Lietuvoje įvesta 16 naujų ribojimų: palies kiekvieną

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, visoje Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė bus skelbiamas 15 parų (kovo 16-30 d.) karantinas visos šalies mastu. Karantinas įsigalios pirmadienio vidurnaktį. Pasibaigus terminui, karantino laikotarpis galės būti pratęstas.

Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 14, 2020, 7:34 PM, atnaujinta Mar 14, 2020, 10:32 PM

Vyriausybės posėdyje paskelbta apie įvedamus naujus ribojimus.

Kas keičiasi?

1. Uždraudžiama užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką, išskyrus specialius atvejus, kai vykdomas krovinių vežimas, kai asmenys turi teisę gyventi Lietuvos Respublikoje, kai asmenys turi imunitetų ir privilegijų pagal Vienos konvencijas, kitaip sakant diplomatams.

Išimtis taikoma ir NATO bei NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenis ir juos aptarnaujančiam personalui, jų šeimos nariams. Laikinai paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

„Po ilgų diskusijų mes gavome patvirtinimą – preliminarų tiesa – kad sausumos transportu 72 valandų humanitarinis koridorius bus padarytas“, – apie suderintą humanitarinį koridorių Lietuvos piliečiams per sienas uždariusią Lenkiją kalbėjo premjeras.

2. Mažinamas pasienio punktų skaičius. Sienos kirtimas vykdomas per Kalvarijos/Budzisko, Saločiai-Grenstale, Būtingė-Rucava, Smėlynė-Medume, Medininkai-Kamenyj Log, Raigardas-Privalka, Kybartai-Černiševskoje, Panemunė-Sovietskas tarptautinius sienos kirtimo punktus, Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių oro uostus ir Klaipėdos valstybinį jūrų uostą. 

Iki kovo 19 d. 00:00 val. leidžiamas asmenų, grįžtančių į savo gyvenamosios vietos valstybę, tranzitas per LR teritoriją be būtinojo sustojimo. Uždraudžiama LR piliečiams išvykti iš Lietuvos Respublikos, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją vietą, vyksta į savo darbo vietą, taip pat VSAT vadovo ar jo įgalioto asmens leidimu.

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat uždraustas išvykimas bet kur į užsienį ne darbo tikslais. 

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą. 

6Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Vyriausybė nustatė, kad viešojo sektoriaus valstybės ir savivaldybių institucijose įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje.

Privačiajam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

9. Dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo: atidedamos planinės operacijos, išskyrus tas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė;

Pertvarkomas pacientų lankymą draudžiant lankymą, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymas, gydančio gydytojo leidimu. Ribojamas reabilitacijos paslaugas ir ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas;

Nustatytas paslaugų teikimas nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymą, konsultacijas, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimą ir tęsimą, gydytojo-gydytojui konsultaciją, būtinųjų tyrimų paskyrimą, slaugytojo konsultacijas.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas tarpmiestinis ir priemestinis keleivinio transporto intensyvumas – leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip nei 1 metro atstumu ir ypatingų saugumo priemonių taikymas, dezinfekuojant transporto priemones kiekvieno maršruto pradinėje-galinėje stotelėje. Šią nuostatą primygtinai siūloma taikyti ir vykdant keleivių vežimą viešuoju miesto transportu.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos. Ugdymo procesas turi būti organizuojamas nuotoliniu būdu.

14. Atidedami profilaktiniai patikrinimai ir prevencinių programų vykdymas. Atidedamas odontologijos paslaugų teikimas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą. Perorganizuojama vaistinių veikla siekiant išvengti tiesioginio kontakto.

Uždraudžiamas lankymasis visuose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose;

Kitose socialinių paslaugų įstaigose, kontaktuoti su klientu leidžiama tik užtikrinant būtinąsias socialines paslaugas.

15. Visoms religinėms bendruomenėms, veikiančioms Lietuvoje, rekomenduojama neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.

16. Atsiskaitymams rekomenduojama naudoti ne grynuosius pinigus.

Plačiau apie visus nurodymus skaitykite šiame Vyriausybės pranešime.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą būtų galima taikyti administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.