Po priverstinio karantinavimo atgarsių įsakymo nekeičia – vykdys toliau, prezidentas siūlo sąlygas griežtinti

Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sureagavo į naktį Vilniuje privalomo asmenų izoliavimo vietoje kilusius neramumus ir karantinuotų asmenų nepasitenkinimą.

G. Nausėda: reikia griežtinti karantinavimo sąlygas, priverstinė izoliacija vyks toliau.<br>Lrytas.lt montažas.
G. Nausėda: reikia griežtinti karantinavimo sąlygas, priverstinė izoliacija vyks toliau.<br>Lrytas.lt montažas.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Po pirmos privalomo karantinavimo dienos pasisakė ir A. Veryga.<br>Lrytas.lt montažas.
Po pirmos privalomo karantinavimo dienos pasisakė ir A. Veryga.<br>Lrytas.lt montažas.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Lietuvą grįžtantys lietuviai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 25, 2020, 11:27 AM, atnaujinta Mar 25, 2020, 1:27 PM

Pirmosios dienos karantinavimo situaciją ir incidentą Vilniuje spaudos konferenijoje pakomentavo ir prezidentas Gitanas Nausėda

„Manau, kad tikrai turime griežtinti karantinavimo sąlygas“, – iškart pasakė prezidentas.

Paklaustas, ar dėl įvykusio incidento Vilniuje, kurio metu buvo sužalotas žmogus ir pasipylusių žmonių skundų, mato institucijų nepasirengimą skubotam sprendimui, prezidentas sakė:

„Turi būti skuba, bet ne skubotumas. Skubiai reikia priiminėti sprendimus, nes situacija neleidžia lūkuriuoti. Kita vertus, tai neturi vykti stichiškai, neapgalvojus pasekmių ir nesuderinus, nesukoordinavus veiksmų su kitomis valdžios insitucijomis.

Šiuo metu pastebiu tam tikro karantinavimosi sąlygų pasikeitimo neigiamas pasekmes. Pirmiausia, bendradarbiavime su savivaldybėmis, centrinės valdžios institucijomis.

Centrinės valdžios institucijos ir savivaldybės kol kas tik prisiderina prie tų naujų veiklos sąlygų ir manau, kad negalime ilgai gyventi tokiu rėžimu, kuomet priimami sprendimai, o vėliau mėginama juos koreguoti“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Atsižvelgiant į savivaldybių pastabas, ankstyvajame etape turi būti sutarta, ar pakankamai pasirengta būsimam sprendimui. Nes bet kokios implikacijos, bet kokie nepasisekimai arba minėtas konfliktas, mažina pasitikėjimą valdžios institucijomis “, – pabrėžė G.Nausėda.

Prezidento teigimu, griežtinti karantinavimo sąlygas reikia todėl, kad matoma pernelyg daug pavyzdžių, kuomet jos yra ignoruojamos. 

„Arba jų nesilaikoma. Verta atkreipti dėmesį ir į administracinių teisės pažeidimų kodekso keitimą, numatant didesnes baudas, kurie sąlygų nesilaiko. Visos šios priemonės komplekse turi duoti teigiamą rezultatą ir mes ženkliai sumažinsime koronaviruso plitimo pavojų čia, šalies viduje“, – trečiadienį sakė G.Nausėda.

Primename, kad Vyriausybė dėl bausmių griežtinimo karantino taisyklių pažeidėjams numato apsispręsti vėliau trečiadienį, o galutinį žodį tars Seimas kitą savaitę.

Paaiškino sprendimo logiką

„Jau pirmoji sprendimo įgyvendinimo diena parodė, kad tai yra didžiulė problema. Dalis parvykusių nenori ar nesutinka būti izoliuojami. Savivaldybėms tekusi našta pasirūpinti izoliacija joms tampa nepakeliama“, – apie kovo 24 d. įsigaliojusią tvarką kalbėjo ministras.

„Norėčiau kreiptis į visus Lietuvos gyventojus. Turbūt pirmą kartą nuo šios krizės pradžios nebeužtenka epidemiologinių ar medicininių žinių, nebeužtenka tik politinės valios ir gebėjimo greitai priimti sprendimus. Tai yra momentas, kai turime susitarti.

Laiko neturime, todėl nėra galimybių panaudoti demokratijoje įprastų instrumentų, tokių kaip referendumai. Šis virusas į Lietuvą atkeliavo taip pat kaip ir į kitas Europos šalis, jis parkeliavo kartu su į Lietuvą parvykusiais, kitose šalyse užsikrėtusiais tautiečiais. Kol kas dauguma fiksuojamų atvejų vis dar susiję su parvykusiais iš kitų šalių.

Todėl privaloma 14 dienų būtų labai logiškas žingsnis, kuriam pritarė ir Lietuvos medikai“, – sakė A.Veryga.

„Esame sudėtingoje dilemoje. Sprendimas yra pagrįstas infekcijų valdymo principais. <..> Atšaukti šito sprendimo visiškai, nemanau, kad būtų prasminga ir logiška“, – pabrėžė SAM vadovas.

Konfliktai – įrodymas, kad karantinuoti būtina

Primename, kad trečiadienio naktį, kelios minutės po vidurnakčio viešbutyje, į kurį tiesiai iš Vilniaus oro uosto dėl privalomo karantinavimo buvo atvežti lietuviai, įvyko kruvinas konfliktas. Susimušus vyrams, vienas jų griebė peilį. Dėl durtinių žaizdų vienas vyras pristatytas į ligoninę. Kitam medikų pagalbos prireikė dėl veido sumušimų.

Viešbučių atstovai taip pat informavo, kad dalis į viešbučius atgabentų asmenų buvo neblaivūs.

„Manau, kad šitie pavyzdžiai iliustruoja, kodėl reikėjo imtis sprendimų dėl izoliacijos“, – apie sostinėje naktį vykusį konfliktą kalbėjo A.Veryga.

Siekia apsaugoti nuo natūralios atrankos situacijos

„Parvykusiųjų pyktis ir nepasitenkinimas tampa nepakeliama našta policijos pareigūnams. Esu nepaprastosios padėties priešininkas.

Nesuvaldyta situacija taps baisia sąžinės našta mūsų kartai, nes išplitus ligai nebegalėsime padėti visiems, kam pagalba bus labai reikalinga. Europos šalys, kuriose liga išplito, svarsto, nuo kokio amžiaus pacientai nebebus intubuojami, nes šansai juos išgelbėti yra ženkliai mažesni.

Tas amžius tikrai ne 80 metų, kalbama 60-65 amžiaus gyventojus“, – kalbėjo A.Veryga, ragindamas apsižvalgyti aplink, į aplink esančius vyresnio amžiaus žmones.

„Nesu neklystantis, galbūt padariau kažkur klaidų, dėl to labai atsiprašau. Visada stengiuosi įsiklausyti. Dabar mes esame ties ypatingo apsisprendimo riba. Izoliuoti gyventojai jau dabar piktinasi. Jau girdime pasisakymų, kad tai paminam pagrindines žmogaus teises ir laisves. <..>

Pasitarkime, ką darysime: ar aukosime savo laisves vardan tų, kurie gaus šansą išgyventi, ar rinksimės natūralią atranką. Tai ne vien medicina, todėl turime susitarti, kaip elgsimės“, – poziciją išdėstė sveikatos apsaugos ministras.

Tvarka įsigaliojo vakar, sostinės mero elgesio nekomentavo

Primename, kad nuo vakar visi asmenys, į Lietuvą sugrįžę iš užsienio, yra priverstinai karantinuojami savivaldybių tam numatytose patalpose.

Kilus šių asmenų nepasitenkinimui, sostinės meras Remigijus Šimašius trečiadienį ryte informavo, kad Vilniaus miestas nusprendė pakeisti privalomo karantinavimo sąlygas šeimoms su vaikais. Pasak mero, šeimos su vaikais, turinčios tinkamas patalpas, galės karantinuotis namuose.

„Norėčiau, kad mes baigtume politines batalijas ir susipriešinimą. Norėčiau, kad susitelktume ir dirbtume. Kai kuriems politikams kyla noras priiminėti savarankiškai sprendimus. <..> Noriu paprašyti merų, prieš priiminėjant sprendimus, pasitarti“, – sostinės mero pasisakymus pakomentavo A.Veryga.

Jei į karantinavimo vietą atvyksta tinkamas savivaldybių transportas, privalomai izoliuojami žmonės gali būti pervežti į savivaldybės, kurioje gyvena paruoštas karantinavimo patalpas.

Karantino taisyklės, pasak ministro, bet kokiu atveju turėtų liberalizuotis. Kol kas kalbamasi su merais ir ieškoma geriausių sprendimų.

„Raginčiau ir merus suprasti, kad jie fiziškai negalės būti prie kiekvieno namo ar buto, kur jie pasižada izoliuotis“, – detalizavo A.Veryga.

Ragino nesiskųsti

A.Veryga patikino, kad tikslaus sprendimo dėl privalomo karantinavimo sąlygų keitimo dar nėra.

„Dėl gyvenimo po vieną, supraskime, kad gali būti sudėtinga tokias sąlygas rasti. Be abejo, būtų idealu ir kiekvienas žmogus norėtų gauti po kambarį. Tai yra ne atostogos, o ekstremali situacija valstybėje“, – akcentavo ministras, paragindamas karantinuojamus asmenis nesiskųsti vėluojančiais pusryčiais ar arbata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.