Iššūkis Lietuvos miestams: paruošti patalpas užsikrėtusių žmonių izoliacijai Pasakė, kaip ruošiasi Vilnius, Kaunas, Klaipėda ir Šiauliai

Antradienį Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) sprendimu buvo numatyta, kad, reaguojant į koronaviruso keliamas grėsmes ir plitimo potencialią, visos šalies savivaldybės privalo pasirūpinti specialiomis izoliavimo patalpomis, kur galėtų būti karantinuojami tie asmenys, kurie namuose neturi tam tinkamų sąlygų.

Savivaldybės ruošia karantinui ir izoliavimui tinkamas patalpas.<br>Lrytas.lt montažas.
Savivaldybės ruošia karantinui ir izoliavimui tinkamas patalpas.<br>Lrytas.lt montažas.
Vasaros 5, psichiatrinė ligoninė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vasaros 5, psichiatrinė ligoninė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Poderskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Povilas Poderskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasaros 5, psichiatrinė ligoninė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vasaros 5, psichiatrinė ligoninė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Poderskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Povilas Poderskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 15, 2020, 8:09 AM, atnaujinta Mar 16, 2020, 6:10 AM

Tokią nuostatą, identifikavus naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pakartojo ir penktadienį.

Savivaldybės ruošia patalpas, tačiau kartu tikina, kad pilnai pasiruošti kol kas negali – laukiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rengiamų higienos reikalavimų.

Laukiama patikslinimų

Specialios izoliavimo patalpos, pasak sveikatos apsaugos ministro A.Verygos, būtų naudojamos tais atvejais, kai karantinuotis privalantis žmogus namuose neturi karantinui tinkamų sąlygų.

Penktadienį pirmasis koronaviruso atvejas buvo užfiksuotas Klaipėdoje.

Uostamiesčio mero pavaduotoja Natalija Sadovskaja portalui lrytas.lt paaiškino, kad, nustačius pirmąjį atveją uostamiestyje, pradėta ieškoti naujų papildomų erdvių.

„Buvome numatę kelis variantus, bet viskas sustabdyta, nes NVSC turi parengti tų patalpų higieninius reikalavimus.

Kol kas tų reikalavimų dar negavome ir visa Lietuva negavo. Todėl negalime pasakyti, ar mūsų numatytos patalpos tiks“, – situaciją apibrėžė Klaipėdos mero pavaduotoja.

Sostinė jau žino, kur izoliuotų potencialius sergančiuosius

Kokiose sostinės erdvėse būtų karantinuojami žmonės, kuriems privaloma izoliuotis, papasakojo Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorius P.Poderskis. Anot jo, numatytos dvi erdvės – Santaros klinikose ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre.

„Esant poreikiui, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre (Vasaros g. 5) galėtų būti izoliuota 50 asmenų, grįžusių iš koronaviruso paveiktų regionų ar turėjusių kontaktą su koronavirusu. Taip pat Santaros klinikose yra 100 (50 suaugusių, 50 vaikų) infekcinių lovų ir 9 izoliavimo palatos, tačiau tik stebėjimui“, – portalą lrytas.lt informavo P.Poderskis.

Pasak P.Poderskio, Vilniaus miesto savivaldybė Psichikos sveikatos centro pastatą pasirinko neatsitiktinai.

„Visų pirma, jis yra pritaikytas žmonėms praleisti ten ilgesnį laiką, į atskirą korpusą galima patekti nekontaktuojant su izoliuotais asmenimis, įrengta vedinimo sistema, jame sukurtos sąlygos miegoti, praustis, naudotis tualetu“, – paaiškino Administracijos direktorius.

P.Poderskis patikslino, kad kur ir kaip izoliuotis, sprendžia Regiono vyriausias epidemiologas, t.y., –  NVSC Vilniaus departamentas.

Pasirengė ir Šiauliai

Šiauliai – miestas, kuriame vasario 28 d. buvo užfiksuotas pirmasis koronavirusu Lietuvoje susirgęs asmuo. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė lrytas.lt redakciją informavo, kad mieste jau paruoštos karantinui tinkamos erdvės.

„Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybės administracija yra parengusi tris vieno kambario butus asmenų, neturinčių galimybės izoliuotis nuo kitų kartu gyvenančių asmenų, saviizoliacijai. Toliau vykdoma patalpų, tinkančių asmenų saviizoliacijai, paieška“, – paaiškino V.Palčiauskienė.

Kaunas tikslių erdvių kol kas neatskleidžia

Kauno miesto mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius teigė, kad dar savaitės pradžioje buvo numatytos erdvės, kurios galėtų būti pritaikytos karantinui.

„Kauno miestas dar šios savaitės pradžioje numatė kelis galimus objektus žmonių karantinavimui. Jau esame apsistoję ties vienu konkrečiu pastatu, kuris geriausiai atitinka tokią paskirtį.

Kaip tik dabar vyksta intensyvūs patalpų tvarkymo ir paruošimo darbai, įsigyjamas visas reikiamas inventorius. Šiuos darbus planuojame pabaigti per artimiausias dienas“, – tikino Kauno miesto atstovas.

Tačiau tikslios vietos Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene nenurodė.

„Tikslią pastato vietą ir adresą numatyta paviešinti kitos savaitės pradžioje arba vos tik atsiradus tokiam poreikiui“, – sakė T.Jarusevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.