V. Bakas įpyko: apkaltino teisėsaugą įslaptinus svarbią informaciją apie neteisėtus veiksmus

Seimo valdybai trečiadienį atsisakius inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl Seimo nario Vytauto Bako pateiktos informacijos apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų, šis surengė spaudos konferenciją, kurioje stebėjosi Seimo valdybos ir teisėsaugos institucijų sprendimu bei atkreipė dėmesį į tai, kad viešai jo pateikta informacija esą tapo įslaptinta.

Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tarybos posėdis, Dainius Gaižauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tarybos posėdis, Dainius Gaižauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2020-02-26 10:11, atnaujinta 2020-02-26 17:43

V.Bakas ir toliau laikėsi savo pozicijos, kad „tam tikru periodu buvo kišamasi į nemažos dalies niekuo dėtų šalies piliečių gyvenimą, taip pat paskiri asmenys stengėsi daryti įtaką demokratiniam rinkimų procesui“.

„Seimo valdyba yra aukščiausia Seimo institucija ir jos nariai šiandien balsavo už tai kad duomenys apie galimą neteisėtą asmens duomenų rinkimą, taip pat kišimąsi į rinkimų procesą, nebūtų viešai prieinami.

Informacija, kurią pateikiau kaip viešą praėjusiais metais mūsų teisėsaugos institucijoms, dabar yra įslaptinta ir šitas faktas kalba pats už save“, – konferencijoje kalbėjo jis.

Įvardijo tris procesus

V.Bakas aiškino nesutinkantis su Seimo valdybos sprendimu ir tvirtino, kad ji suklydo bei savo sprendimą grindė „klaidinga informacija“.

„Iš tiesų vakar, priešingai, nei spaudoje teigė NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas, uždarame komiteto posėdyje jokių sprendimų nebuvo priimta ir dėl jų nebuvo balsuota, buvo tik išklausyta Generalinės prokuratūros ir STT informacija.

Generalinis prokuroras šiuo klausimu nepriėmė jokio sprendimo. Iki šiol buvusi vieša informacija tapo įslaptinta, ir visuomenei tai tik sustiprino įtarimus, kad tokie faktai iš tiesų buvo“, – sakė V.Bakas.

„Tai gali reikšti tik viena, kad siekiama, jog duomenys apie galimai neteisėtą asmens duomenų rinkimą, kišimąsi į rinkimus, jų procesą, nebūtų viešai prieinami visuomenei“, – pridūrė Seimo narys.

Jis pabrėžė, kad NSGK posėdyje Generalinis prokuroras ir STT vadovas visiems komiteto nariams ir kai kuriems Seimo valdybos pateikė informaciją, apie kokius rinkimus ir instituciją kalba V.Bakas.

„Buvo pateikta informacija apie tai, kokie konkrečiai tai buvo rinkimai ir kokios institucijos pareigūnai rinko informaciją.

Galiu tik pasakyti, kad tam tikru periodu vyko trys procesai: buvo kišamasi į nemažos dalies niekuo dėtų šalies piliečių privatų gyvenimą, taip pat atskiri asmenys stengėsi daryti įtaką demokratiniam rinkimų procesui, siekdami įgyti pranašumą prieš politinius konkurentus arba net juos kompromituoti.

Trečia, konkrečių pareigūnų veikla buvo nesuderinama su politinio neutralumo principu, kuris yra įtvirtintas įstatymuose“, – pareiškė V.Bakas.

D.Gaižauskas: informacija neatitiko tikrovės

Kaip po uždaro Nacinalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio teigė komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas, informacija, kuri buvo pateikta viešojoje erdvėje, neatitiko tikrovės, skelbia naujienų agentūra Elta.

„Pagal informaciją, kurią mes gavome, galiu pasakyti, kad nei nusikaltimo, nei suinteresuotumo, užsakymų greičiausiai nebuvo. Informacija, kuri buvo pateikta viešojoje erdvėje, buvo įvertinta subjektyviai ir neatitiko tikrovės“ , – sakė D.Gaižauskas.

Iškart po NSGK posėdžio V.Bakas vylėsi, trečiadienį Seimo valdyba visgi nuspręs pradėti parlamentinį tyrimą, tačiau po valdybos posėdžio Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pranešė, kad valdyba bendru sutarimu pritarė NSGK siūlymui neplėtoti istorijos dėl šių įtarimų.

Buvęs NSGK pirmininkas V.Bakas praeitą savaitę valdybą informavo, kad vienoje iš nacionalinių saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų buvo renkama informacija apie žmones be įstatyme numatytų pagrindų bei daromas „galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

Visgi rašte neatskleidžiama, kuri nacionalinį saugumą užtikrinanti institucija turima omenyje.

V.Bakas dėl galimai padarytos nusikalstamos veiklos kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą, tačiau sausio 29 dieną jis iš minėtų institucijų gavo atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.