D. Jazovo advokatas laukia jo artimųjų valios dėl Sausio 13-osios bylos

Mirus buvusiam sovietų gynybos ministrui Dmitrijui Jazovui, Lietuvos valstybės paskirtas jo advokatas Sausio 13-osios byloje žada aiškintis velionio artimųjų valią dėl skundo nagrinėjimo apeliacine tvarka.

 Pernai Vilniaus apygardos teismas D. Jazovą pripažino kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui dėl vaidmens per sovietų agresiją 1991 metais. Jam už akių skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.<br> „Ria Novosti“/Scanpix nuotr.
 Pernai Vilniaus apygardos teismas D. Jazovą pripažino kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui dėl vaidmens per sovietų agresiją 1991 metais. Jam už akių skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.<br> „Ria Novosti“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas, Vaidotas Beniušis, BNS

Feb 25, 2020, 2:02 PM

Pernai Vilniaus apygardos teismas D. Jazovą pripažino kaltu dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui dėl vaidmens per sovietų agresiją 1991 metais. Jam už akių skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvos įstatymai numato galimybę tęsti procesą, jei miręs kaltinamasis buvo padavęs apeliacinį skundą.

Advokatas Valentinas Giriūnas teigė, kad bylą Apeliaciniame teisme numatoma pradėti nagrinėti kovo 26 dieną, iki to laiko jis lauks artimųjų pozicijos.

„Pirmosios instancijos teisme nebuvo bendraujama su artimaisiais, nors gynėjai ir dėjo pastangas, rašė laiškus, nebuvo reakcijos, pozicijos nežinojome, ir ši situacija tokia pati: jei iki pirmojo posėdžio aš iš artimųjų gausiu kažkokius raštiškus dokumentus, kaip elgtis, jei jie prašys, kad procesas būtų tęsiamas, tai teismui bus procesiškai pateikti atitinkami dokumentai. Laiko yra dar mėnuo“, – BNS sakė V. Giriūnas.

Advokatas teigė, kad nesulaukus pozicijos D. Jazovo atžvilgiu byla turėtų būti nutraukta.

Tačiau prokuratūra teigia, kad byloje esantis D. Jazovo skundas turėtų būti nagrinėjamas apeliacine tvarka.

„Kai miršta nuteistasis, padavęs apeliacinį skundą reabilituojančiais pagrindais (pvz. prašydamas jį išteisinti), tai Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs bylą pagal visus apeliacinius skundus priima vienokį ar kitokį sprendimą, o mirusio asmens atžvilgiu, (...), jeigu nusprendžia, kad asmuo vis tik padarė jam inkriminuotą nusikaltimą – apeliacinį skundą atmeta ir jo atžvilgiu bylą nutraukia“, – BNS informavo prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

„Tokiu būdu lieka galioti pirmos instancijos nuosprendis, kuriame pasisakyta, kad D. Jazovas padarė jam inkriminuotus nusikaltimus. Žinoma, apeliacinis teismas gali ir išteisinti apeliantą. D. Jazovas yra padavęs apeliacinį skundą ir jis bus nagrinėjamas apeliacine tvarka“, – pridūrė prokuratūros atstovė.

D. Jazovas mirė antradienį, jam buvo buvo 95 metai.

D. Jazovas ėjo SSRS gynybos ministro pareigas nuo 1987 metų gegužės iki 1991 metų rugpjūčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.