Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol

Skaudi istorija, kai Kupiškio rajone jauna gimdytoja namuose paliko vieną pustrečių metų sūnelį ir nusidangino su nepažįstamu vyru lėbauti kažkur kitame rajono gale, o vaikas bene dvi paras klykė grojant paleistai trankiai muzikai, kelia siaubą ne vienam tai išgirdusiam.

Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Kupiškio r. dviem paroms vienas paliktas mažylis grąžintas motinai: vaikas dreba iki šiol.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Daiva Baronienė, Saulė Balandytė, „Panevėžio kraštas“, panskliautas.lt

Jun 24, 2020, 12:03 PM, atnaujinta Jun 24, 2020, 12:04 PM

Žmonės klausia, ar nepasikartos kankinio Matuko istorija. Ir išties – ar tikrai nepasikartos?

Dabar abu su motina

Prieš dvi savaites jaunos gimdytojos Kupiškio rajone paliktas užrakintas namuose vos pustrečių metų sūnus dabar nėra atskirtas nuo taip žiauriai jį nuskriaudusios motinos. Jie abu apgyvendinti Pagalbos šeimai centre ir yra prižiūrimi specialistų.

„Iki šiol dreba berniuko rankutės, tad neabejojama, kad vaikas išgyvena didžiulę baimę vėl būti paliktas“, – neslėpė Kupiškio rajono savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius Julius Panka.

Tiek J.Panka, tiek ir kiti su šia šeima dirbantys specialistai tvirtino, kad dabar vaikas tiesiog neatsiplėšia nuo mamos – visąlaik laiko įsikibęs jai į ranką.

Kartu su 28 metų motina ir broliuku yra ir beveik mokyklinukė jo sesutė. Tuo metu, kai motina paliko mažylį vaiką vieną namuose, ši mergaitė, vyresnioji jos dukra, buvo išvežta pas močiutę. Socialinių paslaugų centro duomenimis, berniuko tėtis šiuo metu lyg ir gyvena užsienyje.

„Panevėžio karšto“ redakcija neseniai sulaukė vieno anoniminio laiško iš Kupiškio. Jame išreiškiamas aiškus susirūpinimas šio vaiko likimu. Iš kai kurių laiško detalių galima suprasti, kad jo autorius gerai žino situaciją šeimoje.

„Atsikartos Matuko istorija“, – pranašavo laiško autorius.

Palaidūnės pasigedo sesuo

Kas gi dedasi tame Kupiškio rajone?

Kai prieš dvi savaites rašėme apie šį įvykį, tarnybos korespondentui buvo pateikusios netikslius duomenis. Tuomet nurodėme, kad vaiką surado Kupiškio socialinių paslaugų centro darbuotoja.

Dabar išaiškėjo, kad buvo kitaip.

Mamos paliktu mažyliu susirūpinta po to, kai su ja negalėjusi susisiekti jos sesuo apie tai pranešė socialiniams darbuotojams. Tai patvirtino Kupiškio socialinių paslaugų centro vadovė Lina Buitvydaitė.

Gavus informaciją, pasirūpinta įeiti į moteriai suteiktą socialinį būstą, kurio atsarginį raktą turi su šia šeima dirbanti socialinė darbuotoja. Prasidėjo ir moters paieškos, ant kojų sukelti pareigūnai.

„Patekus į butą, jame rastas vienas verkiantis ir drebantis berniukas, užrakintame bute skambėjo muzika“, – sakė Socialinių paslaugų centro vadovė.

Muzika buvo paleista taip garsiai specialiai – kad niekas iš aplinkinių neišgirstų vaiko klyksmo.

Rado visai nusitašiusią

Jau suradus vaiką ir pasirūpinus juo, kitoje rajono vietoje, seniūnijos centre, viename būste aptikta ir girta berniuko motina. Iš jos prisipažinimų paaiškėjo, kad tąsyk moteris nuvažiavo pas vyriškį, su kuriuo buvo ką tik susipažinusi, ten jie kartu gėrė. Kelias paras be perstojo?

Rasta girta moteris buvo perduota policijai, jos paliktas vaikutis iš pradžių nuvežtas į ligoninę, ten įvertinus būklę ir nustačius, kad jis sveikas, tik kelioms valandoms buvo paliktas pas močiutę, vėliau nuvežtas į Pagalbos šeimai centrą.

Dabar, anot L.Buitvydaitės, jaunoji moteris tvirtina, kad daug ko nebeprisimena. Ji, aišku, negali atsakyti ir į klausimą, kodėl paliko ir kodėl nesugrįžo pas sūnelį.

Psichiatras nurodė, kad vaikas pagalbai per mažas

Kupiškio rajono šv. Kazimiero vaikų globos namų, kurių viename iš padalinių šiuo metu gyvena bėglė su savo vaikais, direktorius Vytautas Koženiauskas teigė, jog iškart po įvykio jis suskubo paskambinti Panevėžyje dirbančiam vaikų psichiatrui ir pasiteiravo dėl pagalbos.

„Man buvo paaiškinta, kad šiam vaikučiui bent šiuo metu labiausiai reikia mamos, šilumos ir skanaus bei sotaus maisto. Gydytojas patikino, kad tokio amžiaus vaikams neskiriami nerimą mažinantys medikamentai, psichologo pagalbą jie taip pat nėra pajėgūs priimti“, – teigė V.Koženiauskas.

Su šia mama ir jos dukra, kaip teigė įstaigos vadovas, šiuo metu dirba įstaigos socialinė darbuotoja. Ji moko bendravimo bei kitų gyvenimui būtinų įgūdžių. Abi taip pat konsultuoja Kupiškio poliklinikos psichologė. Taip pat tris kartus per savaitę jų konsultuoti iš Panevėžio atvažiuoja Vaiko teisių tarnybos suburta mobilioji komanda, kurioje – taip pat psichologas, priklausomybių specialistas bei socialinis darbuotojas.

„Tikėkimės, kad pagalba bus veiksminga“, vylėsi V.Koženiauskas.

Anot jo, su vaiką palikusia moterimi dirbantys specialistai teigia, kad jauna moteris tikina, jog labai gailisi dėl savojo poelgio, jaučiasi prislėgta.

„Pažiūrėjus tai – jauna, graži, rami moteris. Išties, ir gaila, ir apmaudu dėl jos neatsakingumo, – teigė direktorius. – Na, o mes jau dabar dirbame ir toliau dirbsime, kad ji taptų gera ir atsakinga mama“, – tvirtino V.Koženiauskas.

Vis tebemokoma įgūdžių

Tačiau Socialinių paslaugų centro vadovė L.Buitvydaitė neslėpė, kad su šia jauna moterimi centro specialistai dirba jau 5 metai. Ji vis mokoma ir mokoma motinystės įgūdžių.

Pašnekovė svarstė, kad būtent tai, jog ši šeima yra prižiūrima specialistų, galbūt ir išgelbėjo mažylį nuo dar didesnės nelaimės ar dar stipresnių išgyvenimų, nei jis patyrė.

„Dėl to, kad stokoja galių auginti vaikus, ši moteris kiek anksčiau buvo patikėta Pasvalio rajono šeimos krizių centro specialistams, tame centre ji gyveno septynis mėnesius, bet tikėto rezultato nebuvo pasiekta“, – apgailestavo savivaldybės koordinatorius J.Panka.

Būtent todėl jis teigė, jog gali būti ir taip, kad šiai jaunai savojo vaiko vos nepražudžiusiai mamai nebus lemta užauginti vaikus. Moteris būsianti intensyviai stebima vertinant, kiek ji pajėgi priimti teikiamą pagalbą ir ja pasinaudoti.

Kentės visą gyvenimą

„Gali būti ir taip, jog bus nuspręsta, kad šios moters vaikams saugiau gyventi ne su motina, ir tuomet galbūt bus imtasi ieškoti, kas globos jos vaikus, o galbūt ir juos įvaikins“, – sakė J.Panka.

Atkreipęs dėmesį į tai, kad berniukas šiuo metu neatsiplėšia nuo mamos, J.Panka pabrėžė, jog tas faktas nebūtinai liudija prieraišumą ir meilę.

Jis neabejojo, kad palikusi vieną sūnelį jo mama padarė greičiausiai nebeatitaisomą žalą, dėl kurios šis vaikutis kentės visą gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.