Slovėnijoje sulaikytas Rusijoje sukčiavimu įtariamas verslininkas, „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas

Slovėnijoje sulaikytas Rusijoje sukčiavimu įtariamas verslininkas „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas, BNS patvirtino trys nesusiję šaltiniai.

Vidmantas Kučinskas.<br>V.Barzdžiaus nuotr.
Vidmantas Kučinskas.<br>V.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 24, 2020, 5:30 PM, atnaujinta Jul 24, 2020, 8:45 PM

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija BNS penktadienį informavo, kad Slovėnijoje sulaikytas Lietuvos pilietis, tačiau nenurodė jo tapatybės.

„Remiantis duomenų apsauga, galime patvirtinti tik tiek, kad Slovėnijoje penktadienį sulaikytas Lietuvos pilietis, išsamesnės informacijos teikti negalime“, – teigė URM atstovė Rasa Jakilaitienė.

Neoficialiais duomenimis, verslininkas sulaikytas Rusijos prašymu.

URM interneto svetainėje nurodoma, kad V.Kučinskas yra Rusijos garbės konsulas Lietuvoje.

„Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo V.Kučinsko sulaikymas padėtų operatyviai ištirti jam inkriminuojamas veikas, sako kreditoriui „Alfa Bank“ atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas.

„Dar 2019 m. Rusijoje milijonieriui V.Kunčinskui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl sukčiavimo stambiu mastu. Pagal pareikštus įtarimus V. Kučinskui gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė ir milijoninė bauda.

Rusijos Federacijos teisėsaugos iškelta byla dėl sukčiavimo reiškia, kad V.Kučinsko veiksmuose siekiant gauti paskolas iš banko galimai esama nusikalstamos veikos požymių. Siekdamas finansinės naudos savo valdomai įmonei V.Kučinskas galimai sąmoningai banko atstovams pateikė klaidinančius dokumentus apie Rusijoje registruotos „Arvi NPK“ finansinę būklę.

Tai galėjo turėti lemiamos reikšmės vertinant kreditų rizikingumą ir priimant sprendimus suteikti įmonei paskolas.

V.Kučinsko sulaikymas ir galimas perdavimas Rusijos Federacijos teisėsaugos organams padėtų operatyviai ištirti atitinkamas veikas bei užkirti kelią naujų nusižengimų vykdymui.

Kreditorius „Alfa Bank“ teisinėmis priemonėmis siekia tinkamo V.Kučinsko veiksmų įvertinimo ir atsiskaitymo.

Iš viso 2012–2015 metais „Alfa Bank“ bendrovei „Arvi NPK“ suteikė kelias paskolas, kurių bendra suma su palūkanomis ir netesybomis viršija 20 mln. eurų. Būtent šią sumą dėl neįvykdytų finansinių įsipareigojimų iš Lietuvos verslininko siekia išsiieškoti „Alfa Bank“.

Teisiniai V.Kučinsko bandymai išvengti atsakomybės dėl šių įsipareigojimų vykdymo Lietuvos ir Londono arbitražo teismuose iki šiol buvo nesėkmingi. Londono arbitražo teismas priėmė sprendimą, pagal kurį verslininkas „Alfa Bank“ privalo sumokėti daugiau nei 20 mln. eurų. Šį sprendimą patvirtino ir Lietuvos apeliacinis teismas.

„Alfa Bank“ su V.Kučinsku tarptautiniuose ir Lietuvos teismuose bylinėjasi nuo 2015 metų. „Alfa Bank“ nuginčijo jau ne vieną V.Kučinsko neteisėtą sandorį, kuriuo buvo siekiama paslėpti turtą.

„Alfa Bank“ yra ne vienintelis „Arvi“ kreditorius, kuris siekia iš Lietuvos verslininko ir su juo susijusių įmonių išsiieškoti turimus įsiskolinimus. Bendra „Arvi“ grupės įsiskolinimų suma tarptautiniams kreditoriams gali siekti daugiau kaip 40 mln. eurų.

Tarp „Arvi“ kreditorių yra ir trąšomis prekiaujanti Vokietijos bendrovė „Belor“, Serbijos dujų bendrovė „JP Serbijagas“, Šveicarijos „Vertical“ ir kitos bendrovės.“

Anksčiau skelbta, kad iš V.Kučinsko Rusijos bankas „Alfa Bank“ per teismus bando atgauti maždaug 20 mln. eurų skolą. Banko advokatas yra sakęs, kad verslininkas kaltinamas sąmoningai pateikęs bankui klaidinančią informaciją apie Kaliningrade veikusios jo valdomos trąšų gamybos įmonės „Arvi NPK“ finansinę situaciją, rašoma advokato L.Lukošiūno komentare.

V.Kučinskas jam Rusijoje reiškiamus kaltinimus tuomet vadino „Alfa Bank“ pasirinkta gąsdinimo taktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.