Nebūtais dalykais apkaltintas Panevėžio politikas pasijuto lyg pasakos personažas

 Septyneri metai teisėsaugos akiratyje buvusiam Panevėžio merui ir dabartiniam tarybos nariui Vitalijui Satkevičiui primena pasaką, kurioje  jis buvo paverstas piktu personažu. 

 V.Satkevičius septynerius metus teismuose įrodinėjo nepadaręs jokio nusikaltimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 V.Satkevičius septynerius metus teismuose įrodinėjo nepadaręs jokio nusikaltimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
 Nepagrįstų kaltinimų sulaukė ir buvęs LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Nepagrįstų kaltinimų sulaukė ir buvęs LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Krepšinio federacijos byloje kartu su V.Satkevičiumi buvo teisiamas ir jo patarėjas D.Simėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Krepšinio federacijos byloje kartu su V.Satkevičiumi buvo teisiamas ir jo patarėjas D.Simėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Satkevičius ir visi jo bendradarbiai  buvo išteisinti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 25, 2020, 12:58 PM, atnaujinta Jun 2, 2020, 11:46 AM

„Dabar jaučiuosi taip lyg teismas būtų mus atbūręs. Pagaliau vėl galime  būti savimi. Tai pasaka su laiminga pabaiga“, – kalbėjo šią savaitę  išteisintas Panevėžio politikas. 

Nuosprendyje – ir pagyrimai

Išnagrinėję bylą dėl 2011 metais Lietuvoje surengto Europos vyrų  krepšinio čempionato Vilniaus apygardos ir Apeliacinis teismai neįžvelgė nei Panevėžio savivaldybės, nei Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) darbuotojų kaltės. 

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, Panevėžio miesto savivaldybės ir LKF darbuotojus tuo metu vienijo ne apgaulė, o  bendras visiems gerai žinomas tikslas – sėkmingai surengti Europos  krepšinio čempionatą Panevėžio mieste. 

„Sutartyje numatytas čempionatas įvyko, laikantis FIBA reikalavimų,  kurie buvo įgyvendinti bendromis valstybės, LKF ir savivaldybės  pastangomis. Be to, savivaldybė pagal minėtą sutartį ketverius metus iš  LKF gavo ne tik krepšinio populiarinimo, bet ir Panevėžio miesto  reklamos paslaugas. 

Tuo laiku Panevėžyje buvo jaučiamas sąstingis, todėl buvo svarbu viešinti  Panevėžio miesto vardą, pritraukti kuo daugiau turistų, sudarant  sąlygas užsidirbti vietos verslininkams“, – teigiama teismo nuosprendyje.  

– Ši Apeliacinio teismo sprendimo dalis skamba lyg komplimentas su LKF bendradarbiavusiai ir miestą išjudinusiai savivaldybei. Kodėl, jūsų  nuomone, už tai buvote teisiami? – paklausėme V.Satkevičiaus. 

– Apmaudu, kad prokuratūra apskritai pradėjo šią bylą. 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatas buvo suplanuotas valstybės lygiu. Jį surengti  įsipareigojo Lietuvos Vyriausybė. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvo pastatytos čempionatui reikalingos arenos. Panevėžyje už 29 mln. eurų  2008 metais buvo pastatyta „Cido“ arena. Tačiau tarptautinė krepšinio  federacija FIBA, po 2009 metų Lenkijoje vykusio čempionato sugriežtino  reikalavimą dėl krepšininkų apgyvendinimo. Atsirado reikalavimas sportininkus  apgyvendinti ne žemesnės kaip 4 žvaigždučių kategorijos viešbučiuose. 

Panevėžyje tokio lygio tinkamo dydžio viešbučio nebuvo. FIBA ir  Vyriausybė išsirinko viešbutį „Romantic“. Apie tai Vyriausybė Panevėžio  savivaldybei nurodė savo protokolu ir pati finansavo maždaug pusę  viešbučio rekonstrukcijos išlaidų. 

Savivaldybė, tarybos sprendimu, su LKF sudarė ilgalaikę sutartį, pagal  pagal kurią už 700 tūkst. eurų LKF organizuos Europos čempionatą  Panevėžio mieste, o vėliau dar ketverius metus rengs įvairius sporto  renginius ir seminarus bei iki 2014 metų pabaigos teiks reklamos  paslaugas. 

– Teismas pripažino, kad sutartis nebuvo fiktyvi ir ji iš tiesų buvo  vykdoma. Kiek krepšinio renginiai buvo svarbūs Panevėžiui?

– Europos krepšinio čempionatas pritraukė daugybę žiūrovų, o varžybas  transliavo apie šimtas įvairių šalių televizijų. 2013 metais Panevėžyje  vyko 19-mečių merginų krepšinio čempionatas, 2014 metais taip pat vyko  daugybė tarptautinių varžybų, kurias transliavo įvairios televizijos.  Net tuomet, kai varžybos vykdavo ne Panevėžyje, pagal sutartį transliacijų  metu buvo rodomas Panevėžio pavadinimas, miesto herbas. Miestui tai  buvo didžiulė reklama. 

Po 2014 metų pabaigos Panevėžyje tarptautinių varžybų nėra žaidusi jokia Lietuvos krepšinio rinktinė. 

Ką jau kalbėti apie tai, kaip miestas pasikeitė Europos vyrų krepšinio  čempionato metu. Tuomet aš jau nebuvau meras, bet po varžybų išėjęs  į gatvę, jaučiau, kad miestas švenčia. Gatvėse apsikabindavo net nepažįstami  žmonės, skandavo „Mes laimėjom“. Buvo daugybė gerų emocijų. 

– Tačiau geras emocijas po kurio laiko pakeitė ne tokios geros – jums,  kai kuriems jūsų darbuotojams bei LKF atstovams buvo pareikšti įtarimai.  Tai buvo netikėta? 

– Mane išteisinusį sprendimą Apeliacinis teismas paskelbė pirmadienį.  2013 metų sausio 7-ąją taip pat buvo pirmadienis. Ankstų rytą Specialiųjų  tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atėjo į mano namus daryti kratos.  Pirmiausia, ir man, ir mano žmonai buvo šokas.

Pareigūnai iškratė mano butą, darbo vietą, mane išsivežė į prokuratūrą.  Jie klausė, ar sutiksiu atsakyti į klausimus. Atsakiau, kad tikrai  neturiu ko slėpti, ir tikrai neturėjau, nes per pirmą apklausą duoti mano  parodymai išliko nepakitę iki pat proceso pabaigos. 

– Vilniaus apygardos teisme parodymus taip pat davėte kelias dienas iš  eilės. Kiek laiko tam ruošėtės? 

– Nežinau, gal tai koks nušvitimas, tačiau savivaldybėje svarstydami  klausimus dėl krepšinio čempionato, viską įrašinėjome. Visus tuos įrašus  ir pateikiau STT. 

Tiesa, ne iš karto. Iš pradžių apie juos buvau visai pamiršęs, nes  posėdžiai vyko 2010 metais, o tyrimas prasidėjo 2013-aisiais. Per kratą  pareigūnai paėmė mano kompiuterį, maždaug po metų jį atgavęs pradėjau  ieškoti savo tėvo garso įrašų – jo balsą buvau įsirašęs atminimui. 

Nusivyliau, nes šie įrašai buvo sugadinti, bet pradėjęs tikrinti namuose  saugomus kompaktinius diskus, prisiminiau visų posėdžių įrašus. Tuo metu  įrašinėdavome ir tarybos, ir valdančiosios daugumos posėdžius, kuriuose  dalyvavo ir LKF, ir Vyriausybės atstovai. Laimė, kad pavyko juos išsaugoti. 

Kad tai įrodyčiau, mėnesį dienomis ir naktimis rašiau posėdžių  stenogramas, rinkau to meto straipsnius spaudoje. Chronologine tvarka  surinkau viską nuo tos dienos, kai tuometis prezidentas Algirdas  Brazauskas pasirašė sutartį dėl Europos vyrų krepšinio čempionato rengimo.  Apie viską buvo plačiai rašoma, todėl stebėjausi, kad buvau kaltinamas,  jog kažką nuslėpiau. 

Visa ši medžiaga sudarė 77 lapus, kuriuos ir perskaičiau Vilniaus  apygardos teisme. Iš pradžių sulaukiau teisėjų pastabos, kad skaitau  senus laikraščius, bet paaiškinus, kad kitaip bus pažeista mano gynybos  teisė, man buvo leista tai daryti. Tai dariau tris posėdžius iš eilės, o  ketvirtąjį atsakinėjau į klausimus.  

Teisme buvo apklausti 38 liudytojai: buvęs premjeras Andrius Kubilius,  buvęs LKF prezidentas Vladas Garastas, buvęs Kauno meras Andrius  Kupčinskas, žinomi verslininkai, ir nė vienas jų manęs niekuo nekaltino. 

Dabar galiu pasakyti, kad mėnuo kruopštaus darbo ir bemiegių naktų  atsipirko. Jaučiuosi lyg apsigynęs daktaro laipsnį. 

– O kaip jautėtės ilgiau nei septynerius metus būdamas teisėsaugos  akiratyje? 

– Šiomis dienomis vis girdžiu, kad nuo pasaulyje pasklidusio viruso  geriausiai saugo vitaminas C. O jis gaminasi juokiantis, todėl nenustoju  juokauti. 

Ši byla – keista lyg pasaka, o teismui ją perdavę prokurorai mane tarsi  pavertė drakonu, ar jaučiu. Nežinau, kuo. Pats visada žinojau, kad esu  nekaltas, tuo tikėjo ir mano draugai – seni, ir tie, su kuriais  susidraugavau neseniai. Šis nuosprendis – lyg to tikėjimo patvirtinimas. 

Visą laiką jaučiau didelę paramą iš šeimos. Žinoma, niekas nesugrąžins  sugadintos sveikatos, bet gerai, kad nuosprendžio apskritai sulaukiau. 

– Ne kartą šią bylą esate pavadinęs politine. Kodėl? 

– Šią bylą 2010 metais pradėjo tada buvęs Panevėžio STT vadovu Povilas  Urbšys, vėliau tapęs Seimo nariu. Dar 2013 metų sausį jis žiniasklaidai  pasigyrė, kad byla pradėta jam vadovaujant. 

Dėl tos bylos nekalti žmonės, sąžiningai tarnavę Lietuvai, ilgiau nei  septynerius metus buvo tąsomi po apklausas ir teismus. Ugnį dėl šios  bylos pakurstė ir tuometė prezidentė Dalia Grybauskaitė. 2013 metų birželį  Seime sakydama savo metinį pranešimą, ji išvardino dvylika pareigybių, į  kurias reikėtų atkreipti dėmesį, ieškant korupcijos. Ji paminėjo, jog kovoje su korupcija neliks nepastebėti nei merai, nei krepšinio čempionatų  organizatoriai. 

Taip ir buvo. Bet štai, kuo baigėsi byla, pradėta norint užimti valdžią  viename mieste. Visa tai būtų juokinga, jei nebūtų graudu.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.