Skandalingoje istorijoje dar vienas STT seklių apsižioplinimas – bando rasti atpirkimo ožį

STT pareigūnai turėtų būti gerai įvaldę slaptą sekimo techniką, tačiau vis apsižioplina – jų tarpusavio pokalbiai ne pirmą kartą atsidūrė pas įtariamuosius. Tada bandoma kaltę suversti kitiems.

Kvailio vietoje likę sekliai bando rasti atpirkimo ožį.<br>Lrytas.lt koliažas
Kvailio vietoje likę sekliai bando rasti atpirkimo ožį.<br>Lrytas.lt koliažas
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žydrūnas Bartkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
STT būstinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
STT būstinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
STT būstinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
STT būstinė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Advokatas Mindaugas Barkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatas Mindaugas Barkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatas Giedrius Danėlius.<br>T.Bauro nuotr.
Advokatas Giedrius Danėlius.<br>T.Bauro nuotr.
STT vadovas Ž.Bartkus net nesivargino išsiaiškinti, kaip galėjo nutekėti jo pavaldinį kompromituojanti informacija.<br>„Scanpix“ nuotr.
STT vadovas Ž.Bartkus net nesivargino išsiaiškinti, kaip galėjo nutekėti jo pavaldinį kompromituojanti informacija.<br>„Scanpix“ nuotr.
G.Danėlius: „Paaiškėjo, kad STT pareigūnas užsuko pas teisėjus, kurie skiria suėmimą, galimai siekė, ketino, o gal ir padarė poveikį.“
G.Danėlius: „Paaiškėjo, kad STT pareigūnas užsuko pas teisėjus, kurie skiria suėmimą, galimai siekė, ketino, o gal ir padarė poveikį.“
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-04-28 08:15, atnaujinta 2020-05-01 11:41

Skandalingoje trijų advokatų ir verslininko sulaikymo istorijoje aiškėja, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovams informaciją apie vieną tyrėjų pateikę advokatai jos nerinko specialiai.

Dvi paras areštinėje praleidęs advokatas Giedrius Danėlius pirmadienį atskleidė, kad STT pareigūnas Renatas Martišius savo susirašinėjimus telefonu galimai netyčia persiuntė verslininkui, bendrovės „Solis Tribus“ akcininkui Antanui Petrošiui.

„Ne kas kitas, o pats STT pareigūnas „Viber“ programėle atsiuntė duomenis.

Paklausus, kas tai, jis niekaip nereagavo. Todėl, manau, galima drąsiai pasakyti, kad šie duomenys buvo gauti teisėtu būdu“, – kalbėjo G.Danėlius.

A.Petrošius buvo įtariamasis Nacionalinio kraujo centro byloje, o R.Martišius, manoma, atliko kriminalinės žvalgybos veiksmus ir rinko apie jį informaciją.

Tai, ką pareigūnas persiuntė įtariamajam, pribloškė A.Petrošių gynusį advokatą G.Danėlių: „Paaiškėjo, kad STT pareigūnas užsuko pas teisėjus, kurie skiria suėmimą. Jis galimai siekė, ketino, o gal ir padarė poveikį.“

Manoma, kad į įtariamojo rankas pateko 2018 metais vykęs R.Martišiaus susirašinėjimas su STT Vilniaus valdybos viršininko pavaduotoju Robertu Žilinsku.

„Šios žinutės nebuvo pažymėtos jokia slaptumo ar riboto naudojimo žyme“, – apie A.Petrošiaus telefone atsidūrusius duomenis kalbėjo G.Danėlius.

Advokatas nutarė netylėti

Advokatas teigė iš pradžių nebuvęs įsitikinęs, ar šios žinutės tikros, todėl ir kreipėsi į Nacionalinio kraujo centro bylą tyrusią STT pareigūnę Viliją Kerbelienę.

„Ji patvirtino, kad susirašinėjimas tikras.

Vadinasi, čia nebuvo jokių neteisėtų sistemos nulaužimų ar įsiveržimų“, – tikino G.Danėlius.

Advokatas teigė kreipęsis į STT, nes negalėjęs nuslėpti informacijos, kuri atskleidžia galimai neteisėtus pareigūno veiksmus: „Jei tokios informacijos nebūčiau niekam pateikęs, tapčiau tokio pareigūno bendrininku, bet toks būti nenoriu ir negaliu.“

Skundas prokuratūrai

Kai šią informaciją atskleidusius advokatus STT ir prokuratūra viešai apkaltino šantažu, G.Danėlius pats nusprendė veikti.

Pirmadienį jis Generalinei prokuratūrai įteikė pareiškimą dėl galimo STT pareigūno piktnaudžiavimo tarnyba, prekybos poveikiu ir galimo poveikio teisėjui.

Jam keisti atrodo ne tik pareigūno pokalbiai apie vizitą pas teisėją, svarstymas, kaip perduoti informaciją su byla susijusiam Latvijos verslininkui, bet ir tai, kad pagrindiniu su korupcija kovojančios tarnybos tyrimo objektu tapo verslininkas, niekaip nesusijęs su valstybės tarnyba.

Šią bylą tiriantis prokuroras yra nutraukęs ikiteisminį tyrimą dėl Latvijos pareigūnų veiksmų.

„Vadinasi, įtarimų korupcija ir faktinių duomenų nebuvo prieš tai, nebėra ir dabar“, – kalbėjo G.Danėlius.

Įspėjo kurso draugą

Pirmadienį prabilo ir kitas įtariamas advokatas Valdas Rakauskas, STT vadovui Žydrūnui Bartkui pateikęs pareigūnų susirašinėjimą, kurį gavo iš Nacionalinio kraujo centro byloje įtariamo verslininko A.Petrošiaus. Su šiuo verslininku jį supažindino trečias įtariamasis advokatas Dainius Baronas.

V.Rakauskas teigė informaciją Ž.Bartkui perdavęs kaip buvęs kurso draugas, nors su Nacionalinio kraujo centro byla jis neturi nieko bendra.

Naujienų agentūrai BNS V.Rakauskas pasakojo pirmiausia informaciją Ž.Bartkui persiuntęs programėle „Viber“. STT vadovui kilę nemažai klausimų, todėl V.Rakauskas nuėjo su juo pasikalbėti. Jų pokalbis vyko Ž.Bartkaus kabinete.

Vadovui reikėjo dėmesio?

V.Rakauskas teigė buvusiam bendramoksliui kelis kartus paaiškinęs, jog jis šioje byloje neturi jokių interesų, o žinutes persiuntė tam, kad jis galėtų įvertinti savo pareigūnų veiksmus. Jo teigimu, to prašęs verslininkas A.Petrošius.

Pasak V.Rakausko, susitikę su Ž.Bartkumi jie gėrė kavą, kalbėjo ir kitomis temomis.

Advokatas neigė kaip nors grasinęs STT vadovui: „Galbūt direktorius reklamą darosi, juk kadencija baigiasi. Arba jaučia nebaudžiamumą, ar dar kažką tokio, nes yra ir įstatymai, ir tvarka, kaip advokatui pareikšti įtarimus. Pastarieji įvykiai rodo, kad tos specialiosios tarnybos darbas, mano nuomone, ėmė prieštarauti įstatymams“, – BNS kalbėjo V.Rakauskas.

Įrašus paliko diktofone

Tai ne pirmas kartas, kai STT pareigūnų tarpusavio pokalbiai atsiduria pas įtariamuosius.

Tirdami tuomečio Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus kyšininkavimo bylą sekliai įtartinus savo veiksmus netyčia išdavė net du kartus.

2013 metais „Lietuvos rytui“ paviešinus dviejų STT pareigūnų pokalbius jie buvo atleisti iš darbo.

Vilniaus apygardos teismui seklių pokalbius pateikė buvęs bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus, kuris R.Adomavičiaus byloje buvo liudytojas.

D.Norkus pasakojo šį pareigūnų pokalbį aptikęs diktofone, kurį STT jam įduodavo prieš susitikimus su R.Adomavičiumi. STT pareigūnai tuo metu jį mokė, kaip tuomečiam vicemerui įduoti kyšį.

Diktofone išlikusiame įraše užfiksuota, kaip du pareigūnai tariasi pravalyti pokalbį, netinkantį jų sukurptam bylos siužetui.

Vienas jų nurodė: „Ten tas pokalbis, kur tavęs prašiau pravalyti.“ Kolega atsakė: „Pravalysiu, pravalysiu“ ir sulaukė paraginimo suktis greičiau: „Bet man būtų gerai dabar. Kada tu jį pravalysi? Šiandien dar turi laiko? Rytoj man paskambins, aš jau turiu žinoti, kas ten tam pokalby yra.“

Žadėjo niekam nerodyti

Teisme atsidūrė ir dar vienas netyčia įrašytas pokalbis, kuriame STT pareigūnai su D.Norkumi aptarinėja, kas bus rašoma slaptose pažymose.

Šiame pokalbyje užfiksuota, kaip STT agentas aiškina D.Norkui parašysiąs, kad pirmą kartą R.Adomavičius pinigų pareikalavo per restorane „Pekino antis“ vykusį susitikimą.

D.Norkus dar bandė prieštarauti, kad ten vicemeras pinigų nereikalavo ir kad to nėra užfiksuota garso įraše. Tačiau STT pareigūnas D.Norkų nuramino, kad įrašas bus paslėptas ir niekas jo nematys.

„Mes padarysime taip, kad „Pekine“ jis konkrečiai užsiminė, kad reikia mokėti. Ir jokio įrašo nebus, mes neduosime, niekas nieko nedarė, jokio įrašo nėra“, – STT pareigūnas aiškino D.Norkui, kaip bus klastojami dokumentai.

Tačiau po kelių prašymų teismas šio įrašo išsireikalavo.

Jį išklausius ir paaiškėjo, kad per tą pokalbį nebuvo nieko užsiminta ne tik apie pinigus, bet ir apie „Vilniaus vandenų“ skelbtus konkursus. Vyrai ramiai aptarinėjo politinius įvykius, diskutavo apie artėjančius rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.