Vytautas Bruveris. Kovos su užkratu fronte darosi ankšta

Visi, išskyrus atskalūnus, pakilo į karą su koronavirusu. Prezidentas G.Nausėda irgi vis bando surasti savo vietą visuotiniame kovos su pasauline pandemija fronte. Tik bėda, kad kai kurie veikėjai čia mėgina atrodyti svarbesni ir miklesni už kitus. Pavyzdžiui, dabartinio šalies vadovo pirmtakė D.Grybauskaitė.

Gitanas Nausėda, Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda, Dalia Grybauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bruveris
Vytautas Bruveris
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2020, 7:03 AM

Tiesa, buvusios prezidentės įpėdinis gali pasiguosti tuo, kad jos aktyvus pasirodymas šiame kare jau neapsiėjo be dėmių. Paaiškėjo, jog specialaus Finansų ministerijos įsteigto, bet net neregistruoto fondo vėliavnešė D.Grybauskaitė taip nėrėsi iš kailio, kad pripirko medikams apsaugos kostiumų, kurie netinkami kovojant su koronavirusu.

Greičiausiai supratęs, kad aktyviosios D.Grybauskaitės savame kieme gali nepavykti pranokti, G.Nausėda šiomis dienomis nėrė į audringus ir plačius tarptautinės politikos vandenis. Jis pradėjo ilgą ir sekinantį maratoną – pokalbius telefonu su Europos Sąjungos Rytų partnerystės šalių vadovais.

Iš tiesų – vien jau šešis kartus paskambinti į Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Moldovą, Gruziją ir Ukrainą – nemenkas iššūkis. O jau įvykusių pirmųjų pokalbių rezultatai – ne mažiau įspūdingi nei šis užmojis.

Pavyzdžiui, sprendžiant iš Prezidentūros pranešimo apie pirmąjį po dešimtmečio Lietuvos ir Baltarusijos prezidentų pokalbį, jo svarbiausi akcentai buvo tokie – A.Lukašenka maloningai patikino G.Nausėdą, jog pernelyg smarkiai nepyks, kad Lietuva nepritaria Astravo atominės elektrinės statybai ir nekeršys dėl to, tačiau Batia atmetė G.Nausėdos siūlymą padėti kovoti su koronavirusu, kurį iki šiol visą laiką neigė.

Bet G.Nausėdai vis tiek susidarė įspūdis, kad jo kolega iš Minsko į pandemijos pavojų pradėjo žiūrėti kur kas rimčiau.

Štai tokie viltingi pokalbio rezultatai. Ypač prisiminus, kad visai neseniai A.Lukašenka už akių siūlė Lietuvos prezidentui „rūpintis savo virusu“ – po to, kai G.Nausėda viešai išreiškė susirūpinimą dėl padėties Baltarusijoje.

Jei pokalbiai su kitų Rytų partnerystės valstybių vadovais nėra tik skambučio A.Lukašenkai priedanga (kad pastarasis neatrodytų pernelyg politiškai išskirtinis), belieka tikėtis ir daugiau ne mažiau įspūdingų tokios G.Nausėdos veiklos rezultatų.

Juk pasišnekėjęs su Moldovos ir Azerbaidžano prezidentais mūsų šalies vadovas pareiškė viltį, kad šios šalys judės Europos linkme. Jei jis tą patį pakartos ir kitiems – ko daugiau norėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.