V. Bakui prieštaraujant bliūkšta jo tyrimo iniciatyva: tarnybos atsitvėrė tylos siena

Antradienį Seime įvyko neeilinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdis, kuriame buvo svarstomas Vytauto Bako pranešimas dėl galbūt neteisėtai rinktos informacijos vienoje iš saugumą užtikrinančių institucijų. Posėdyje dalyvavo ir buvo apklausti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros vadovai.

 Seimo įvyko neeilinis NSGK posėdis.<br>Lrytas.lt montažas.
 Seimo įvyko neeilinis NSGK posėdis.<br>Lrytas.lt montažas.
Evaldas Pašilis.<br>T.Bauro nuotr.
Evaldas Pašilis.<br>T.Bauro nuotr.
STT vadovas Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
STT vadovas Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Evaldas Pašilis.<br>T.Bauro nuotr.
Evaldas Pašilis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Dainius Gaižauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Dainius Gaižauskas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 11:42 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:16 PM

Pasak NSGK pirmininko Dainiaus Gaižausko, nuspręsta nepradėti parlamentinio tyrimo, nes išsakyti įtarimai nepasitvirtino. Tačiau siūlymą pradėti tyrimą inicijavęs V.Bakas šiai pozicijai nepritarė: jo teigimu, viskas galutinai bus nuspręstą trečiadienį vyksiančiame Seimo valdybos posėdyje.

Pagrindo tyrimui nemato

„Informacijos turinio neatskleisiu, bet pagal tą informaciją, kurią mes gavom, galiu pasakyti, kad nusikaltimo, nei suinteresuotumo, nei užsakymo nebuvo. Kaip ir manėme, informacija, kuri buvo pateikta, galbūt buvo vertinimas subjektyvus, galbūt neatitiko tikrovės“, – komiteto posėdžio rezultatus apibendrino D.Gaižauskas.

Anot D.Gaižausko, po komiteto posėdžio praėjusią savaitę sukeltas „burbulas subliuško“.

„Informacija – ta, kuri buvo pateikta, buvo patikrinta dviejų institucijų: Generalinės prokuratūros ir STT. Informacija tikrai buvo patikrinta, laikantis visų įstatymų reikalavimų. Visos tos abejonės tikrai išsklaidytos“, – sakė NSGK pirmininkas.

Jis patikino, kad informacijos tikrinimas užtruko apie dešimt mėnesių, o preteksto parlamentiniam tyrimui kol kas, pasak NSGK pirmininko, nėra.

Į viešąją erdvę iškilo praeitą savaitę

Primename, kad NSGK narys ir buvęs šio komiteto pirmininkas V.Bakas praeitą savaitę kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Pasak V.Bako, dar 2019 m. pradžioje jam einant komiteto vadovo pareigas pranešta, jog „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“. 

Reaguodamas į šią informaciją, parlamentaras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl galbūt padarytos nusikalstamos veiklos ir tik šių metų sausio 29 d. gavo iš minėtų institucijų atsakymą, jog ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra BNS nurodė kiek kitokią versiją. Remiantis šios institucijos duomenimis, V.Bako kreipimaisi prokuratūroje gauti 2020 m. sausio 18 ir 21 d., o atsakymas pateiktas 2020 m sausio 29 d. Detalesnės informacijos suteikti Generalinė prokuratūra negalėjo.

V.Bako nuomonė – kitokia

„Esu tos pačios nuomonės kaip ir laikiausi iki šiol. Manau, kad Seimo valdyba turi priimti sprendimą tam, kad mes apsaugotume savo piliečius“, – taip į D.Gaižausko pristatytą poziciją reagavo V.Bakas.

„Esu labai dėkingas savo komiteto kolegoms, generaliniam prokurorui ir STT vadovui, kad atvyko į posėdį, kur jie pateikė komitetui informaciją ir šiandien mano įspūdžiai yra tokie, kad laukiu rytdienos Seimo valdybos sprendimo dėl tos informacijos, kurią pateikiau Seimo valdybai. <...>

Manau, kad, kaip ir minėjo kolegos, klausimai yra jautrūs, pagrįsti, todėl manyčiau, kad prieš darant išvadas, apibendrinimus, sprendimus, ir Seimo valdyba turi priimti sprendimą“, – teigė V.Bakas.

Seimo valdybos posėdis, kurio metu bus svarstomas šis klausimas, vyks trečiadienį.

Tarnybos atsitvėrė tylos siena

STT vadovas Žydrūnas Bartkus po posėdžio sakė, kad komitetui buvo pateikta reikiama informacija ir pabrėžė, kad komiteto posėdis buvo uždaras, todėl informacijos suteikti negali.

„Šiuo momentu bet koks mano komentaras būtų neprofesionalu. Posėdis uždaras būtent dėl to, kad būtų komunikacija iš vienų lūpų“, – sakė Ž.Bartkus.

Panašios pozicijos laikėsi ir Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

„Posėdis buvo uždaras. Komiteto posėdis, kuriam vadovavo pirmininkas, jis ir kompetentingas atsakyti į klausimus, kurie buvo spręsti šitame posėdyje. Nieko negalėčiau komentuoti“, – tikino E.Pašilis, pabrėždamas, kad norėtų susilaikyti nuo bet kokių vertinimų.

Jo teigimu, būtų neprofeionalu komentutoi kitaip, nei tai padarė NSGK pirmininkas D.Gaižauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.