Arūnas Dumalakas. Jei tavęs nefotografuoja, nebėra prasmės ir rinkti šiukšlių

Nepamatysime šį pavasarį europarlamentaro A.Kubiliaus, lyg Iljičius tempiančio iš Neries pakrantės rąstą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2020, 7:00 AM

Nebus raudona striuke vilkinčios prezidentės D.Grybauskaitės, ridenančios seną automobilio padangą, kurią ką tik iš Vilnios ištraukė ir paslaugiai perdavė po ledinį vandenį braidantis vilnietis.

Net meras R.Šimašius su Laisvės partijos jaunuolių komanda nešmėžuos elegantiškai renkantis šiukšles.

Vis dėl to nelemto viruso. Vis dėl to, kad akcijos „Darom“ šiemet turbūt nebus.

Vietoj jos savivaldybė pasiūlė išėjus pasivaikščioti ar pabėgioti įsimesti šiukšlių maišą. Mat karantinas ir panašios į „Darom“ akcijos – nesuderinami dalykai.

Tačiau niekas nedraudžia apsitvarkyti išėjus į gamtą vienumoje arba bėgiojant su keliais artimaisiais.

Ypač dabar, kai dauguma stengiasi pasivaikščiojimams rinktis kuo atokesnius gamtos kampelius, kur rečiau užsuka ir aplinkos tvarkytojai, o pavasarį juose išlenda per žiemą susikaupusios šiukšlės.

Užsienio kalbų žodžius mėgstanti savivaldybė ir šį kartą kviesdama vaikštinėjant stabtelėti ir surinkti pamiškės ar pakelės šiukšles pavartojo neįprastą „ploggingą“.

Tai šiukšlių medžioklė sportuojant, kai kartu pasiimami šiukšlių maišai, pirštinės ir stabčiojama surenkant pakeliui pasitaikiusias šiukšles. Taip atokesni parkai ir miesto miškai tampa švaresni, o bėgiojantys dar ir papildomų pritūpimų padaro.

Žinoma, toks kvietimas gražus, tik kodėl „ploggingas“, o ne koks šiukšlinėjimas? Kodėl aktyvaus gyvenimo mėgėjams nesiūloma tapti šiukšlių medžiotojais? Ir gražu, ir lietuviška būtų. Beje, to „ploggingo“ dalyvius, pastebėjus didesnius savavalius sąvartynus, paliktus miškuose ir parkuose, savivaldybė pakvietė apie tai pranešti.

Galbūt ką nors panašaus, kaip ir savivaldybė, siūlo ir akcijos „Darom“ rengėjai? Gal po pernykščio renginio liko maišų, kuriuos mielai panaudotų šiukšlių medžiotojai?

Ogi ne. Jie tik užsiminė, kad kol lauke galime vaikščioti vieni, poromis ar su savo šeimos nariais, šiukšlės niekur nedingsta. Tad jas pastebėjus būtų gerai įmesti į šiukšlių dėžes.

O jau po to „Darom“ rengėjai prašo pagalbos. Ją galima suteikti skambinant trumpuoju numeriu ar rašant žinutę.

Tampa aišku, kad ši taip liaupsinta akcija yra tiesiog politinė, skirta politikų įvaizdžiui kurti, prieš rinkimus pasireklamuoti.

Tai liudijo ir kiekvienos akcijos išvakarėse skelbiami tvarkaraščiai, kur ir koks politikas rinks šiukšles. Ateikite, grožėkitės, fotografuokite, jei norite, į vieną maišą bambalius ir popieriaus skiautes kraukite.

Šiemet, kai „Darom“ neįmanoma surengti, tai nelabai ir šiukšlių rinkimu kitais būdais akcijos rengėjai rūpinasi. Tegu savivaldybė tuo užsiima.

Tik kur dingo įvairaus plauko politikai, kodėl jie užmiršo tiek metų jiems ištikimai tarnavusią „Darom“ reklamos agentūrą, kad jai tenka prašyti visuomenės pagalbos?

Et, „Darom“ šiemet taip gerai būtų, gal net rekordinis dalyvių skaičius būtų. Juk rinkimai į Seimą jau rudenį!

Kita vertus, ir savivaldybės nuopelnas, kad pamiškėse ir paežerėse tiek šiukšlių. Juk ji praėjusiais metais sugalvojo tvarką, kad už išvežimą didelių gabaritų atliekų, paliktų prie konteinerių, teks mokėti tų konteinerių savininkams – aplinkiniams gyventojams.

Tad visi, kurie nenori, kad šis mokestis tuštintų jų ir kaimynų kišenes, senus baldus, kriaukles ir net šaldytuvus dabar tempia kuo toliau nuo savo namų. Arba jeigu jau palieka prie jų, tai ten, kur nėra konteinerių.

Anksčiau buvo kitaip: atliekų vežėjai du kartus per metus didelių gabaritų atliekas surinkdavo ir išveždavo nemokamai. O šiukšles iš pamiškių ir paežerių per akciją „Darom“ surankiodavo politikai. Bent tokia iš jų buvo nauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.