STT tyrimas dėl COVID-19 reagentų pirkimo: sulaikytas Š. Narbutas, apklausti L. Savickas ir A. Stončaitis 17.10

Specialiųjų tyrimų tyrimų tarnyba (STT) antradienį patvirtino sulaikiusi buvusį šalies vadovės Dalios Grybauskaitės patarėją teisės klausimais Šarūną Narbutą.

STT tyrimas dėl COVID-19 reagentų pirkimo: sulaikytas Š. Narbutas, apklausti L. Savickas ir A. Stončaitis.<br>Lrytas.lt koliažas
STT tyrimas dėl COVID-19 reagentų pirkimo: sulaikytas Š. Narbutas, apklausti L. Savickas ir A. Stončaitis.<br>Lrytas.lt koliažas
Įtariama korupcija organizuojant COVID-19 reagentų pirkimus.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtariama korupcija organizuojant COVID-19 reagentų pirkimus.<br>V.Balkūno nuotr.
Įtariama korupcija organizuojant COVID-19 reagentų pirkimus.<br>T.Bauro nuotr.
Įtariama korupcija organizuojant COVID-19 reagentų pirkimus.<br>T.Bauro nuotr.
Šarūnas Narbutas<br>D.Umbraso nuotr.
Šarūnas Narbutas<br>D.Umbraso nuotr.
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 12:41 PM, atnaujinta Jul 21, 2020, 5:26 PM

Pastaruoju metu Š.Narbutas vadovavo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai, jis taip pat yra vadovavęs Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigtam Visuomenės sveikatos stiprinimo fondui.

Specialiųjų tyrimų tarnyba Vilniaus valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtų veiksmų, susijusių su didelės vertės koronaviruso (COVID-19) reagentų pirkimu. Antradienį įvairiose Vilniaus vietose atliekamos kratos, poėmiai, apklausos bei kiti būtini proceso veiksmai.

Šaltinių teigimu, Š.Narbutas galėjo būti sulaikytas pareigūnams tiriant reagentų pirkimo iš vienos Ispanijos bendrovės atvejį. Neoficialiomis žiniomis, asociacijos vadovas esą įtariamas už tarpininkavimą galėjęs gauti kyšį. Kalbama esą jis siekia 300 tūkst. eurų.

STT teigimu, valstybės institucijoms kovo mėnesį siekiant ypatingai skubiai įsigyti didelį kiekį reagentų ir pradėjus derybas su vienos užsienio įmonės įgaliotu atstovu, prekyba poveikiu įtariamas Š.Narbutas esą ėmė veikti kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir minėtos bendrovės.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus didesnės nei 5 mln. vertės koronaviruso (COVID-19) tyrimo reagentų pirkimams, į įtariamojo asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma.

Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Su Š.Narbutu lrytas.lt susisiekti nepavyko. Į telefono skambučius antradienį neatsiliepė ir pareigūnus sudominusioje testų atgabenimo į Lietuvą istorijoje minimas Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Lukas Savickas.

Koks gali būti jo vaidmuo šioje istorijoje kol kas nėra žinoma. Pastarasis karantino metu asmeniškai rūpinosi testų atgabenimo į Lietuvą reikalais. Viena iš Belgijos atgabenta testų siunta L.Savickas socialiniuose tinkluose džiaugėsi kaip asmeniniu nuopelnu.

STT atstovė Renata Keblienė lrytas.lt informacijos, kad byloje gali būti minimas L.Savickas nei paneigė, nei patvirtino. „Galiu pasakyti tik tiek, kad yra vienas įtariamasis – Š.Narbutas. Daugiau informacijos gali pakenkti tyrimo sėkmei“, – sakė STT atstovė.

A. Stončaitis ir L. Savickas kaip liudytojai apklausti STT tyrime dėl reagentų pirkimų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį kaip liudytojus ikiteisminiame tyrime dėl reagentų pirkimų apklausė Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį ir vicekanclerį Luką Savicką. Tai BNS patvirtino Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) komentaras dėl STT atliekamo tyrimo

Pagrindinė POLA veiklos sritis – onkologinių pacientų interesų atstovavimas. Asociacija nedalyvavo jokiuose COVID-19 tyrimams reikalingų reagentų pirkimuose, ji nėra susijusi su vykdomu STT tyrimu bei POLA prezidentui Šarūnui Narbutui pareikštais įtarimais. Tikimės, kad tyrimo metu jie bus paneigti.

Šiuo metu POLA veikla vyksta kaip įprastai: teikiamos konsultacijos onkologiniams pacientams, vyksta jiems skirti renginiai, dalijama POLA kortelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.