R. Šimašius atsikirto S. Skverneliui: reikia tikėtis stebuklo, kad po 2 savaičių atidarytum mokyklas Prakalbo ir apie prekybos centrus

Ketvirtadienį per skubų Vyriausybės posėdį buvo priimti sprendimai dėl draudimų ir nurodymų, susijusių su galimu koronaviruso plitimu Lietuvoje. Nesulaukęs Vyriausybės nurodymų, sostinės meras Remigijus Šimašius paskelbė nurodymus, kurie galios Vilniuje. Paaiškėjo, kad reguliavimas Vilniuje ir visoje likusiose Lietuvoje – skirtingas.

R. Šimašius apie susikirtimą su Vyriausybe: „Vyriausybei nereikėtų įsižeisti“.<br>Lrytas.lt montažas.
R. Šimašius apie susikirtimą su Vyriausybe: „Vyriausybei nereikėtų įsižeisti“.<br>Lrytas.lt montažas.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Šimašius.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 13, 2020, 8:39 AM, atnaujinta Mar 13, 2020, 4:29 PM

Sostinės meras penktadienį ryte akcentavo, kad „Vyriausybė neturėtų įsižeisti“, o visi Vilniaus mieste paskelbti sprendimai buvo priimti, konsultuojantis su specialistais.

Problemos nemato

„Mes dar iki Vyriausybės sprendimą pasitarėme su specialistais. Kad priėmėme sprendimą anksčiau nei Vyriausybė nereikėtų įsižeisti“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ aiškino Vilniaus miesto meras.

Pagrindinė kritika sostinės merui teko dėl to, kad Vyriausybė numatė stabdyti ugdymo procesą dviem savaitėms, o sostinės meras paskelbė, kad ugdymo procesas stabdomas penkioms savaitėms.

Pasak sostinės mero, dvi savaitės – per trumpas laiko tarpas.

„Reikia laukti stebuklo ir tikėtis, norint manyti, kad po 2 savaičių bus galima atidaryti mokyklas. Iš turinio pusės nebūtų konflikto. Jokių išvadų aš nelauksiu. Su specialistais pasitarę esame. Jeigu įvyktų stebuklas ir po 2 savaičių dingtų virusas, būtų galima grįžti, bet ką girdėjome iš ministrų, kad po dviejų savaičių reikės draudimą pratęsti“, – penktadienį tiesioginiame LRT radijo eteryje sakė R. Šimašius.

Dvi savaitės – išties per trumpas laikas?

Sostinės merui antrino ir Vilniaus Universiteto profesorius, Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius, kurio teigimu, galvodami apie ribojimų periodo trukmę, turėtume atsigręžti į Kinijos pavyzdį, kur ligos pakilimo ir piko periodas užtruko kur kas ilgiau nei penkias savaites.

„Jei pažiūrėtume, kaip vystėsi procesai Kinijoje, tai du mėnesiai yra tas laikotarpis, kai pasiekiamas pikas. Mes dabar randamės tik kilime“, – paaiškino profesorius.

„Ką mes darome, yra labai teisingi sprendimai. Jie turi būti dar drakoniškesni. Neturi vykti jokie vieši renginiai. Mokymo procesas turi būti sustabdytas dėl labai paprastos priežasties. Mokiniai,. studentai juda viešuoju transportu. <..>

Perpildytas viešasis transportas yra užsikrėtimo šaltinis“, – paaiškino prof. V.Kasiulevičius.

Abejoja dėl prekybos centrų

Tiesioginiame radijo laidos eteryje R.Šimašius patikslino, kodėl ketvirtadienį buvo priimti itin griežti sprendimai, o trečiadienį sostinėje sėkmingai įvyko Kovo 11-osios minėjimo renginiai.

„Kai sprendimai priimami, jie arba per anksti, arba per vėlai. Kovo 11-ąją gal reikėjo ir labiau tų sprendimų“, – teigė Vilniaus miesto meras, pastebėdamas, kad nors visi renginiai buvo perkelti į lauką, jį nustebino matyti iš patalpos vienas šalia kito išeinantys garbaus amžiaus signatarai.

R.Šimašius atsakė ir į kritiką, susijusią su įvykusia Kaziuko muge.

„Dėl Kaziuko mugės, tiesą sakant, tada pirmuosius prekybos centrus reikėjo uždaryti. Prekybos centrai yra didesnis klausimas nei mugė“, – pabrėžė sostinės meras.

Parodomieji veiksmai ir iššūkiai

Profesorius V.Kasiulevičius patikino, kad vienas pagrindinių iššūkių Lietuvoje, padidėjus sergamumui koronavirusu, būtų ne lovų, o personalo trūkumas.

„Iššūkis bus ne lovų skaičius, o gydytojų. <...> Gydytojai ir slaugos personalas yra labiausiai pažeidžiamos grupės“, – sakė jis, detalizuodamas, kad nors sostinėje tokios problemos, tikėtina, nebus, bet kai kuriuose Lietuvos miestuose personalo trūkumas gali tapti iššūkiu.

„Testavimo apimtys turi būti didinamos“, – akcentavo prof. V.Kasiulevičius, minėdamas gerąsias kitų šalių praktikas.

Sostinės meras tikino, kad, jo nuomone, dabar galime įžvelgti tam tikrų parodomųjų veiksmų, kurių reikėtų vengti.

„Pas mus yra vežiojami ligoniai. Galima namuose tą užtikrinti. Matosi tų parodomųjų veiksmų“, – teigė R.Šimašius kalbėdamas apie tai, kad mėginius ištyrimui būtų galima imti ir namuose, nevežant asmenų į ligoninę.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.