Arūnas Karaliūnas. Kauno banditų galios – smarkiai pervertintos

Prabėgo keli dešimtmečiai, o Kaunui vis dar nepavyksta atsikratyti nusikaltėlių sostinės, gaujų karų lauko ir kitokiais skambiais užrašais plyšaujančių etikečių. 

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-24 07:00

Kai savaitės pradžioje ginkluoti banditai kelyje Klaipėda-Kaunas ties Kaunu sustabdė ir apšaudė prabangiu automobiliu “Jaguar” važiavusį verslininką, kauniečiai iškart prisiminė 1990-1995 metus, kai tokie įvykiai net pernelyg nenustebindavo.

Nušauti žmogų ar išplėšti gerokai patrintą magnetofoną iš “Volkswagen Golf” buvo beveik lygiaverčiai to meto nusikaltėlių išpuoliai. 

Daktariniai, Agurkiniai, Kamuoliniai ir kitokie veikėjai kasdien bandė savaip perbraižyti Kauno žemėlapį ir šiose dalybose užgrobtos miesto ribos buvo žymimos krauju. 

Tai visai kas kita nei Kauno mero V.Matijošaičio pasvarstymai, kad būtų neblogai prijungti dalį Kauno rajono teritorijos prie miesto rengiant gyventojų apklausą ir mėginant nokautuoti oponentus argumentais. 

Aptarinėjant naujausią išpuolį kauniečiai prisiminė itin žiaurių nusikaltimą 2017-ųjų kovą, kai trys Kėdainių rajone gyvenantys pusbroliai tame pačiame kelyje netoli Kauno užpuolė ir kastuvu užmušė I.Strazdauskaitę, prabangiu automobiliu “Audi” važiavusią iš Plungės į sostinę. 

Galima pamanyti, kad abiem atvejais nusikaltimo vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai siekiant kaltę suversti tariamoms Kauno nusikaltėlių gaujoms ir suklaidinti nusikaltimo vingius narpliojančius kriminalistus.

“Ai, taigi čia Kaunas, nieko nuostabaus”, - prieš kelis dešimtmečius sumurmėdavo žmonės, išgirdę apie naują kruviną išpuolį ties Nemuno ir Neries santaka. 

Kauno policijos vadovui E.Jablonskui šią savaitę teko raminti kauniečius ir kitų šalies regionų gyventojus, kad pro Kauną galima važiuoti visiškai saugiai.

Kriminalistai išsiaiškino, “Jaguar” vairuotojo užpuolimas su Kaunu niekaip nesusijęs. Visi šios istorijos veikėjai – sostinės gyventojai, kuriems vieta netoli Kauno pasirodė pati tinkamiausia santykiams aiškintis. 

Toks pat scenarijus išryškėjo ir tiriant I.Strazdauskaitės nužudymo bylą – nusikaltėliai tiesiog pasirinko jiems palankiausią momentą. 

Tokia jau Kauno lemtis – nuo senų laikų jis buvo kryžkelėje, todėl miesto grindinį mindė tiek iškilios asmenybės, tiek iš pakampių susirenkančios padugnės. 

Pačiame Kaune krašte šiais laikais viskas gerokai paprasčiau. Jeigu ir liko nusikalstamų gaujų likučiai, tai jie atsidūrė karantine arba net saviizoliacijoje.

Į pirmą planą veržiasi nauji herojai, kurie stebina gyventojų ir policijos tyrėjų jau primirštais nusikaltimais. 

Štai Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai miškuose aptiko ne kasdienį radinį – dauboje paslėptas talpyklas, kuriose buvo 1000 litrų raugo, skirto naminės degtinės gamybai. 

Zapyškių seniūnijoje esančiuose miškuose pareigūnai taip pat rado naminei degtinei gaminti skirto aparato dalių ir įvairių talpyklų. 

Miškas, kuriame buvo aptikti visi šie radiniai, priklauso 75 metų Kauno rajono gyventojai.  Pareigūnai dar aiškinasi, ar ji ir buvo šio kulinarines tradicijas puoselėjančio startuolio įkūrėja. 

Tačiau galima tik spėlioti, kuo svaiginosi du giminaičiai Domeikavoje, kurių vienas visai neseniai grįžo iš Norvegijos ir turbūt tokiu būdu skandino mintis dėl aukštyn kojomis apsivertusio gyvenimo. Arba atvirkščiai – džiūgavo grįžęs į namus.

Kai svaigalai kaip reikiant susuko galvą buvusiam emigrantui ir jo dėdei, pastarasis nusprendė išbandyti taiklumą šaudydamas pro namo langą. 

Reikėtų džiaugtis, kad taiklumo jis šįkart pristigo ir niekas nenukentėjo, o pats šaulys dar nusirito nuo laiptų. Vyras atsidūrė ligoninėje, jo sūnėnas – policijoje. 

Labai primityvus įvykio scenarijus ir jo baigtis, visiškai nepanaši į nuožmias gaujų kautynes. 

Gal išties nereikia tiek išaukštinti Kauno nusikaltėlių, šiais laikais viskas vyksta gerokai paprasčiau. 

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.