A. Valantinas: Seimo balsavimas dėl LAT teisėjos paneigia bandymus kurti teisinę valstybę

Seimo balsavimas dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjos Sigitos Rudėnaitės „paneigia prieš trisdešimt metų Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos bandymus kurti teisinę valstybę“, sako Teisėjų tarybos pirmininkas ir Lietuvos apeliacinio teismo vadovas Algimantas Valantinas.

Algimantas Valantinas.<br>lrytas.lt nuotr.
Algimantas Valantinas.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė, BNS

Apr 21, 2020, 10:53 PM, atnaujinta Apr 21, 2020, 11:28 PM

„Teisinėje valstybėje valdžia sprendimus turėtų priimti viešumo ir skaidrumo sąlygomis. Teisėjų taryba išreiškė savo pasitikėjimą ir palaikymą prezidento pasiūlyta Lietuvos LAT pirmininkės kandidatūra – šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininke S. Rudėnaite. Šiandien priimtu Seimo nutarimu buvo paneigta Teisėjų tarybos valia, žongliruojant dviejų teisinių veiksmų, atleidimo ir paskyrimo, atskyrimu“, – BNS perduotame komentare sako A. Valantinas.

Seimas antradienį teisėjos S. Rudėnaitės nepaskyrė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininke ir atleido ją iš šio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui siūlė S. Rudėnaitę atleisti iš LAT skyriaus vadovės pareigų ir paskirti šio teismo pirmininke. Paskelbus slapto balsavimo rezultatus, paaiškėjo, kad pirmajam siūlymui parlamentarai pritarė, o antrąjį atmetė.

„Suprantama, kad skyrimas į tokias pareigas išimtinai susijęs su politine valia, tačiau atleidimas iš pareigų, nesant nė vieno iš Konstitucijoje ar Teismų įstatyme įtvirtintų pagrindų, nesant prašymo juos taikyti, paneigia prieš trisdešimt metų Nepriklausomybę atkūrosios Lietuvos bandymus kurti teisinę valstybę ir jos bandymus visus sprendimus grįsti pamatiniais žmogaus teisių apsaugos principais. Neigdami juos – neigiame savo Valstybę“, – situaciją komentuoja A. Valantinas.

Už S. Rudėnaitės atleidimą antradienį balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 34, 17 susilaikė. Tuo metu už jos skyrimą LAT vadove buvo 52 Seimo nariai, 46 – prieš ir 23 susilaikė. Po šio balsavimo S. Rudėnaitė dirbs paprasta LAT teisėja.

Antradienį per svarstymo procedūrą Seimo nariai kandidatei neišsakė nei kritikos, nei pastabų.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Nuo to laiko S. Rudėnaitė laikinai eina šio teismo pirmininkės pareigas.

Teismų įstatymas numato, kad laikinuoju LAT vadovu gali būti skiriamas tik didesnį teisėjo darbo stažą šiame teisme turintis skyriaus pirmininkas. Tai reiškia, kad reikės ieškoti ir naujo LAT Civilinių bylų skyriaus vadovo, ir naujojo laikino vadovo, kol bus paskirtas nuolatinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.