Arvydas Lekavičius. Politikos vilko pėdsakų apstu visur

Sovietmečiu anekdotų personažu tapęs Kindziulis, kuris mėgdavo patarti kone visomis temomis, regis, turi konkurentą – buvusį Seimo pirmininką V.Landsbergį.

Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2020, 6:21 AM, atnaujinta Jun 2, 2020, 4:40 PM

Įklimpti į mįslingas istorijas profesoriui pakliūdavo dar būnant didžiosios politikos scenoje. Antai iki šiol sunkiai suprantama, kaip nepriklausomybę atkūrusi Lietuva iš rusų, tarpininkaujant kelis kartus teistam verslininkui, sugebėjo įsigyti porą karinių fregatų ir kitokių ginklų.

O šiuos sandorius lydėjo V.Landsbergio susitikimai su buvusiu Rusijos pirmuoju vicepremjeru V.Šumeika. Beje, pastarasis prieš susitikimus su V.Landsbergiu ir po jų puotaudavo su Kauno Daktarų veikėjais.

Politikos vilkas įrodė, kad moka ir bylinėtis, – net penkerius metus tampėsi teismuose (tiesa, posėdžiuose nesirodydamas asmeniškai) dėl nuosavybės teisių į tvartelį Kauno rajone. Nieko nepešė, užtat teisėjai darbo turėjo apsčiai.

Taip pat ilgai, bet jau sėkmingiau vyko kova su rašytoju V.Petkevičiumi, kuris savo knygoje „Durnių laivas“ politiko tėvą apkaltino tarnavus ir fašistams, ir komunistams. Bet kai teisėja J.Malijauskienė priėmė nenaudingą V.Landsbergiui sprendimą, šis ėmė spausti prezidentą V.Adamkų neskirti jos į aukštesnes pareigas.

Lietuvoje kilus isterijai dėl išgalvoto pedofilijos skandalo Garliavoje profesorius nedvejodamas stojo į „violetinių“ pusę – gelbėti neva tvirkinamos mergaitės.

Ką jau kalbėti apie jo pastangas pripažinti sostinės Kalvarijų gatvėje esantį namą kaip saugomą valstybės, nes ten neva gyvenęs žinomas kalbininkas J.Jablonskis. Tik pastabių teisininkų ir jų argumentus išklausiusių teisėjų dėka pavyko išvengti tokios klaidos, nes kalbininkas į tą pastatą tikriausiai net kojos nebuvo įkėlęs.

O dabar paaiškėjo, kad V.Landsbergis bus svarbus liudytojas nagrinėjant mirusio verslininko R.Karpavičiaus testamento teisėtumą.

Pasirodo, politikos senbuvis yra tiek bendravęs su velioniu, kuris vis paremdavo garsią šeimą, kad, jo žodžiais tariant, „manęs prašė ir aš nematau pagrindo, kodėl turėčiau bijoti paliudyti tai, kas man aišku“.

Žodžiu, dešiniųjų patriarcho sugebėjimas atsidurti skandalingų istorijų sūkuriuose stebėtinas. Ne kiekvienam tai pagal nosį. Nors patriarchas visą laiką skaudžiai gauna į tą nosį, jo ryžtas nuolat lįsti į abejotinas istorijas niekaip neišblėsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.