Arūnas Dumalakas. Valdiškas skaidrumas jau lenda per gerklę

Nesiseka Vilniaus valdžiai pertvarkyti mokyklų, nors tu ką. Vos tik pajudina – iškart kyla triukšmas.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2020, 7:00 AM

Štai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko vaikų priėmimo į bendrojo ugdymo mokyklas tyrimą ir šią savaitę pagrūmojo: yra nemažai šio darbo organizavimo spragų, kurios sudaro prielaidas korupcijai.

Moksleivių tėvai vis dar žagsi nuo šios sostinės valdžios sugalvotos vaikų registravimo į mokyklas tvarkos. Daugybę kartų strigusi sistema tiek nutobulinta, kad tėvams vis išmeta „tobulus“ pasiūlymus. Tarkim, gyvenant Antakalnyje leisti savo atžalą į mokyklą Pilaitėje. Puikumėlis, ar ne?

Bet tai dar ne viskas. Savivaldybės vadovų galvose nuolat knibžda mintys apie vis naujus mokyklų pertvarkymus. Dabartiniai sostinės vadai niekaip negali užmiršti mokyklinio suolo.

Dabar valdžia sumanė pertvarkyti krepšinio mokyklas. Ir iš karto kilo triukšmas. Mat privati Sostinės krepšinio mokykla (SKM) pasijuto skriaudžiama proteguojant biudžetinę įstaigą Vilniaus krepšinio mokyklą (VKM).

Privačios krepšinio mokyklos treneriai įsitikinę, kad šio šaršalo sumanytojas – savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Bužinskas.

Anot jų, šis konservatorius stumia sporto salių nuomos tvarką, kuri biudžetines įstaigas, tarp jų ir VKM, padarytų išskirtines.

Biudžetinės įstaigos be konkurso gaus sales, o privačios mokyklos treneriai liks už borto.

Taip, iki šiol galiojusi tvarka nebuvo gera, nes veikė pagal principą „kas pirmesnis – tas gudresnis“. Dėl salės treniruotėms nuomos tekdavo tartis su kiekvienu mokyklos vadovu.

Lyg ir neblogas buvo A.Bužinsko stumiamos naujos sistemos tikslas – atidaryti sporto aikštynus visiems. Bet biudžetinėms mokykloms atiduotas pirmumas, o privačios – nustumtos.

Taip SKM Pilaitėje, kur treniruojasi apie šimtą jaunų krepšininkų, jau metama į gatvę, nes salę nuomojanti mokykla gavo raštą, kad patogiausias laikas treniruotėms turėtų būti skirtas nebe SKM, o VKM.

Skaičiai sausi, bet jie daug ką pasako. Šių metų SKM biudžetas sieks 1,5 mln. eurų, savivaldos pinigai jame sudarys mažiau nei 1 proc. Tai mažiau, nei savivaldybė savo globojamai VKM skyrė 50-mečio šventei.

Šiemet VKM iš savivaldybės gaus 964 tūkst. eurų. Dabar reikia atkreipti dėmesį į šiose mokyklose besitreniruojančių vaikų skaičių. Taigi: SKM jų yra 3500, VKM – 1300. Ir nesvarbu, kad treniruotės privačioje SKM yra gerokai brangesnės.

Beje, treneriai apskaičiavo, kad jei perkeltume VKM riebų biudžetą į SKM, 3500 vaikų galėtų sportuoti už treniruotes per mėnesį mokėdami tik po 4,75 euro.

Bet STT akiratyje atsidūrusios savivaldybės atstovas A.Bužinskas dėsto skaidrumo pamokas. Esą įvedus naują patalpų nuomos tvarką krepšinio mokykloms baigsis bėgiojimai su buteliukais pas ūkvedžius, kad atrakintų sales.

Anot A.Bužinsko, viskas bus skaidru kaip krištolas, mokykloms sudaryta galimybė užsidirbti. Įplaukos ugdymo įstaigas pasiektų tik pavedimais, jokių grynųjų. Valdininkas trykšta optimizmu: įsigaliojus naujai tvarkai už surinktas lėšas bus galima nupirkti kavos aparatą mokytojų kabinetui.

Netiesiogiai visas mokyklas apkaltinęs kyšininkavimu A.Bužinskas nenutuokia, kad ugdymo įstaigos bus visiškai nesuinteresuotos nuomoti salių ir dėl kitos priežasties. Mat privati SKM ne tik nešdavo kyšius, kaip mano A.Bužinskas, bet ir prisidėdavo prie mokyklų gerovės kūrimo, rengdavo renginius.

Biudžetinei VKM, panašu, tai nerūpi, nes nereikia kovoti nei dėl salių nuomos, nei dėl pinigų. Tad gali būti, kad nuo šiol jaunųjų krepšinio talentų ugdymo padangėje viskas bus valdiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.