Lazdijų rajono vieta – ypatinga: to nepakeis ir atsivėrusi siena

Palengva švelninamos karantino sąlygos Lietuvoje verčia manyti – nebetoli ta diena, kai Lietuvos ir Lenkijos sieną vėl bus galima kirsti net nestabtelėjus.

 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lazdijų rajono merė A. Miškinienė džiaugiasi santūriai. Viruso atakas kol kas pavyko suvaldyti, bet rytojus gali atnešti ir liūdnų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2020, 11:25 AM

Kaip šiam įvykiui ir smarkiai išaugsiančiam automobilių srautui ruošiasi pasienyje įsikūrusio Lazdijų rajono vadovai? Ar jie, itin anksti sureagavę į koronaviruso COVID-19 grėsmę ir sugebėję išvengti sunkių užkrato padarinių rajone, susitvarkys ir su šiuo iššūkiu?

Sienos atvėrimas taps išbandymu

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė neabejoja, kad tinkamai pasiruošus didelių rūpesčių neturėtų kilti. Jos nuomone, viskas bus gerai, jeigu keliautojų sustojimo vietose bus pakankamai apsaugos priemonių, išlaikomi atstumai, o verslas ir per sieną keliaujantys žmonės elgsis atsakingai.

„Pasaulis negali sustoti. Tiek savalaikiai šalies valdžios sprendimai, tiek išaugęs žmonių sąmoningumas, tikiu, bus raktas į tolesnę viruso valdymo sėkmę“, – įsitikinusi A.Miškienienė.

Vieną egzaminą jau pavyko išlaikyti, kai paskelbus apie karantiną, pro Lazdijus traukė itin didelis automobilių srautas. Bendradarbiaujant su policijos bei pasienio rinktinės pareigūnais šiuos srautus pavyko suvaldyti ir pasirūpinti, kad vairuotojams nepritrūktų nei geriamojo vandens, nei specialių vietų higienai.

Laiku įvertino kylančias grėsmes

Lazdijų rajono vadovai labai anksti įvertino užkrato keliamą grėsmę ir nuosekliai vykdė Vyriausybės bei Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas. Dėl to laiku buvo gautos apsaugos priemonės, nepritrūko ir dezinfekcinių medžiagų.

Be to, savivaldybė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo dezinfekuoti daugiabučių laiptines, atšaukė visus masinius renginius, laikinai sustabdė autobusų judėjimą rajono ribose, atidarė karščiavimo kliniką, subūrė mobilią komandą COVID-19 mėginiams imti, užtikrino, kad iš užsienio sugrįžę gyventojai turėtų kur saugiai saviizoliuotis. Visos šios priemonės davė teigiamų rezultatų.

Geriausia žinia Lazdijų rajono gyventojams – lig šiol susirgimų dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 rajone nenustatyta.

Ėminiai dėl galimo susirgimo COVID-19 imami medicinos įstaigų darbuotojams ir pacientams, socialinės globos įstaigų darbuotojams bei gyventojams, testuojami ir grįžtantys per Lietuvos ir Lenkijos pasienį. Visi gauti atsakymai – neigiami. Viliamasi, kad taip bus ir ateityje.

Tiesa, koronavirusinė infekcija buvo nustatyta Lazdijų ligoninėje dirbančiam gydytojui, kurio pagrindinė darbovietė yra Marijampolės ligoninėje. Visų su minėtu mediku kontaktavusių žmonių tyrimo dėl COVID-19 rezultatai buvo neigiami.

„Ligoninės veikla nesutriko. Nuo pat pradžių rūpinomės, kad netrūktų apsaugos priemonių. Pirmiausia – tiems darbuotojams, kurie nuolat kontaktuoja su žmonėmis, teikia sveikatos priežiūros, socialines ar viešąsias paslaugas. Ne mažiau svarbi ir tinkama dezinfekcija, ją taip pat atliekame rūpestingai. Tikiu, kad tai svarbu“, – kalbėjo Lazdijų rajono merė.

Negali likti užmirštų žmonių

Kovos su virusu priemonės, turimos galimybės bei kylantys sunkumai aptariami tiek su viešojo, tiek su privataus sektoriaus atstovais – būtina užtikrinti, kad aktualiausia informacija pasiektų gyventojus ir jais besirūpinančius bei paslaugas teikiančius atstovus.

„Mano pozicija tokia: jei kyla problema, išsiaiškiname esamą situaciją ir ieškome sprendimų. Visai nesvarbu, ar dirbama privačiame, ar valstybiniame sektoriuje, savo darbą atlikti reikia geriausiai, kaip galima. Rajono gyventojai patys svarbiausi ir mes nuoširdžiai jais rūpinamės.

Kiekvienas seniūnas savo teritorijoje yra įpareigotas kartu su socialiniais darbuotojais ir savanoriais pasirūpinti vienišais žmonėmis. Nesusipratimų neišvengiame, būna visko, nes situacija kinta kiekvieną dieną“, – tikino Lazdijų rajono merė.

Gelbėjo drąsūs sprendimai

Kaip žmonės reagavo į drastiškai pasikeitusias gyvenimo sąlygas?

„Suprantama, iš pradžių žmonėms kilo daug klausimų ir reikėjo suprantamai paaiškinti, kas atsitiks, jeigu nustatytų sąlygų nebus laikomasi.

Kovo pradžioje turbūt retas galvojo, kad situacija taip greitai gali pasikeisti ir koronavirusas nėra paprastas gripas, esantis toli nuo mūsų. Dabar situacijos rimtumą tikriausiai supranta visi. Džiaugiamės stebėdami, kokie sąmoningi, drausmingi ir atsakingai besielgiantys yra rajono gyventojai. Tikiu, jie vertina mūsų pastangas.

Kiekvieną dieną sekame informaciją, ja dalijamės ir paaiškiname, kokius darbus atliekame, kokie aktualūs sprendimai priimti savivaldybėje, Seime, Vyriausybėje ar ministerijose. Kuo daugiau žmonės žinos, tuo ramiau bus jiems ir tuo lengviau bus mums“, – kalbėjo A.Miškinienė.

Išskyrė tris svarbiausias sritis

A.Miškinienė išskyrė tris sritis, kurioms šiuo metu skiriamas didžiausias dėmesys. Tai švietimas ir abiturientų laukiantys egzaminai, gyventojų sveikata ir karantino laikotarpiu sunkumus patyręs verslas.

„Nuotolinis mokymas – tai iššūkis tiek mokytojams, tiek mokiniams. Vis dėlto sunkiausia abiturientams. Kartu su švietimo įstaigų vadovais siekiame užtikrinti, kad abiturientai egzaminams pasiruoštų kaip galima geriau. Sudarysime sąlygas abiturientams ne tik mokytis nuotoliniu būdu, bet ir laikantis visų saugumo reikalavimų gauti reikiamas konsultacijos gyvai“, – kalbėjo Lazdijų rajono merė.

Kitas klausimas – gyventojų sveikata. A.Miškinienės nuomone, sveikintinas sprendimas leisti artimiausiu metu, laikantis visų nustatytų saugumo reikalavimų, vykdyti planines konsultacijas, tyrimus ir operacijas. Kai kurias procedūras buvo galima atidėti, dauguma konsultacijų vyko nuotoliniu būdu, tačiau yra pacientų, kurie ilgiau laukti nebegali.

Ne mažiau svarbu ir pagalba verslui, kuris karantino laikotarpiu negalėjo vykdyti įprastos veiklos. Vyriausybės veiksmų planas jau parengtas ir pradėtas įgyvendinti. Tačiau savivaldybė pagal kompetenciją gali ir, merės manymu, turi pasiūlyti papildomą pagalbą ir paramą rajone darbo vietas kuriančiam ir mokesčius mokančiam verslui.

Dėl to šiuo metu merės A.Miškinienės potvarkiu sudaryta darbo grupė, kurios pagrindinė užduotis – parengti ir pristatyti trumpalaikį ir ilgalaikį veiksmų planus, kuriuose būtų numatyti konkretūs veiksmai ir priemonės, kuriomis galėtų pasinaudoti rajone veiklą vykdantys ir darbo vietas kuriantys subjektai.

„Džiugina optimistinės žinios ir prognozės, palengva švelninamos karantino sąlygos. O žmonės labiausiai nori likti sveiki ir kuo greičiau grįžti į normalų gyvenimą. To visiems ir linkiu“, – kalbėjo Lazdijų rajono merė A.Miškinienė.

Sugrįžus prie įprastinių sąlygų merė labai norėtų, kad daugiau keliautojų su Lazdijų kraštu susipažintų ne tik kirsdami Lietuvos ir Lenkijos sieną, bet rastų laiko pailsėti nuostabioje Dzūkijos gamtoje, atrasti Lazdijų rajono įdomybes, mėgautis ežeringu kraštovaizdžiu, o atostogoms rinktųsi kaimo turizmą.

„Lazdijų kraštas – nuostabus. Aplankykite jį maloniai nustebsite, gerai pailsėsite ir tikrai norėsite sugrįžti“, – įsitikinusi A.Miškinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.