Vyriausybei siūlo atšaukti karantiną: du kriterijai – dar neįgyvendinti, stebi situaciją Lenkijoje

„Siūlome Vyriausybei pabaigti karantiną birželio 16 dieną“, – tokią žinią pirmadienį paskelbė Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

 R.Tamašunienė teigė, kad situacija Lenkijoje irgi stebima.<br> lrytas.lt montažas.
 R.Tamašunienė teigė, kad situacija Lenkijoje irgi stebima.<br> lrytas.lt montažas.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 2:26 PM, atnaujinta Jun 8, 2020, 5:14 PM

Po Vyriausybės ekstremalių situacijos komisijos posėdžio R.Tamašunienė pranešė, kad Lietuva pasiekė du iš keturių nustatytų karantino atšaukimo kriterijų. 

R.Tamašunienė pabrėžė, kad net ir atšaukus karantiną reikėtų išsaugoti Valstybės lygio ekstremalią situaciją ir parengtį.

„Siekiant, kad liga neišplistų ir vis kalbant apie naująją bangą – jog visos institucijos būtų pasirengusios, jeigu prireiktų intensyvesnių veiksmų, valdant situaciją“, – sakė R.Tamašunienė.Vyriausybei pritarus atšaukti karantiną iš esmės keistųsi visi iki šiol galioję nurodymai.

„Griežti reikalavimai virs rekomendacijomis. Jų laikytis reikėtų. Taip pat bus peržiūrimos priemonės, atlaisvinama ūkinė veikla, viešas paslaugas teikiančių institucijų veikla. Praktiškai grįžtama prie normalaus gyvenimo, bet su tam tikrais įpročiais saugoti save ir kitus“, – paaiškino R.Tamašunienė.

Įvežtinių atvejų –​ per daug

Pasak R.Tamašunienės, Lietuva neatitinka dviejų iš keturių nustatytų kriterijų, kuriuos Vyriausybė patvirtino kaip lemsiančius karantino režimo atšaukimą. Vienas jų– įvežtiniai atvejai.

„Šis rodiklis per savaitę šiek tiek pablogėjo, nes yra daugiau įvežtinių atvejų. Siekiama, kad per savaitę įvežtinių būtų nedaugiau nei 5, o dabar turime 10 atvejų per savaitę“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

Lietuvoje suminis sergamumo rodiklis 100 tūkstančių gyventojų per 14 dienų – 3,4.

„Siekiama, kad nemažiau kaip 90 proc. naujų COVID-19 atvejų būtų susiję su lokalizuotais ir valdomais ligos protrūkiais. Šis rodiklis per šią savaitę pablogėjo dėl įvežtinių atvejų“, – teigė R.Tamašunienė.

Ji gerai įvertino ir per savaitę nustatytų naujų koronaviruso atvejų vidurkį, lyginant su atliktais tyrimais.

„Šis rodiklis – geras. Nuo gegužės 22 dienos jis sumažėjo dvigubai – iki 0,11 proc.“, – sakė Vidaus reikalų ministrė.

Kas keistųsi? 

Jos vadovaujama komisija taip pat siūlo iki liepos 16 dienos pratęsti laikiną vidaus sienų kontrolę, vykdant į Lietuvą atvykstančių asmenų patikrinimus oro uostuose, Klaipėdos jūrų uoste.

Tai reiškia, kad pasų patikra galios tik atvykstantiems lėktuvais arba keltais, o važiuojantiems keliais tikrinimo procedūrų nebus.

Be kita ko, siūlomos ir dvi naujos užsieniečių, kuriems galima atvykti, kategorijos: nacionalinės vizos turėtojai ir atvykstantys iš saugių trečiųjų šalių.

Saugia šalimi laikoma ta, kuri atitinka nustatytus sergamumo kriterijus. Šių šalių sąrašą kiekvieną savaitę skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

Atšaukus karantiną, taip pat siūloma neberiboti maitinimo ir pasilinksminimo darbo laiko, kas dvi savaites didinti renginių dalyvių skaičių.

Be kita ko, atšaukus karantiną, išliktų tam tikri reikalavimai dėl saugaus atstumo ir higienos laikymosi.

Šiuos reikalavimus po karantino atšaukimo tvirtins sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Dar nėra priimti sprendimai dėl renginių ne uždarose patalpose. Pasak R.Tamašunienės, dalyvių skaičiai turėtų augti, tačiau pernelyg atlaisvinti vadžių čia neskubama.

„SAM įžvelgia tam tikras grėsmes tose susibūrimo vietose, kur žmonės turi pakankamai artimą kontaktą. Tai rodo ir paskutinių dienų įvykiai – Kalvelių seniūnijoje turime po renginio užsikrėtusių žmonių grupę. Manoma, kad neuždarose viešose erdvėse žmonių gali būti šimtais daugiau“, – sakė R.Tamašunienė.

Lietuvoje karantinas įvestas kovo 16 dieną.

Saugikliai išlieka

Siūlydama atsisakyti karantino R.Tamašunienė pabrėžė, kad Lietuva pasilieka aiškius saugiklius. Panaikinus karantiną Lietuvoje iš Užkrečiamųjų ligų profilaktikos įstatymo pereitų prie Civilinės saugos įstatymų teisinės aplinkos.

„Nustačius atvejus institucijoje, miestelyje, vėl įsijungtų užkrečiamųjų ligų įstatymas. Tada galima karantinuoti ir pritaikyti apsaugos priemones lokaliai, tame židinyje. Bet visoje Lietuvoje, tas rėžimas negaliotų. Jis būtų pritaikomas tik ten, kur yra židiniai“, – sakė R.Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministrė mano, kad lietuviai per karantiną „susiformavo įgūdžius ir elgiasi atsargiai.“ Pasak jos, valstybė ir toliau apeliuos į supratimą, kad žmonės būtų atsargesni, tačiau tai bus tik rekomendacijos.

„Dabar dar matome žmonų su kaukėmis viešose erdvėse. Kol tie rodikliai visi nėra tokie geri, kokių norėtume, vertėtų patiems įvertinti ir turėti savisaugos instinktą. Rekomendacija išliks, bet viskas tampa rekomendacijomis. Režimas tampa daug lengvesnis“, – sakė R.Tamašunienė.

Pildys saugių šalių sąrašą, stebi ir Lenkiją

R.Tamašunienė taip pat paaiškino, kaip po karantino veiks atvykstančių į šalį priežiūra.

„Einame švelninimo keliu. Siūlome į naująjį nutarimą įtraukti dvi naujas užsieniečių grupes – nacionalinės vizos turėtojus ir atvykstančius iš saugių trečiųjų šalių, pagal patvirtiną sąrašą. Turi būti neviršytas 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų rodiklis, – paaiškino R.Tamašunienė. – Kitais atvejais režimas su išorės siena liktų toks pats. Be abejo, taip patvertiname informacijos patikimumą. Šis kriterijus – svarbus. Todėl pasienio postuose išlieka tam tikros patikrinimo procedūros.“

Lenkija po savaitgalio pranešė apie rekordinį naujų užsikrėtimų skaičių. Per savaitgalį lenkai užfiksavo 1151 COVID-19 atvejį: 576 – šeštadienį ir 575 sekmadienį.

„Atvejai užfiksuoti anglies kasyklose. Lenkija tai įvertino ir sakė, kad problema – lokali ir ten bus taikomos griežtos priemonės, bet visoje šalyje paplitimas nėra toks didelis. Gali būti, kad patekimas į tas zonas bus ribojamas“, – sakė R.Tamašunienė.

R.Tamašunienė sakė, kad Lietuva yra pasirengusi nutraukti pasienio kontrolę su Lenkija. Ji pridūrė, kad iš dalies tai priklauso ir nuo Lenkijos vyriausybės sprendimų.

Apie saugių šalių sąrašą, iš kurių atvykstant į Lietuvą nebereikės saviizoliuotis, skaitykite čia.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.