S. Skvernelis: „Šiandien turime naują fazę, naują situaciją“

Šeštadienį Lietuvoje nustačius septintąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį, į pasitarimą rinkosi ministrų kabinetas. Po pasitarimo ministras pirmininkas Saulius Skvernelis informavo, kad galutiniai sprendimai bus priimti vakare vyksiančiame posėdyje.

Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelio komentaras apie koronavirusą ir ribojimus Lietuvoje.<br> Lrytas.lt montažas.
S.Skvernelio komentaras apie koronavirusą ir ribojimus Lietuvoje.<br> Lrytas.lt montažas.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-03-14 18:13, atnaujinta 2020-03-14 22:39

Pasak premjero, karantinas šalyje turėtų įsigalioti naktį iš sekmadienio į pirmadienį 00:00 val. ir tęstųsi dvi savaites.

„Šiandien mes turime naują fazę, naują situaciją“, – po pasitarimo konstatavo S.Skvernelis.

Nuo 20 val. vyksta skubus Vyriausybės posėdis, stebėkite:

„Tikėtina, kad Vyriausybė priims visoje Lietuvos Respublikoje karantiną su visom iš to išplaukiančiom aplinkybėm“, – teigė S.Skvernelis.

Svarstomi šie ribojimai:

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą,

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą būtų galima taikyti administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

Tariasi dėl koridoriaus grįžimui

Lietuvos Repusblikos piliečiams bus paliekama galimybė sugrįžti.

Lietuva tariasi su Lenkija dėl humanitarinio koridoriaus, kuris leistų Lietuvos gyventojams grįžti į šalį per 72 valandas, šeštadienį pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Panašu, kad mums pavyks suderinti ir tikiuosi, kad Vyriausybės posėdžio metu mes jau turėsime oficialų patvirtinimą dėl vadinamo humanitarinio koridoriaus tranzitu pravažiuoti Lenkiją. Bet jis bus ribotas laike, tikėtina, dabar kalba eina apie 72 valandas“, – po Vyriausybės pasitarimo šeštadienio dieną sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, Lietuvos piliečiai, norintys grįžti sausumos keliais per Lenkiją, turės suskubti per šį laiką kirsti Lenkijos Lietuvos sieną.

„Todėl mūsų šalies piliečiai, esantys ne Lietuvoje, kurie planuoja sausumos keliais grįžti į Lietuvą per Lenkiją, tą turėtų daryti ne vėliau kaip per 72 valandas, nes vėliau tokios galimybės nebus“, – pridūrė S. Skvernelis.

Ribos judėjimą šalies viduje

„Judėjimas šalies viduje: tarpmiestiniai autobusai, traukiniai – yra siūlomas dalinis ribojimas. Bus apribotas keleivių skaičius, išlaikant maksimaliai saugų atstumą tarp žmonių ir taikant būtinas prevencines priemones“, – detalizavo premjeras.

Panašus siūlymas bus taikomas ir miesto transportui.

Vyriausybės pasitarimas prasidėjo 15 val. Ministrų kabinetas rinkosi po to, kai buvo paskelbta apie atnaujinamą Lietuvos vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija kontrolę.

Panašus siūlymas bus taikomas ir miesto transportui.

Ministras pirmininkas informavo, kad viešbučių ir sanatorijų veiklos stabdyti neketina, bet siūlys tam tikrus veiklos ribojimus.

Pasak jo, planuojama uždrausti visų kavinių, barų, maitinimo įstaigų veiklą, išskyrus galimybę teikti maisto išsinešimui paslaugą. Bus apribota parduotuvių, išskyrus maisto prekių, veikla.

„Veiks maisto prekės, vaistinės, galbūt specializuotos veterinarijos parduotuvės ir vaistinės, turgūs, kurie vykdo maisto produktų prekybą. Bus uždrausta naudotis grožio paslaugas teikiančių įmonių veikla“, – detalizavo premjeras.

„Mes darome visas tas priemones griežtas, kad tokios situacijos neturėtume“, – teigė ministras pirmininkas, paklaustas, ar Lietuvoje nesusiklostys Italijos situacija.

Dirbti rekomenduoja iš namų, Seimas galimai stabdys veiklą

S.Skvernelis akcentavo, kad darbas, jei įmanoma, turi būti organizuojamas nuotoliniu būdu, dirbant iš namų.

„Seime antradienį teiksime konkrečius įstatymų projektus, kuriuos reikia priimti, jei jie bus priimti, posėdžiai kurį laiką nevyks“, – paaiškino premjeras.

Jis teigia, kad Vyriausybės rekomendacijos riboti viešus renginius neapima Seimo posėdžių ar, pavyzdžiui, privačių įstaigų veiklos, todėl posėdis antradienį ir vyks. Be to, jo teigimu, Seimas privalo užtikrinti įstatymų leidybą.

„Matote, Seimas nėra masinis renginys ar pasilinksminimo vieta – Seimas privalo susirinkti. Mes taip pat nepasakome, kad ministerijos, įstaigos, ar privatūs ofisai, kur yra žmonės, kad jie neitų į darbą, ar ten penkiasdešimt, ar šimtas žmonių“, – tvirtino S. Skvernelis.

Pasitarime dalyvavo ir medikų bendruomenė. Anot S.Skvernelio, paskelbus karantiną, pradės veikti specialus įstatymas, kuriame numatytos papildomos apsaugos priemonės medicinos personalui.

Pirmadienį Vyriausybė rinksis į posėdį, kuriame bus nustatytos verslo skatinimo priemonės.

„Vyriausybė pirmadienį posėdyje patvirtins ekonominį skatinimo, palaikymo ir kompensavimo paketą privačiam verslui, susijusiam tiek su šių ribojimų taikymu, tiek su kitais sunkumais, kurie patiriami dėl procesų, susijusių su koronaviruso plitimu tiek Europoje, tiek pasaulyje“, – pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Kalbame apie ne mažesnę kaip milijardo eurų sumą“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.