Birželio 3 d. siūloma paskelbti atmintina Blaivybės diena

Atmintinų dienų sąrašą siūloma papildyti Blaivybės diena, kuri būtų minima birželio 3 d.

Atmintinų dienų sąrašą siūloma papildyti Blaivybės diena, kuri būtų minima birželio 3 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atmintinų dienų sąrašą siūloma papildyti Blaivybės diena, kuri būtų minima birželio 3 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atmintinų dienų sąrašą siūloma papildyti Blaivybės diena, kuri būtų minima birželio 3 d.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atmintinų dienų sąrašą siūloma papildyti Blaivybės diena, kuri būtų minima birželio 3 d.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2020, 12:31 PM

Tokį Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektą įregistravo Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė ir šios komisijos nariai.

„Taip būtų pagerbtas vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus gimimo 220 metų jubiliejus. (...) Blaivybės diena būtų didžiulė parama aukoms, kenčiančioms šeimoms, jaunimui atsisakyti alkoholinių gėrimų ir visiems siekiantiems blaivinti Lietuvą, sumažėtų biudžeto našta gydyti kenčiančius nuo priklausomybės alkoholiui“,- sako projekto autorė valstietė L. Matkevičienė.

Jos teigimu, Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės Sąjūdžio, Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus atstovai ne kartą yra kreipęsi į Seimą, prašydami inicijuoti Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektą, į jį įtraukiant atmintiną dieną – „Blaivybės diena“, kuri turėtų būti minima birželio 3 d.

„Būtent 1989 m. birželio 3 d. Vilniaus mieste, Kalnų parke, įvyko Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės Sąjūdžio aktyvistų svaigalų išpylimo akcija – mitingas, meninė dalis – svaigalų išpylimas į kanalizaciją „Lietuva! Negersiu – verčiau išpilsiu!“ Į alkoholio išpylimo akciją buvo suėję keliasdešimt tūkstančių žmonių, kurie tikėjosi atsikratyti ne tik okupacijos pančių, bet ir dvasinės vergijos, į kurią daugelį žmonių įstūmė alkoholizmas ir kvaišalai“,- sako parlamentarė.

Jos teigimu, alkoholio vartojimo daroma žala Lietuvoje per metus sudaro apie 0,4 milijardo eurų, valstybė už kiekvieną iš alkoholio verslo į biudžetą patenkantį eurą išleidžia apie 5 eurus alkoholio pasekmėms likviduoti.

2021 m. bus minimos vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus gimimo 220-osios metinės. Vyskupas M. K. Valančius yra laikomas blaivybės sąjūdžio Lietuvoje pradininku ir puoselėtoju.

Galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme yra jau įrašyta birželio 3-ioji – Sąjūdžio diena.

Jei Seimas pritartų, ši diena būtų ir Blaivybės diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.