Specialistai teigia, kad savivaldybės ne visiškai realiai vertina Astravo AE grėsmę

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius teigia, kad savivaldybės yra nevienodai pasirengusios incidento Astravo atominėje elektrinėje (AE) scenarijui. PAGD vadovo teigimu, susidaro įspūdis, kad savivaldybės ne visiškai realiai vertina Astravo AE grėsmės scenarijų, o realus jų pasiruošimas, pasak jo, paaiškės tik įvykdžius realias pratybas.

Specialistai teigia, kad savivaldybės ne visiškai realiai vertina Astravo AE grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistai teigia, kad savivaldybės ne visiškai realiai vertina Astravo AE grėsmę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 5:08 PM

„Galima pasakyti, kad tikrai nėra vieno apibūdinimo, kad visos savivaldybės yra pasirengusios vienodai. Tas pasirengimo lygis tikrai nėra visiškai vienodas, jis nėra nei labai geras, nei labai blogas. Iš tiesų darosi įspūdis, kad savivaldybės dar ne visiškai realiai vertina tą pavojų ir turbūt tikisi, kad jo nebus, ar tikisi, kad įvykus visą atsakomybę prisiims centrinė valdžia, ministerijos ar departamentai“, – po Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio sakė S. Greičius.

PAGD vadovas akcentuoja, kad patikrinimas vyko, kaip savivaldybės yra pasiruošusios incidento Astravo AE scenarijui, kokie numatyti scenarijai, maršrutai, kaip būtų vykdomas evakavimas. S. Greičiaus teigimu, daugeliu atvejų savivaldybės yra nusistačiusios šiuos veiksmus. Visgi reali situacija, pasak PAGD vadovo, pasimatytų tik įvykdžius realias pratybas.

„(...) savivaldybės teoriniu lygiu yra nusimačiusios tuos veiksmus ir šiuo atveju, kadangi COVID-19 situacija mums sutrukdė pravesti vienas tarptautines pratybas, kurios jau turėjo įvykti gegužės mėnesį, ir mes esame pasirengę vykdyti realias pratybas, kai tik COVID-19 situacija pagerės ir bus atšaukta ekstremali situacija. Tai šitas vertinimas, kuris rodo, kad savivaldybės yra iš dalies pasirengusios, nėra visavertis, kadangi visavertis rezultatas pasimatytų tik vykdant realias pratybas“, – teigė PAGD direktorius.

„Nes tai, kad yra numatyta pasitelkti materialinius išteklius, neįvykdžius pratybų, kokia apimtimi tie materialiniai ištekliai būtų pasitelkti, kokie būtų jų pasitelkimo terminai, tai iš tiesų paaiškėtų tik pratybomis“, – pridūrė jis.

S. Greičius informuoja, kad savivaldybėms suteikta galimybė papildomai kreiptis dėl priemonių, kurios leistų visiškai pasirengti incidento Astravo AE scenarijui.

„Įvertinus visą atliktą patikrinimą, bendravimą, yra duoti pavedimai savivaldybėms apibendrinti savo poreikius ir papildomai kreiptis, kokių priemonių jiems dar reikia, kad po to būtų galima ieškoti tiek lėšų, tiek tų priemonių, kad, jei tokia nelaimė nutiks, mes būtume pasirengę“, – patikino jis.

PAGD direktorius akcentuoja, kad pasiruošimas vyksta modeliuojant blogiausią scenarijų. Visgi, S. Greičiaus teigimu, situacija priklausys nuo vėjo greičio bei kitų gamtinių sąlygų.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1 200 megavatų galios blokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.