Išvydę, kur teka biudžeto pinigų upės, tikrintojai apstulbo: valdininkas pinigus taškė negailėdamas

Kilus skandalui dėl Šiaulių švietimo centre senų automobilių remontui išleistų didelių sumų, miesto valdžia nutarė atšaukti iš pareigų šios įstaigos vadovą.

A.Šarkų norima atšaukti iš vadovo pareigų kaip praradusį pasitikėjimą.
A.Šarkų norima atšaukti iš vadovo pareigų kaip praradusį pasitikėjimą.
A.Šarkų norima atšaukti iš vadovo pareigų kaip praradusį pasitikėjimą.
A.Šarkų norima atšaukti iš vadovo pareigų kaip praradusį pasitikėjimą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2020, 7:06 AM, atnaujinta Jul 2, 2020, 7:23 AM

Skandalas kilo, kai įstaigoje patikrinimą atliko Šiaulių miesto savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus specialistai.

Tikrintojai apstulbo išvydę, kur plaukė biudžeto pinigų upės.

Didžiausią pasipiktinimą sukėlė automobilių remonto išlaidos. Vienuolika transporto priemonių turinti įstaiga 2019 metais sugebėjo išleisti daugiau kaip 26,6 tūkst. eurų.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad 2017–2018 metais įstaiga mašinų remontui išleido dar 30,6 tūkstančio eurų. Didžioji dalis – tame pačiame Šiaulių autoservise.

Didžiąją dalį pinigų surijo mikroautobuso „Mercedes-Benz“ ir lengvojo automobilio „Volkswagen Caddy“ remontas, keliskart viršijęs pačių automobilių vertę. Jie remontuoti tame pačiame servise „Autospecas“.

Pavyzdžiui, 2005 metų laidos mikroautobuso rinkos vertė siekia apie 3 tūkstančius eurų, o remontui išleista 11,7 tūkstančio eurų. 2009 m. pagamintas automobilis vertas maždaug 5 tūkstančių eurų, o jo remontas kainavo 9,8 tūkstančio eurų.

Tikrintojus nustebino išrašytos sąskaitos, nes buvo atliekami tie patys darbai. Pavyzdžiui, pernai sausio 29-ąją buvo pakeistas mikroautobuso „Mercedes-Benz“ stabdžių trinkelių komplektas, o po 9 dienų sumokėta už tuos pačius darbus. Negana to, po trijų dienų išrašyta sąskaita už stabdžių remontą.

Pernai spalį už pakeistą buferį, dureles, 4 žibintus, kitas detales ir darbus buvo išrašyta beveik 9,5 tūkstančio eurų sąskaita, todėl nusiųsta net užklausa draudimo įmonei, ar mikroautobusas nebuvo patekęs į avariją.

Ne mažiau įtartinas pasirodė sprendimas taškyti pinigus automobilio „Volkswagen Caddy“ remontui, mat išleista suma dukart viršijo mašinos rinkos vertę.

Švietimo centras plačiausiai piniginę vėlgi buvo pravėręs metų pabaigoje, kai už kėbulo remontą, detales ir darbą sumokėjo beveik 8,5 tūkstančio eurų.

Įdomu tai, kad įstaiga jau iš anksto buvo suplanavusi sumą, kurią 2019 metais išleis automobiliams remontuoti.

Tikrintojų išvadose yra ir kitų nepalankių faktų nuo 2004 metų Švietimo centrui vadovaujančiam Arūnui Šarkui. Mat jis buvo išvykęs į Kelne vykusią parodą „Didacta“. Bet dienpinigius vadovas pasiskyrė tik sau, o kartu keliavusioms trims pavaldinėms nebuvo sumokėta nė cento.

Su išvadomis susipažinę Šiaulių vadovai nusprendė, kad kantrybė išseko, – į miesto tarybos darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl A.Šarkaus atšaukimo iš pareigų praradus pasitikėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.