G. Nausėda skeptiškai vertina siūlomą partijų susitarimą dėl koronaviruso

Valdantieji rinksis aptarti situacijos dėl koronaviruso, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis siūlo susitarimą partijoms – neskleisti panikos ir dezinformacijos.

Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Gediminas Kirkilas, Kęstutis Daukšys<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis, Gediminas Kirkilas, Kęstutis Daukšys<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2020, 7:41 AM, atnaujinta Feb 27, 2020, 9:09 AM

R. Karbauskis paskelbė, kad Lietuvos valstybinių institucijų pasirengimas suvaldyti ekstremalias situacijas plintant koronavirusui penktadienį bus aptartas neeiliniame koalicijos tarybos posėdyje.

„Posėdyje taip pat bus aptartas partijų susitarimo projektas, kuriuo šalies politikai įsipareigotų neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti“, – feisbuke parašė R. Karbauskis.

Anot jo, susitarimą pasirašyti būtų kviečiamos visos parlamentinės partijos.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad pasirašytų tokį susitarimą. „Bet koks susitarimas yra naudingas tokiu atveju“, – BNS sakė G. Kirkilas.

Valstiečių koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ vadovas teigė kol kas nematantis ženklų, kad partijos neatsakingai elgtųsi koronaviruso grėsmės akivaizdoje, tačiau apsidrausti, anot jo, galima.

„Dar nėra (keliamos panikos – BNS), bet gali būt, jei atsitiks kas nors“, – sakė G. Kirkilas.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen laikosi pozicijos, kad dėl koronaviruso grėsmės reikia ne partijų susitarimo, o veiksmų plano.

„Valstiečių lyderio noras rengti partijų susitarimą dėl koronaviruso atspindi visą valandančiųjų politiką krizių akivaizdoje. Alytaus gaisras, „Grigeo tarša“, valstiečių šaudomi saugomi gyvūnai, dabar – Europoje besiplečiantis koronavirusas, kuris gali pasiekti ir Lietuvą. Ne partijų susitarimo reikia, o veiksmų plano, detalaus pasiruošimo, aiškių instrukcijų medikams ir visuomenei – kurių vis dar nėra“, – feisbuke paskelbė politikė.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis po VESK posėdžio antradienį nurodė, kad paskelbus ekstremalią situaciją galima lengviau naudoti valstybės rezervą situacijai valdyti, įsigyti įvairias priemones be viešųjų pirkimų.

Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija, COVID-19 protrūkis nusinešė daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių gyvybių. Naujuoju koronavirusu 35 šalyse užsikrėtė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių, bet didžioji jų dalis išlieka Kinijoje.

Virusas jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje. Pranešama, kad Italijoje jau mirė penki šiuo virusu užsikrėtę asmenys, užkratas šioje šalyje patvirtintas daugiau nei 200 žmonių, uždaryta per dešimt miestų draudžiant gyventojams išvykti ir patekti į juos.

Prezidentūra skeptiškai vertina siūlomą partijų susitarimą dėl koronaviruso

Prezidentūra skeptiškai vertina valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo Ramūno Karbauskio siūlymą partijoms pasirašyti susitarimą dėl koronaviruso.

„Tokie deklaratyvūs susitarimai tokiose nestandartinėse situacijoje galbūt yra daugiau šou elementas, bandymas galbūt parodyti tam tikrą įtaką, bet jis kažkokio didelio poveikio neturės“, – ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis.

„Prezidentas nemano, kad yra tikslinga rašytis kažkokius nacionalinius susitarimus šiuo klausimu“, – pažymėjo šalies vadovo patarėjas.

Pasak P. Mačiulio, šioje situacijoje savo darbą visų pirma turi atlikti atsakingos institucijos, būtina informuoti visuomenę, kaip elgtis šioje situacijoje.

„Prezidentas akcentuoja, kad nereikia skelbti panikos, bandyti ją įtakoti, galbūt siekiant net politinių dividendų, priešingai, institucijos visų pirma turi atlikti savo darbą, reikia tam deramai pasiruošti, informuoti visuomenę. Matome, kas vyksta socialiniuose tinkluose, žmonės linkę į paniką, ir sąmokslo teorijų ieškojimą, daug yra emocijų. Panikuot šiuo metu nėra dėl ko, reikia laikytis rimties“, – kalbėjo patarėjas.

V. Pranckietis: ir be partijų susitarimo virusas laisvai vaikšto

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sureagavo į valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio inicijuojamą partijų susitarimą dėl plintančios koronaviruso epidemijos. Pasak Seimo vadovo, ir be partijų susitarimo „virusas laisvai vaikšto“.

„Virusai nuo partijų susitarimų vaikšto laisvai“, – teigė Seimo primininkas.

Anot jo, kol kas Lietuvos piliečiams panikuoti nereikėtų.

„Panikuoti nereikėtų, tai yra virusas kaip ir visi kiti virusai. Mes šiandien Valdyboje trumpai aptarėme prieš posėdį, kad Seime atsirastų skystis rankoms dezinfekuoti. Turbūt negražiai pasakysiu, bet gal žmonės turėtų mažiau sveikintis. Nes tai yra perdavimo būdai, bet aš nesu specialistas šios srities“, – teigė jis.

V. Pranckietis primena, kad Vyriausybėje trečiadienį svarstomas klausimas dėl ekstremalios situacijos paskelbimo.

„Aš nesu šios srities specialistas, bet norėčiau vertinti, kad mes kol kas neturime tos ekstremalios situacijos. Bet kalbant apie tai, kad atvažiuoja daug sirgalių iš Milano. Jau čia yra visos Lietuvos sistemoms iššūkis, ar tai nebus viruso atvežimo būdas, apie tai turėtume susimąstyti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.