V. Bakui kalbant apie aukštų pareigūnų pažeidimus, pasisakė ir S. Skvernelis: yra du variantai

Subliuškus Vytauto Bako iniciatyvai, kuria siekta pradėti parlamentinį tyrimą dėl galbūt neteisėtai rinktos informacijos vienoje iš saugumą užtikrinančių institucijų, antradienį viešojoje erdvėje pasklido žvalgybos pareigūno pranešimas apie žvalgybos rinktą informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Darius Jauniškis.<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis.<br>T.Bauro nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 4, 2020, 2:06 PM, atnaujinta Mar 4, 2020, 6:30 PM

Parlamentaras V.Bakas trečiadienį kvietė nepainioti asmenų daromų pažeidimų su valstybinėmis institucijomis, kuriomis, kaip tvirtino pats V.Bakas, jis pasitiki.

Pranešėju – pasitiki

„Norėčiau padėkoti visiems pareigūnams, tarnautojams, kurie atlieka sąžiningai savo pareigas, visiems pilietiškiems žmonėms, kurie nesitaiksto su galimais pažeidimais“, – teigė parlamentaras, patikindamas, kad jo tikslas yra skaidrinti valstybė.

„Girdžiu spekuliacijų apie patikimumą – visiškai pasitikiu pranešėju. Tai sąžiningas, tikrai patyręs ir savo darbą išmanantis pareigūnas. Noriu pabrėžti, kad visiškai palaikau šalies specialiąsias tarnybas“, – sakė V.Bakas.

Įžvelgia dvigubus pažeidimus

„Iš to, kas man yra žinoma, manau kad yra du aspektai, kurie nesuderinami su teise: pirma, informacijos rinkimas be jokio pagrindo.

Kitas aspektas, mano nuomone, informacija, kuri buvo gauta iš specialiųjų tarnybų, galimai buvo naudojama politinėje kovoje prieš politinius oponentus“, – taip pažeidimus apibrėžė V.Bakas.

Tačiau paklaustas nenorėjo komentuoti, kokie politikai naudojo šias galimai neteisėtas priemones.

Pažeidimus, pasak V.Bako, padarė ne pačios specialiųjų tarnybų institucijos, bet jose dirbantys „aukšti pareigūnai“.

Pasak jo, „kai kurių specialiųjų tarnybų pareigūnų veikla nesuderinama su politiniu neutralumu“.

S.Skvernelis: dvi galimybės ir pasėtos abejonės

„Galiu tik pacituoti komiteto (Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto – aut. past.) pirmininką, kad jis kreipėsi dėl vienos iš institucijų, galimai neteisėtai renkant apie aplinką kai kurių kandidatų jų pačių užsakymu“, – taip apie V.Bako pateiktą informaciją kalbėjo S.Skvernelis.

Anot ministro pirmininko, atsižvelgiant į esamą situaciją, galimi du variantai.

„Arba tai yra pranešėjo neteisingai pateikta informacija – tai rimta problema. Arba yra dar rimtesnė problema, jeigu tas veiksmas buvo padarytas“, – po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

Jis patikino, kad pats užduočių Valstybės saugumo departamentui (VSD), susijusių su informacijos rinkimu, neformulavo, tokių užduočių neformulavo ir Valstybės gynimo taryba.

„Šiandien yra daugiau detalių. Jei tai, kas yra spaudoje paviešinta, tai yra labai rimti dalykai: arba neteisingos informacijos pateikimas arba labai rimtos problemos institucijose. <...>

Man sunku patikėti daug kuo gyvenime, tame tarpe gal ir čia, bet tai nėra anoniminė informacija“, – apie informacijos patikimumą kalbėjo premjeras.

Jis pabrėžė, kad abejonės dėl VSD bet kokiu atveju yra paskleistos.

Visą informaciją pateikė tik šiandien

V.Bakas patikino, kad visą turėtą informaciją apie galimus pažeidimus jis šiandien pateikė NSGK nariams.

„Šiandien ryte pateikiau visiems NSGK nariams mano turimą informaciją apie neteisėtai rinktą informaciją, politinio neutralumo pažeidimus“, – aiškino parlamentaras.

„Gavęs šitą informaciją tariausi su specialistai, su kuriais kartu dirbome komitete, tariausi su specialiųjų tarnybų vadovais. <...> Todėl buvo priimtas sprendimas pateikti visą medžiagą į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Generalinę prokuratūrą“, – aiškino V.Bakas, paaiškindamas, kodėl neatskleidė visos informacijos, vos ją gavęs. 

VSD informaciją paneigė

Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista, tačiau ji 2019 m. balandį buvo pateikta tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui V.Bakui, su ja buvo supažindintas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir STT direktorius Žydrūnas Bartkus. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) trečiadienį griežtai paneigė žvalgybos pareigūno pateiktą informaciją.

„Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

Primename, kad prieš porą savaičių V.Bakas tyrimo iniciatyvą svarstė NSGK ir Seimo valdyba, tačiau abiem atvejais buvo nuspręsta tyrimo nepradėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu