė G. Kirkilas, prisiminęs savo šeimos patirtį.

„Jeigu mes tokių griežtų reikalavimų laikomės, tada reikia gal rentas paskirti premjerų, prezidentų žmonoms ir nebus klausimų“, – svarstė politikas.

Jo teigimu, Vyriausybės sprendimai, kurie palietė ir koncerno interesus, yra teisingi.

„Sprendimai dėl „PKN Orlen“ yra labai teisingi, mano požiūriu. Čia yra ne vien tik ekonomikos klausimas ir šitos didelės įmonės klausimas, bet ir mūsų santykių su Lenkija – tai visada buvo jautru“, – tvirtino G. Kirkilas.

LSDDP lyderis taip pat neabejoja, kad S. Skvernelio žmonos įsidarbinimo degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“ temos eskalavimas viešoje erdvėje tėra priešrinkiminis triukas.

„Manau, kad reikalas pučiamas dirbtinai – skandalas prieš rinkimus. Aiškus reikalas, nėra abejonių“, – pabrėžė G. Krikilas.

ELTA primena, kad S. Skvernelio žmona Silvija Skvernelė pradėjo darbą lenkų koncernui „Orlen“ priklausančiame degalinių tinkle „Orlen Baltics retail“. Tai paaiškėjo, kai premjeras praėjusią savaitę atnaujino savo privačių interesų deklaraciją, o naujienų portalas lrytas.lt tai pranešė.

G. Kirkilas apie frakcijas ir partijas radikaliai keičiančius politikus: keista, kad rinkėjai nenubaudžia

Reaguodamas į parlamentarų Virgilijaus Poderio ir Egidijaus Vareikio pasitraukimą iš valstiečių frakcijos bei Algimanto Dumbravos prisijungimą prie jų, G. Kirkilas sako, kad Seimo narių judėjimas tarp frakcijų jo visiškai nestebina, nes tai yra įprastas dalykas prieš rinkimus. Jo teigimu, vertybes partijose sunku išmatuoti, o tai, kad radikaliai pakeitusių frakcijas politikų nebaudžia rinkėjai, yra keista.

„Dėl to aš labai nesistebiu. Šitie visi išbėgantis, išeinantys, pereinantys yra labai būdingas paveikslas, deja, kol kas pas mus prieš rinkimus, mūsų daugpartinėje sistemoje“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė G. Kirkilas.

„Man keista, kad tų visokių bėgiojančių, lakstančių, kažkaip keičiančių frakcijas ir gana radikaliai nebaudžia rinkėjai. Čia įdomu“, – stebėjosi LSDDP lyderis.

Paklaustas, kaip vertina Seimo nario Rimanto Jono Dagio pasitraukimą iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretų argumentuojant krikščioniškų vertybių partijoje nesilaikymu, G. Kirkilas sako, kad vertybes partijoje sunku išmatuoti. Tokie kaltinimai, pasak jo, partijose vyrauja dažnai.

„Reikalas tas, kad paprastai partijų vidinėje kovoje visada naudojamas tas pats ginklas. Socialdemokratų partijoje visada sakydavo, kad jūs nepakankamai socialdemokratas. Konservatorių partijoje kalbama apie tai, kad jūs nepakankamas krikščionis. O kas tą išmatuos? Manau, kad žmogaus pažiūros yra jo reikalas. Vienas kitą kaltinti – čia yra tik politiniai dalykai“, – teigė G. Kirkilas.

„Kas ten nekrikščioniška? Programa konservatorių, su kuria jie ėjo į rinkimus? Jeigu pažiūrėsite į jų programą, tai aš nematau, kad kas nors nesilaiko. Lyderis? – Tai reikia jį perrinkti. Čia yra kitas klausimas, bet šitie kaltinimai vienas kito, kad kas nors deklaruotų vertybių nesilaiko, yra labai įprastas reikalas“, – pridūrė „socialdarbiečių“ lyderis.

Politinėje erdvėje matomas politikų sujudimas – Seimo rudens sesijos pabaigoje iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime pasitraukė parlamentaras V. Poderys, tačiau prisijungė A. Dumbrava. Apie pasitraukimą iš „valstiečių“ gretų vėliau paskelbė ir E. Vareikis, sprendimą pagrindęs tuo, kad planuoja prisijungti prie Seimo nario R. J. Dagio steigiamos partijos – Krikščionių sąjunga „Santarvė ir gerovė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu