Iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo pernai išmokėta 628 tūkst. eurų

Iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo pernai išmokėta 628 tūkst. eurų kompensacijų, antradienį pranešė Teisingumo ministerija.

Kompensacija mokama tuomet, kai nuteistasis neatlygina žalos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Kompensacija mokama tuomet, kai nuteistasis neatlygina žalos.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 10:51 AM

Jos sprendimu kompensacija mokama tada, kai nuteistasis neatlygino teismo priteistos žalos.

„Iš šio fondo išmokos skiriamos nukentėjusiems nuo Lietuvos teritorijoje padarytų smurtinių nusikaltimų – tyčinės žmogžudystės, sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo bei kitų įvairaus sunkumo nusikaltimų žmogaus laisvei ir neliečiamumui“, – rašoma pranešime.

Teisingumo ministerija skelbia pernai apsvarsčiusi 255 prašymus gauti išmokas, patenkinti buvo 188 prašymai, o išmokas gavo 94 žmonės, kuriuos teismas pripažino nukentėjusiais tyčinių nužudymų bylose.

Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ar smurtinio nusikaltimo prieš nepilnametį išmokos paskirtos 14 asmenų, taip pat žala atlyginta dar 80 nukentėjusiųjų nuo kitų smurtinių nusikaltimų – nesunkaus sveikatos sutrikdymo, išžaginimo, seksualinio prievartavimo bei nesunkų ar apysunkį sveikatos sutrikdymą sukėlusio plėšimo.

Didžiausią sumą – beveik 8,34 tūkst. eurų už patirtą turtinę ir neturtinę žalą gavo asmuo, pripažintas nukentėjusiuoju nužudymo byloje.

Ministerijos teigimu, didžiausia turtinė žala, mokama iš Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondo tyčinių nužudymų bylose sudaro 100 bazinių socialinių išmokų – 3,9 tūkst. eurų, o neturtinė žala – 120 tokių išmokų – 4,68 tūkst. eurų.

Nukentėjusiems dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ar dėl smurtinio nusikaltimo prieš nepilnametį asmenį didžiausia turtinė žala siekia 3,12 tūkst. eurų, neturtinė – 3,9 tūkst. eurų.

67 prašymai dėl kompensacijų nebuvo tenkinti, nes neatitiko įstatyme nustatytų sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.