Arūnas Dumalakas. P. Poderskio barzda Vilniui kainuos 2,7 mln. eurų

Paprastai vasarą mieste politinis gyvenimas nurimsta. Tik ne šią. Opozicinės tarybos frakcijos „Laisvė ir teisingumas“ nariai ryžosi suskaičiuoti savivaldybės administracijos direktoriaus P.Poderskio nuodėmes.

Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dumalakas.
Arūnas Dumalakas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 7:00 AM, atnaujinta Jun 20, 2020, 8:41 AM

Ir suskaičiavo šešias didžiąsias, už kurias, „Laisvės ir teisingumo“ nario Ž.Šilgalio žodžiais, jį vertėtų šveisti iš kėdės. Opozicija siūlys interpeliaciją P.Poderskiui, nors pati suskaičiuoja, kad iš 51 tarybos nario tik 13 nepalaiko R.Šimašiaus komandos politikos.

Bet ne šie skaičiai įspūdingi, o vienas, kurį paminėjo pačioje interpeliacijai skirto renginio pabaigoje. Tai – 80 tūkst. eurų. Anot opozicijos, kiekvienas P.Poderskio mėnuo, praleistas poste, vilniečiams būtent tiek kainuoja. Tiek pinigų iššvaistoma suskaičiavus atklydėlio iš Kauno padarytą žalą.

Opozicija nutarė nelaukti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrimo, kuriame P.Poderskiui suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Juolab kad žinome, kiek tokie tyrimai užtrunka.

Kuo gi nusidėjo P.Poderskis, kad jį reikia versti iš posto? Ž.Šilgalis priminė FNTT tyrimą, kurį pradėjo po to, kai savivaldybė sudarė pirkimo sutartį su bendrove „Andrikus“ dėl dešimties stacionarių kvėpavimo aparatų.

Perkant aparatus Sveikatos apsaugos ministerija juos buvo įvardijusi kaip netinkamus, ir P.Poderskis tai gerai žinojo.

Bet savivaldybė sumokėjo už negautas prekes 100 proc. avansu. Nesvarbu, kad prekė penkis kartus brangesnė. Kas čia – visiškas nesupratimas ar korupcija? Tai ir aiškinasi tyrėjai.

Antroji priežastis skelbti interpeliaciją – P.Poderskio nekompetencija atliekų tvarkymo srityje. Tai pajuto kiekvienas vilnietis, nes mokesčiai už šiukšlių išvežimą pakilo net 38 proc., nors aplink konteinerius atliekų kalnai neišnyko.

Tuo metu mero kabinetas remontuojamas už 300 tūkst. eurų, ir tai trečioji interpeliacijos priežastis. Ir vėl – kai kurios darbų kainos net 10 kartų aukštesnės nei rinkoje.

Čia savivaldybės administracija pademonstravo išmonę, nes pirkimus rengė dirbtinai suskaidžiusi į mažesnes nei 10 tūkst. eurų dalis, kad būtų galima pritaikyti neskelbiamos apklausos mažos vertės pirkimo būdą.

Ketvirtoji priežastis – Profsąjungų rūmų griovimo darbai. Negana, kad teismas pripažino – griovimo darbų konkurso laimėtojas buvo išrinktas nepagrįstai ir skyrė savivaldybės administracijai 55 tūkst. 284 eurų baudą, bet ir savivaldybė pirko šiuos darbus puse milijono eurų brangiau.

Savivaldybės administracijos direktorius tarnybiniu automobiliu naudojosi kaip nuosavu, ir tai penktoji priežastis interpeliacijai. Bet, palyginus su šeštąja priežastimi, tai atrodo smulkmena. Mat Vilniuje panaudota tik 51 proc. ES skirtų lėšų strateginiams projektams įgyvendinti.

Svarbių objektų statybos Vilniuje katastrofiškai vėluoja, dėl to prireikia papildomų mokėjimų. Kiek ES lėšų prarasta, sunku jau ir suskaičiuoti. Štai nuplaukė vien 17 mln. eurų ES finansavimas kelių ir inžinerinei infrastruktūrai ant Šeškinės kalno.

„Laisvės ir teisingumo“ atstovas V.Sadauskas pabrėžė, kad kalbant apie P.Poderskio darbelius dažniausiai net nereikia pridėti dabar mėgstamo žodelio „galimai“, nes yra įsiteisėję teismų arba valstybinių institucijų sprendimai.

Bet P.Poderskis ramus leptelėjęs: to betrūko, kad jį apkaltintų tuo, jog užsiaugino barzdą.

Tad jeigu opozicijos skaičiavimai dėl P.Poderskio kiekvieną mėnesį padaromos žalos teisingi, iki 2023 metų pavasarį vyksiančių savivaldybės tarybos rinkimų šis direktorius vilniečiams kainuos 2,7 mln. eurų. O jis galės ramiai sau toliau auginti barzdą. Ir ne tik.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.