Karantinas nesutrukdė: kad spėtų į pamokas gimnazijos mokiniams tenka keltis anksti

Privačios „Saulės“ gimnazijos pedagogų sukurtas nuotolinio mokymo būdas šią savaitę neleido moksleiviams tinginiauti namuose – jau nuo pirmadienio buvo dėstomi visi tvarkaraštyje numatyti dalykai.

Palinkę prie kompiuterių mokytojai naują tvarką sukūrė praėjusią savaitę.
Palinkę prie kompiuterių mokytojai naują tvarką sukūrė praėjusią savaitę.
Pirmadienį mokytojas H.Maselis vienuoliktokams pamoką vedė iš savo namų.
Pirmadienį mokytojas H.Maselis vienuoliktokams pamoką vedė iš savo namų.
Mokymasis.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokymasis.<br>V.Balkūno nuotr.
Knygos, vadovėliai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygos, vadovėliai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kompiuterių klasė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kompiuterių klasė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 22, 2020, 11:24 AM

Kad spėtų į pamokas, „Saulės“ privačios gimnazijos moksleiviams nuo pirmadienio tenka keltis įprastu laiku – anksti rytą.

Darbo vietoje nuo pirmos pamokos privalo būti ir pedagogai. Tiesa, jų darbo vieta pasikeitusi. Mokytojai sėdi prie kompiuterių namuose, į klases nesirenka ir vaikai.

Supratę, kad mokyklos duris teks užverti, šios Viršuliškėse įsikūrusios gimnazijos pedagogai jau praėjusią savaitę pradėjo kurti tvarką, kaip moksleivius mokyti nuotoliniu būdu. Tad dabar vyksta net fizinio lavinimo pamokos.

Sunkiau buvo mažesniems

Telefonu pirmadienį atsiliepęs gimnazijos istorijos mokytojas Haroldas Maselis patikslino, kad iki pamokos likusios tik 5 minutės, tad jis neturįs laiko ilgesniam pasakojimui. Istorijos pamoką vienuoliktokams jis vedė iš namų. Tik tai ir buvo kitaip. O visa kita pedagogui – kaip įprastą darbo savaitę.

„Įspūdis geras. Juk nuo penktadienio tam ruošėmės, tarėmės su moksleiviais. Vaikai patvirtino, kad jiems tokios pamokos patiks, kaip ir pačios elektroninės priemonės, tai labiausiai ir vežė į priekį“, – pasakojo H.Maselis.

Jis pripažino, kad pirmomis dienomis nesklandumų išvengti nepavyko, nes moksleiviams tenka priprasti prie naujos tvarkos, laikytis disciplinos.

Tai sunkiau mažesniems moksleiviams, tarkim, penktokams: „Ne visiems pavyko iš karto prisijungti, ne visi tai buvo per savaitgalį išbandę – atlikę tokius namų darbus.“

Paklaustas, ar buvo pramiegojusių, H.Maselis sakė, kad pirmadienį visos klasės darbo savaitę 8 valandą pradeda klasės valandėle. O kitomis dienomis ugdymo procesas privačioje gimnazijoje pradedamas nuo konsultacijų.

Būtinas ir gyvas kontaktas

H.Maselis savo pamokose nieko nekeitė, tik popierines užduotis pakeitė elektroninėmis.

Ar nuotolinis mokymas galėtų vykti ir toliau, kai situacija pagerės? Istorijos mokytojas sakė, kad pirmiausia visoms moksleivių amžiaus grupėms reikia gerai išbandyti sistemą.

„Manau, kad nuotolinis mokymas įmanomas.

Tik nebūkime naivūs – jis nebus toks kokybiškas. Juk vaikams reikia gyvo kontakto su mokytoju. Vieniems daugiau, kitiems mažiau, tačiau jis yra būtinas“, – įsitikinęs pedagogas.

Jo žodžiais, nuomonė, kad vaikas gali sėdėti namuose ir visko išmokti savarankiškai, nėra teisinga. Juk yra daug ugdymo turinio ir vadybinių dalykų, kurių išspręsti nepajėgus joks mokymas namuose.

Anot H.Maselio, klysta tie mokytojai, kurie dabar internete siūlo moksleiviams nusiųsti namų darbus ir užduotis dviem savaitėms ir tai vadina nuotoliniu mokymu: „Tai turi būti rimtai organizuotas procesas, į kurį įtrauktos pamokos ir moksleivių užimtumas, o ne vien tik užduočių siuntinėjimas ir po to jų taisymas. Manau, kad tai nėra tikras mokymosi procesas.“

Gimnazijos mokytojai ne tik vedė pamokas šią savaitę. Jau praėjusį savaitgalį jie konsultavo moksleivius.

Gaus ir sportinių užduočių

„Saulės“ privačios gimnazijos direktorė Irena Baranauskienė sakė, kad jau vasario pabaigoje ir ypač kovo pradžioje jiems buvo aišku, jog viruso plitimo taip paprastai sustabdyti nepavyks.

„Taigi jau tada reikėjo galvoti. Medikai parodė, o švietimo sistema dar turės parodyti, ko ji verta“, – šyptelėjo gimnazijos vadovė. Ji pasakojo, kad vyksta visų dalykų pamokos, net fizinio lavinimo.

Moksleiviai nuotoliniu būdu gauna užduotis žiūrėti sporto varžybas, olimpiadas, daryti išvadas, pastebėti sportininkų klaidas. Taip pat mokiniai sulaukia nurodymų „YouTube“ kanale susirasti pratimų širdžiai stiprinti, sąnariams mankštinti. Mokytojai užduotis parinko remdamiesi dėstomo dalyko programa.

„Žinoma, užduotyse iš moksleivių reikalaujama daugiau savarankiškumo, atsakomybės, motyvacijos, daugiau tėvų pagalbos ir kontrolės. Taigi reikia visų sutelktumo“, – vardijo I.Baranauskienė.

Jos žodžiais, kontroliuoti, kaip moksleiviai išmoko, yra daugybė būdų. Tiesa, kai kurių užduočių atlikimo laikas trumpinamas, kad moksleiviai negalėtų pasinaudoti interneto paieškos sistemomis ar kur nors kitur pasiieškoti atsakymų: „Guglinti ir nusirašyti nėra kada.“ Moksleivių žinios vertinamos kaip anksčiau.

Taisė mokytojų klaidas

Kuriant nuotolinio mokymo sistemą gimnazijos pedagogai netruko suprasti, kad nepavyks pasinaudoti jau taikomu nuotolinio mokymo būdu studentams: „Neužtenka įkelti vien tik darbus ir užduotis. Skirtingai nei su studentais, su moksleiviais reikia bendrauti, būtina jiems paaiškinti. Mums reikia ir gyvą atsakymą išgirsti.“

Mokytojai ieškojo paties paprasčiausio nuotolinio mokymo varianto, kuris būtų pažįstamas vaikams. Feisbukas tam netiko, o „Discord“ programa – kaip tik.

Tačiau atsisiųsti programos nepakako. Gimnazijai teko susikurti savo serverį. Iš pradžių programą įsidiegę pusšimtis „Saulės“ gimnazijos mokytojų prie jos prijungė moksleivius. Jų gimnazijoje mokosi 330.

I.Baranauskienė nesutiko, kad organizuojant nuotolinį mokymą panašiu būdu didesnėms mokykloms dėl to gali kilti daugiau problemų. Juk paprastai didesnėse ugdymo įstaigose dirba po tris ar net keturis informacinių technologijų mokytojus.

Laimė, „Saulės“ gimnazijoje taip pat darbuojasi keturi informacines technologijas dėstantys pedagogai. I.Baranauskienė prisiminė ir gabių moksleivių nuopelnus kuriant sistemą.

Du „Saulės“ gimnazijos moksleiviai praėjusį šeštadienį ir sekmadienį taisė mokytojų dėl skubėjimo paliktas klaidas – tai jie pastebėjo, kad vykdant nuotolinį mokymą garsas blogas dėl to, jog pedagogai prikūrė per daug serverių.

Greitai išeikvoja bateriją

Privačios gimnazijos moksleiviams problemų dėl kompiuterių nekilo, nors I.Baranauskienė sutiko, kad kitose mokyklose jų gali pasitaikyti. Mat įdiegta „Discord“ programa išmaniųjų telefonų baterijas greitai iškrauna.

Gimnazijos vadovės manymu, vaikai turėtų kreiptis pagalbos į tėvus, galbūt jie nuotolinio mokymo procesui tinkamų kompiuterių galėtų netgi pasiskolinti iš darboviečių.

I.Baranauskienė pirmomis dienomis stebėjo, kaip vyksta kelių dalykų pamokos: „Žiūrėjau, kaip vaikai prisijungia, dalyvauja procese. Nepasitaikė tokių, kurie pultų aiškinti, kad buvo sutrikęs interneto ryšys. Juk mokiniams tai naujas darbo būdas ir jie su entuziazmu jo ėmėsi.“

Mokymasis per karščius naudos neduoda

„Saulės“ gimnazija jau praėjusią savaitę pareiškė, kad nesutinka su oficialia pozicija, jog šiemet įprastų pavasario atostogų nebus, o vasaros – sutrumpės.

„Reaguodama į tėvų ir mokinių lūkestį tęsti kokybišką ugdymo procesą, neleisti laiko veltui ir skirti jį mokymuisi gimnazija pasiruošė nuotoliniam mokymui ir nuo kovo 16-osios ves pamokas elektroninėmis priemonėmis pagal įprastą tvarkaraštį“, – tokį laišką gavo 50 šios gimnazijos pedagogų ir 330 moksleivių.

Anot I.Baranauskienės, sukuriama absurdiška situacija. Mokiniai turės net dvi savaites laisvo laiko, tačiau negalės išeiti iš namų ir tiesiog neturės ką veikti.

„Tačiau kai orai bus geresni ir, tikėtina, bus per karšta mokiniams sėdėti mokyklose, tada jie turės mokytis. Dabar yra tinkamas metas mokytis, tereikia operatyviai reaguoti į situaciją, naudotis turimais elektroniniais ištekliais ir karantino laikotarpį panaudoti mokymuisi“, – tikino gimnazijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.