Senolės iš Kėdainių skausmas: gavęs jai priklausiusį butą, anūkas meta į gatvę

27 metų vilnietis meta į gatvę sunkiai sergančią 75 metų močiutę iš buto Kėdainiuose, kurį jį buvo dovanojusi savo sūnui – jaunuolio tėvui. Skaudžią šeimos dramą šiuo metu svarsto teismas, nuo bylos nušalinti jau du teisėjai.

 Tapęs močiutei priklaususio buto savininku, anūkas tučtuojau liepė jai išsikelti.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Tapęs močiutei priklaususio buto savininku, anūkas tučtuojau liepė jai išsikelti.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Tapęs močiutei priklaususio buto savininku, anūkas tučtuojau liepė jai išsikelti.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Tapęs močiutei priklaususio buto savininku, anūkas tučtuojau liepė jai išsikelti.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-12 05:56, atnaujinta 2020-12-23 12:56

Senutė nesėkmingai mėgino pasiekti, jog sandoris dėl dovanojimo būtų pripažintas negaliojančiu – jos ieškinį atmetė ir Kėdainių, ir Kauno apygardos teismai.

Vienintelė jos viltis – laimėti kitą bylą dėl iškeldinimo ir gyvenamosios vietos deklaravimo panaikinimo, kurį inicijavo vaikaitis ir kuris dar nėra pasibaigęs.

Tokiu atveju senolė turėtų stogą virš galvos, o ne būtų priversta senatvėje ieškotis kampo, kur galėtų prisiglausti.

Jau pusantrų metų pensininkė gyvena be elektros – anūkas pasistengė, kad ji būtų atjungta.

Sulaukė mėnesio termino

Bute Smilgių gatvėje pensininkė Marijona A. gyvena jau daugiau nei 30 metų. Būstas anksčiau priklausė jai, tačiau 1994 metais moteris jį dovanojo savo sūnui Sauliui.

Pastarasis mirė 2018 metų kovą, būdamas 49 metų.

Po tėvo mirties iš Kėdainių kilęs, bet sostinėje šiuo metu įsikūręs vaikinas tapo vieninteliu buto paveldėtoju.

Vaikinas greitai ėmėsi žygių iškrapštyti iš buto močiutę – užpernai rugpjūtį tapęs oficialiu savininku, jis jau rugjūčio 22 dieną išsiuntė jai pretenziją, reikalaudamas per mėnesį išsikelti su savo manta ir perduoti jam buto raktus.

Pasak Marijonos A., dar kitą dieną buvo atjungta elektra.

Nurodė svarias priežastis

Senolę atstovaujantis Kauno advokatas Laimutis Jankauskas nurodė kelias svarbiausias priežastis, dėl kurių vaikaičio pretenzijos turėtų būti atmestos.

Pirma, tai būtų amoralu, įstatymuose įtvirtintų sąžiningumo, protingumo kriterijų nesilaikymas.

Antra, vaikaičiai taip pat turi pareigą rūpintis savo seneliais.

Trečia, anūkas paveldėtą turtą priėmė, o pareigos rūpintis močiute kratosi, tuo tarpu kai jo tėvas, būdamas gyvas vykdė pareigą išlaikyti savo motiną. Paveldint turtą, paveldimos ir pareigos.

Artimiausias bylos posėdis turėtų įvykti Kėdainių teisme kovo pradžioje.

Pirmą teisėją nušalino vaikaitis, o antrą, kuris buvo priėmęs nepalankų sprendimą pensininkei ankstesnėje byloje dėl sandorio pripažinimo negaliojančiu, nušalino pati kėdainietė.

Garbaus amžiaus sulaukusi moteris net neįsivaizdavo, kad senatvėje teks vaikščioti po teismus, siekiant išsaugoti pastogę. Moteris prašo jai ir toliau leisti šiame bute.

Senolė – pakraupusi

„Anūkas reikalauja iškeldinti mane iš buto, dovanojau jo tėvui ir kurį jis dabar paveldėjo. Toks elgesys – amoralus ir nesąžiningas.

Atjungdamas elektrą dar nepasibaigus išsikraustymo terminui jis suprato, kad dėl to patirsiu nepatogumus ir stresą, tai neigiamai atsilieps mano sveikatai. Manau, to sąmoningai ir buvo siekiama“, – tvirtino pensininkė, serganti krūtinės angina, smegenų kraujagyslių, stuburo ir daugeliu kitų ligų.

Moteris dėl savo neįgalumo per mėnesį gauna daugiau nei 400 eurų, iš kurių ketvirtadalį skiria vaistams.

Pasak Marijonos A., ji savo vardu neturi nekilnojamojo turto.

„Vaikaitis daugelį metų nebendravo nei su manimi, nei su savo tėvu, nesirūpino mūsų sveikata. Nesu tikra, kad jį apskritai pažinčiau“, – pasakojo močiutė.

Kėdainietės įsitikinimu, paveldėjęs tėvo turtą, anūkas paveldėjo ir jo pareigas, taip pat ir įstatymuose numatytą pareigą išlaikyti nedarbingą motiną, kuriai reikalinga parama.

Pateikė taikos sąlygas

Vaikaičio ieškinyje tvirtinama, kad pensininkė nemokėjo mokesčių už komunalines paslaugas, jai gyvenant susikaupė skolos. Jaunuolis aiškino dalį mokesčių sumokėjęs iš savo kišenės.

Pasak anūko, mirus tėvui jis bandė susisiekti su močiute, buvo nuvykęs į jos namus, bet pastaroji neatidarė durų.

Vaikinas pateikė trims Marijonos A. dukterims taikos sąlygas: jis močiutei leidžia neatlygintai gyventi bute Smilgos gatvėje, o jam bus atiduoti kito paveldėto buto Kėdainiuose, Šėtos gatvėje, raktai, taip pat dviejų paveldėtų automobilių ir sodo raktai.

Vaikaitis tvirtino, kad tetos skleidžia jį ir jo šeimą juodinančią informaciją, ir pareikalavo nustoti taip elgtis. Tai – viena jaunuolio iškeltų sąlygų, priešingu atveju jis neleis gyventi močiutei būste, kuris jam atiteko po tėvo mirties.

Anūko tvirtinimu, močiutė turi nekilnojamojo turto, kuriame galėtų gyventi, o pagal įstatymą ją išlaikyti privalėtų dukterys.

Ne kartą gulėjo ligoninėje

Pensininkės dukroms šias sąlygas atmetus, prasidėjo teismo procesas.

Marijona A. kategoriškai paneigė, jog ir ji jos dukterys vengė bendrauti su anūku: „Rugpjūčio 22 dieną išsiųstoje pretenzijoje jis nenurodė savo adreso, todėl net ir norėdama negalėčiau jo surasti. Galbūt jis net nenorėjo, kad pateikčiau atsiliepimą į pretenziją, su juo palaikyčiau kontaktą“.

Garbaus amžiaus kėdainietė svarstė, kad vaikaitis, jei jis iš tikrųjų buvo pas ją nuvykęs, galėjo jos nerasti, nes ji dėl prastos sveikatos būklės keletą kartų gulėjo ligoninėje. Močiutė neigė nemokanti mokesčių.

Marijonos A. tvirtinimu, ji sutiktų ginčą baigti taikiai ir sudaryti buto panaudos sutartį iki gyvos galvos – tada ji nebereikalautų, kad vaikaitis ją išlaikytų.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekti su pensininkę iš jos namų mėginančiu išvaryti anūku nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.