Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

​„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę įvyko Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 4:29 PM

Kopgalis

Knyga-katalogas „Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Kriauklės“ – pirmasis Lietuvoje leidinys apie viso pasaulio jūrų kriaukles. Jos autorius – biologijos mokslų daktaras Algirdas Stankevičius, leidėjas – Lietuvos jūrų muziejus.

Muziejuje saugoma daugiau nei 23 tūkst. kriauklių, nemažai jų – itin retos. Čia galima apžiūrėti ir vieną didžiausių Europoje kriauklių ekspozicijų.

Į knygą sugulė ne tik kriauklių fotografijos ir istorijos. Joje pasakojama, kada žmonės moliuskus pradėjo vartoti maistui, o kriaukles – buityje, kada atskleidė ir įvertino jų grožį, panaudojo moksle.

Jūrė

Kazlų Rūdos savivaldybės kaime esančioje medienos apdirbimo įmonės teritorijoje ketvirtadienį apie pusę keturių ryto darbuotojai pastebėjo, kad smilksta 500 kubinių metrų žievių, pjuvenų ir kitokių medžio atliekų krūva.

Termovizorius rietuvės viduje užfiksavo 80 laipsnių karštį. Ugnis nespėjo įsiplieksti. Rietuvė buvo perkasta ir sulieta vandeniu.

Pirminiais duomenimis, lietaus permerkta, o vėliau saulės įkaitinta krūva smilkti pradėjo savaime. Šios medienos atliekos turėjo būti išvežamos į Lenkiją. Per karantiną uždarius sienas žievių krūva vis didėjo ir dėl ekstremalių oro sąlygų ėmė kelti gaisro grėsmę.

Panevėžys

Nemuno gatvėje 34 metų vyro vairuojamas lengvasis automobilis partrenkė per perėją dviračiu važiuojančią 13-metę mergaitę. Ant asfalto nublokšta dviratininkė nusibrozdino rankas ir veidą. Ji nuvežta į ligoninę.

Užvakar pavakare Parko gatvėje, namuose, girta 56-erių moteris susibarė su girtu 62 metų sugyventiniu. Įpykusiai moteriai po ranka pasimaišė indas su vamzdžių valikliu. Pagriebusi jį moteris šliūkštelėjo ant vyro.

Pavojingas skystis vyrui pakliuvo ant veido. Vis dėlto nukentėjėlis atsipirko palyginti lengvai – šiek tiek apdegė vokai. Įtariamoji į alkoholio matuoklį pripūtė 2,53 promilės, vyrui nustatytas 3,10 promilės girtumas.

Jurkonys

Ketvirtadienį vidurdienį Alytaus rajono kaimo gyventojai pastebėjo atokiau nuo gyvenvietės liepsnojantį namą. Jo savininkas triūsė pas ūkininką, kai kaimynai jam pranešė blogą žinią.

Ugniagesiai išgelbėjo 3 metrai nuo gaisravietės stovintį ūkinį pastatą, bet gyvenamąjį namą liepsnos sunaikino. Jame žuvo šeimininko šuo. Gaisrą galėjo sukelti sugedusi elektros instaliacija.

Palanga

Ketvirtadienio popietę gautas pranešimas, kad Baltijos jūroje, netoli Birutės alėjos, po tiltu į vandenį įkrito žmogus ir negali išlipti.

Atvykus gelbėtojams po tiltu, pusiau ant kranto, pusiau vandenyje gulėjo žmogus. Vyras buvo sąmoningas, susitrenkęs galvą. Ištrauktas iš vandens jis perduotas medikams.

Jurbarkas

Trečiadienį vidurnaktį M.Valančiaus gatvės daugiabučio gyventojus pažadino sprogimas. Paaiškėjo, kad buvo bandoma padegti policijos tyrėjo 2002 m. automobilį „Opel Omega“.

Liepsnos nespėjo pridaryti didelių nuostolių. Kai po kelių minučių atvyko ugniagesiai, bekylantį gaisrą jau buvo užgesinęs automobilio savininkas. Sprogimą sukėlė padegta mašinos padanga.

Puškoniai

Pasvalio rajone apmaudžią avariją patyrė kelkraštyje seniūnijai priklausančiu traktoriumi žolę pjovęs 57-erių vyras. Per arti griovio šlaito privažiavęs traktorininkas nesuvaldė traktoriaus ir apvirto. Griovyje vandens nebuvo.

Vienai kojai patekus tarp durų ir kabinos rėmo traktorininkas įstrigo. Nelaimėliui į pagalbą atskubėjo pro šalį važiavę vietos ūkininko darbininkai. Jie supuolę kaipmat išlaisvino vyrą. Padedant vietiniams gaisrininkams buvo atverstas ir apvirtęs traktorius. Traktorininką medikai išsivežė apžiūrėti į ligoninę.

Rotinėnai

Trečiadienį Plungės rajono kaime ant automobilio „Dodge“ užvirto elektros stulpas, todėl mašinoje buvęs vyras negalėjo išlipti lauk.

Atvykę ugniagesiai nukirpo elektros laidus dielektrinėmis žirklėmis ir patraukė stulpą. Iš automobilio išlipęs žmogus po medikų apžiūros buvo nuvežtas į ligoninę.

Ukmergė

Klientei paskambinusi vienos įmonės vadybininkė pajuto, kad moteriai ėmė strigti kalba, ji pradėjo nerišliai kalbėti, o dar po kelių akimirkų iš viso nutilo, pasigirdo dunkstelėjimas ir pokalbis nutrūko.

Vadybininkė paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešė klientės asmens duomenis.

Policininkai ir ugniagesiai gelbėtojai prie daugiabučio namo atskubėjo po 10 minučių.

Nors ir ne iš karto, buto duris atidarė pati 60 metų šeimininkė – jos veidas buvo kruvinas.

Moteris svirduliavo, sunkiai dėstė mintis, neatsiminė, kas jai nutiko. Ji buvo blaivi. Moteris išvežta į ligoninę.

Jaciūnai

Pasvalio rajone, negyvenamos sodybos tvenkinyje, moteris aptiko nuskendusį 78 metų vyrą. Pusantro metro nuo kranto plūduriuojantį kūną ištraukė gaisrininkai.

Spėjama, kad įvyko nelaimingas atsitikimas. Ant vyro kūno mušimo pėdsakų pareigūnai neaptiko.

Vyras buvo su drabužiais, todėl manoma, kad į tvenkinį jis įkrito paslydęs.

Velžiai

Ketvirtadienį vakare, prieš vidurnaktį, lyjant Radviliškio rajone, magistraliniame kelyje Panevėžys–Šiauliai, susidūrimo su į kelią įbėgusiu briedžiu neišvengė automobilio „Volkswagen Passat“ 33 metų vairuotojas.

Per avariją nukentėjo vairuotojas ir du keleiviai – 22-ejų mergina ir 23-ejų vaikinas. Briedis nugaišo.

Klaipėda. Senamiestyje susirinkę žmonės stebėjo, kaip prie Danės krantinės prigludusiame burlaivyje „Meridianas“ išsiskleidė burės, – ši ceremonija skelbia vasaros sezono pradžią Lietuvos pajūryje. Burių raštai atkartoja istorinį 1751 metų jūrlapį, kuriame pažymėti Baltijos jūros uostai.

Daugelį burėse pavaizduotų uostų šis laivas aplankė anksčiau, kai dar raižė jūras. Tristiebės barkentinos bures, kaip įprasta, pakėlė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, pasitelkę į pagalbą profesionalų aukštalipį – pramoninio alpinizmo specialistą. Daugiau nei prieš 70 metų Suomijoje statytas „Meridianas“ buvo mokomasis burlaivis, sovietmečiu čia veikė populiarus restoranas.

Paskui sukiužo ir vos nenugarmėjo į Danės dugną. Skelbiant vasaros pradžią „Meridiano“ burės iškilmingai pakeltos jau septintą kartą. Ankstesnės per tiek laiko jau susidėvėjo, tad šeimininkai pasiuvo kitas, kur kas gražesnes, išmargino jas jūreivystės ženklais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.