Vadovo paieškos aplipo mįslėmis: norinčiųjų yra, bet ministras jų nemato Atvirai svarsto, kad reikia klusnaus valdžiai

Finansų ministras Vilius Šapoka tikina, kad dėl menko atlyginimo niekas nesiveržia vadovauti Muitinės departamentui. Vis dėlto paaiškėjo, jog atstumiami ir atėjusieji į konkursą. Kodėl?

 Vadovo paieškos aplipo mįslėmis.<br> Lrytas.lt montažas
 Vadovo paieškos aplipo mįslėmis.<br> Lrytas.lt montažas
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Muitinės departamentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Muitinės departamentas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilius Šapoka<br>T.Bauro nuotr.
Vilius Šapoka<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilius Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
Vilius Šapoka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 6:04 AM, atnaujinta May 26, 2020, 11:56 AM

Netrukus sueis dveji metai, kai iš Muitinės departamento direktoriaus posto pasitraukus Arūnui Adomėnui ši įstaiga vis dar neturi nuolatinio vadovo.

V.Šapoka praėjusią savaitę Seimo nariams aiškino, kad direktoriaus paieškos stringa, nes esą nėra norinčių darbuotis už mažą atlyginimą.

Tokios ministro kalbos kiek suglumino Kęstutį Lančinską – vieną pretendentų, pasišovusių muitinei vadovauti ir už dabartinę algą. Jis paraišką dalyvauti konkurse pateikė prieš penkis mėnesius, bet iš Finansų ministerijos vis dar neturi jokių žinių.

Politikai jau irgi atvirai svarsto, kad galbūt visai ne alga yra pagrindinė kliūtis, o valdžios noras poste turėti klusnų vadovą.

Mat ir pastarasis departamento direktorius į žemesnes pareigas netikėtai pasiprašė netrukus po to, kai muitininkai paskelbė apie valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio Agrokoncerno galimai nesumokėtus mokesčius už importuojamas rusiškas trąšas.

Paskelbė konkursą ir nutilo

Konkursas į Muitinės departamento vadovus buvo skelbiamas jau dukart.

Anot ministerijos atstovų, pernai vasarį konkurse dalyvavo tik vienas specialiuosius reikalavimus atitikęs kandidatas, bet ir jis savo kandidatūrą esą atsiėmė dar iki atrankos komisijos posėdžio.

Kitas konkursas buvo paskelbtas praėjusių metų gruodžio pradžioje. Ministerija nurodė, kad jame pasišovė dalyvauti du pretendentai.

Bet dėl kovo viduryje prasidėjusio karantino konkursas buvo sustabdytas. Tiesa, apie tai atrankos rengėjai nepasivargino pranešti net jos dalyviams.

„Nuo to momento, kai pateikiau dokumentus, neturiu jokio vadinamojo atgalinio ryšio, manęs niekas neinformavo, kaip ten su šiuo konkursu. Visiška tyla“, – „Lietuvos rytui“ sakė siekti Muitinės departamento vadovo posto bandęs K.Lančinskas.

Kaltas susikirtimas?

Buvęs Vilniaus apskrities policijos viršininkas K.Lančinskas, pastaruoju metu Ukrainoje vykdęs patariamąją Europos Sąjungos misiją, neoficialiai buvo minimas ir tarp pretendentų vadovauti šalies policijai.

Tačiau į šias pareigas pernai lapkritį buvo paskirtas Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla. Šį pareigūną skirti policijos generaliniu komisaru tuomet vidaus reikalų ministro pareigas ėjęs Saulius Skvernelis siūlė ir 2014 metais.

Dėl būsimo policijos vadovo tada esą susikirto S.Skvernelio ir buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės interesai. Pastaroji poste norėjo matyti K.Lančinską, kurį pažinojo iš bendro darbo Užsienio reikalų ministerijoje.

„Lietuvos rytui“ priminus tą istoriją K.Lančinskas nedaugžodžiavo: „Aš galiu tik spėlioti, kas čia vyksta, bet to daryti nenoriu. Kai ką galbūt galima nurašyti karantinui, bet juk praėjo penki mėnesiai.“

Įveikė privalomus tikrinimus

Muitinės departamento vadovo posto siekti nusprendęs K.Lančinskas paraišką dalyvauti konkurse pateikė prieš Kalėdas. Netrukus jis gavo siuntimą nuvykti į centrinę medicinos ekspertų komisiją.

Šis konkursas rengiamas pagal Vidaus tarnybos statutą, todėl tikrinamas ir kandidatų fizinis pasirengimas. K.Lančinskas teigė sausio viduryje gavęs išvadas, kad yra tinkamas tarnybai.

Kvietimo atvykti į pagrindinį pokalbį taip ir nesulaukęs kandidatas sakė, kad visus tuos penkis mėnesius nesėdėjo sudėjęs rankų, tačiau norėtų vienokio ar kitokio atsakymo.

Finansų ministerijos atstovai „Lietuvos rytui“ aiškino, kad apie konkurso procedūras, sustabdytas dėl karantino, pretendentai neturėjo būti informuoti. Jiems esą bus pranešta tuo atveju, jeigu konkursą būtų nuspręsta nutraukti.

„Konkursą paskelbus iš naujo visos teisės aktuose nustatytos atrankos procedūros bus taikomos iš naujo“, – paaiškino ministerijos atstovai.

Atranka vyko ir per karantiną

Beje, Lietuvoje atranka į valstybės tarnybą vyko ir per karantiną.

Valstybės tarnybos departamento vadovas Gediminas Miškinis „Lietuvos rytui“ sakė, kad dėl taikytų apribojimų priėmimas į valstybės tarnybą buvo kiek sunkesnis, bet visiškai nutrūkęs nebuvo: „Konkursai per karantiną nevyko tik devynias dienas.

Per savaitę nuotoliniu būdu mes surengiame maždaug 40 konkursų. Tai maždaug du trečdaliai to, kas buvo prieš karantiną.

Sunku pasakyti, kodėl Finansų ministerija nesugebėjo užbaigti pradėtų konkurso procedūrų.“

Neranda parankaus kandidato?

Stringančios Muitinės departamento direktoriaus paieškos klausimų kelia ir politikams.

Antai Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Ričardas Juška mano, kad pretendentus gali atbaidyti ne vien alga: „Kalbos apie mažą atlyginimą yra atsikalbinėjimai.

Manau, kad yra kitos aplinkybės. Jei problema būtų vien darbo užmokestis, ko gero, per dvejus metus jau buvo galima šią problemą išspręsti.

Ankstesnis departamento vadovas A.Adomėnas, matyt, nebuvo parankus, todėl ir pasitraukė. Neatmesčiau, kad valdantieji ieško jiems parankaus žmogaus, bet toks neatsiranda. Gal tokia situacija, kai įstaiga neturi vadovo, kai kam yra parankesnė?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.